REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Strigăt de disperare pentru salvarea campioanei HCM Constanţa

Strigăt de disperare pentru salvarea campioanei HCM Constanţa

Replica API 9 august 2014 | 00:00 153

Posibil numai în România

Posibil numai în România

HCM Constanţa riscă să devină al doilea Oltchim. Cu performanţe senzaţionale, echipa care nu mai are nevoie de nici o prezentare se află într-o situaţie fără ieşire. Curtea de Conturi a stabilit că suma de patru milioane de lei, alocată încă din ianuarie pentru club de Consiliul Judeţean Constanţa, necesară ieşirii din impas, este "nelegală". Conflictul dintre Curtea de Conturi şi CJC se duce pe legea 69/2000, de finanţare a sportului, prin care HCM a beneficiat de-a lungul timpului de fonduri publice şi legea 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, recomandată de Curtea de Conturi. Ultima, potrivit purtătorului de cuvânt al CJC, Gabriel Diceanu, este recomandată sportului de masă şi nu de performanţă. În cadrul unei conferinţe, organizată vineri, cei care doresc salvarea clubului s-au adunat în număr mare, pentru a trage un semnal de alarmă. Rând pe rând, din partea direcţiei de Sport a CJC, Costinel Stan; directorul executiv al clubului HCM Constanţa, Nurhan Ali; preşedintele asociaţiei judeţene de handball, Marius Puşcaşi; reprezentantul CJC în CA al HCM Constanţa, Gabriel Diceanu; preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu sau jucătorii George Buricea şi căpitanul, Laurenţiu Toma, s-au mobilizat pentru a face act de prezenţă la ceea ce se doreşte a fi lansarea unui apel de salvare a clubului.

"HCM Constanţa, un club simbol al sportului românesc, cu o istorie deosebită, cu o situaţie, din păcate, devenită tumultoasă în ultimul timp. Situaţia echipei, la ora actuală, nu este nici măcar delicată sau dificilă, este una disperată", a declarat Stan, dându-i ulterior cuvântul lui Diceanu, care a detaliat situaţia actuală a clubului HCM, una fără ieşire. "Sunt două decizii succesive ale Curţii de Conturi, care fac referire la modul în care este finanţată echipa de handbal, e vorba de deciziile din 2012 şi 2013 şi notifică CJC să finanţeze HCM pe legea 350, a finanţării nerambursabile. Legea 350 este o lege care face referire la orice fel de finanţare nerambursabilă, pe orice altfel de manifestări, spectacole, divertisment, orice. Nu este o lege care se referă la sport. Tot pe legea 350 se face şi sărbătoarea recoltei. (...) Nu are legătură cu sportul. Sigur că evenimentele sportive independente sau programele şcolare sportive sau sportul de masă poate accesa bani prin această lege 350. În acelaşi timp, însă, în România există legea finanţării sportului. Aici, legea 69, în vigoare în statul român, face referire la sportul de performanţă şi la cluburile de drept privat, în situaţia în care ne aflăm noi, HCM Constanţa, club de drept privat, pe care legea sportului îl defineşte. (...) Dorim să scoatem un memoriu către cancelaria primului ministru, pentru ministrul Sportului, pentru ministrul de Finanţe, către Curtea de Conturi, pentru a despărţi odată apele şi pentru a stabili la nivel naţional, pentru că aţi văzut că au fost probleme la Ploieşti, cu finanţarea clubului Petrolul, între sportul de masă şi cluburile de performanţă. Noi, credem că doar prin legea 69 un club poate face performanţă. Finanţarea pe legea 350 duce sportul românesc în integralitatea lui în amatorism", a declarat Diceanu.

Sentimentalul zilei a fost Puşcaşi, care a tras un nou semnal de alarmă, susţinând că situaţia actuală a HCM este o pată pentru sportul constănţean şi îi determină pe copii să nu mai aspire la performanţă. "Acest brand, HCM Constanţa, de la un brand local a ajuns să fie un brand naţional, la fel cum a fost şi Oltchim, sperăm să nu ajungem să spunem că HCM a fost. Sunt copii, care s-au apucat de handball, care vin la sală, cumpără tricouri cu Toma, Buricea, Stănescu, Stavrositu şi compania şi care îi roagă pe părinţi să îi ducă la handbal, pentru că vor să ajungă şi ei la HCM Constanţa, să ajungă la nivelul acestor mari sportivi. (...) Mi se pare un lucru inuman, pentru viitorul handbalului constănţean şi al sportului în general ca acest lucru să nu se mai poată întâmpla, ca astfel de copii să nu mai aibă modele în viaţa lor, să nu mai poată spera că vor ajunge şi ei la un astfel de nivel", a declarat Puşcaşi. Alături de galeria salvatoare a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, apropiat al celor prezenţi la conferinţa de vineri şi care a declarat că va susţine demersurile acestora. "Este un strigăt. Nu ştiu neapărat dacă de ajutor, dar de atenţionare. Dacă ceva reprezintă în momentul de faţă Constanţa, în afară de plajă, mare şi vară şi soare, este HCM Constanţa. Nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional. Susţin întru totul acest demers", a precizat Dedu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272