REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Vin., 2 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6382
27.4° Constanța Vineri, 2 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6382

Stoltenberg se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO în 2023, dar nu poate garanta acest lucru

Stoltenberg se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO în 2023, dar nu poate garanta acest lucru

A.F. 10 ianuarie 2023 | 00:00 390

Suedia şi Finlanda ar putea adera la NATO din 2023, a estimat duminică secretarul general al NATO, care a reamintit totuşi că decizia depinde de parlamentele turc şi ungar.

Jens Stoltenberg

"Mă aştept (ca adeziunea să aibă loc în 2023), dar nu voi garanta data exactă, pentru că este vorba, bineînţeles, despre decizii suverane ale Parlamentului turc şi Parlamentului ungar, care nu au ratificat încă acordul", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru AFP.

Ungaria şi în special Turcia blochează din luna mai aderarea celor două ţări nordice la NATO.

"Am avut negocieri, şi ele au fost destul de exigente, în luna iulie a anului trecut, atunci când Turcia, Finlanda şi Suedia au convenit asupra unui memorandum comun în care ele descriu cum pot să-şi intensifice colaborarea, atât în ceea ce priveşte exporturile de arme, cât şi, de exemplu, în lupta împotriva terorismului", a reamintit Stoltenberg.

"Finlanda şi Suedia au respectat acest acord şi s-au angajat în mod clar să aibă o cooperare pe termen lung cu Turcia în aceste chestiuni. În consecinţă, a venit momentul pentru finalizarea procesului de aderare şi ratificarea protocolului de aderare", a declarat el.

Anterior în cursul zilei, prim-ministrul suedez a spus că ţara sa nu poate şi nici nu vrea să atingă unele exigenţe pe care le are Turcia pentru a-i permite să adere la NATO.

În decembrie, Curtea supremă din Suedia a refuzat să-l extrădeze pe jurnalistul Bülent Kenes, după cum solicita preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara "susţine de asemenea că vrea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm", a subliniat Ulf Kristersson în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate şi apărare.

Secretarul general al NATO a vorbit despre rapiditatea procesului de aderare a celor două ţări.

"Bineînţeles, mi-a plăcea să fie finalizat cât mai rapid posibil. Dar, în acelaşi timp, este un proces rapid în comparaţie cu toate procesele de aderare la NATO", a spus Stoltenberg.

"Sunt convins că acest lucru se va întâmpla, dar mă voi abţine să speculez asupra momentului exact", a conchis el, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
boanghinei trebuie sa-i dea o pereche de pantofi cu toc iar turcaletelui o capra frumoasa cu ochi albastri.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
6413317213
5/49
2412404187
joker
144239344515