REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Supărare mare în Mangalia: localnicii NU MAI VOR să fie spălaţi şi îmbălsămaţi MORŢII lângă casele lor!

Supărare mare în Mangalia: localnicii NU MAI VOR să fie spălaţi şi îmbălsămaţi MORŢII lângă casele lor!

Replica API 23 mai 2018 | 10:20 2006

Sesizare depusă la Direcţia de Sănătate Publică

Sesizare depusă la Direcţia de Sănătate Publică

Aţi fi deranjaţi dacă pe strada unde locuiţi ar exista o agenţie de pompe funebre unde, pe lângă comercializarea de obiecte funerare, morţii sunt îmbălsămaţi? În Mangalia, mai multe familii de pe străzile Mihai Viteazu şi Oituz au semnat un memoriu, trimis către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa şi Primăria Mangalia, în care se arată indignaţi de faptul că agenţia funerară Casa Verde a fost autorizată să desfăşoare activităţi de îngrijiri mortuare atât de aproape de locuinţele lor, adică într-un „cartier rezidenţial”.

„Din zei de-am fi scoborători/C-o moarte tot suntem datori”, spune poetul George Coşbuc în poezia sa „Decebal către popor” referindu-se la un aspect, până la urmă, normal al existenţei. Dar ce faci când dai ochii, în fiecare zi, cu tot ce îţi aminteşte de moarte? Cu sicrie, cruci şi alte asemenea, ba chiar afli că în curtea învecinată, proprietarii magazinului de pompe funebre îmbălsămează decedaţii? Sau, altfel spus – conform legislaţiei în domeniu! – deţin un spaţiu pentru prestări de activităţi de îngrijiri mortuare?

Agenţia funerară Casa Verde din Mangalia îşi desfăşoară activitatea pe strada Mihai Viteazu din localitate, la numărul 41, de aproximativ zece ani, oferind servicii funerare. Din anul 2015 desfăşoară activităţi de îmbălsămare a decedaţilor. Iar în luna februarie a acestui an a fost autorizată pentru acordarea de servicii funerare conform noilor reglementări, din HG 741/2016.

Mai mulţi vecini, de pe străzile Mihai Viteazu şi Oituz au luat atitudine, însă, fiind deranjaţi de faptul că autorităţile au avizat acest tip de activitate, mai ales de cel care vizează îmbălsămarea de morţi, atât de aproape de locuinţele lor. Drept pentru care, un memoriu a fost redactat de Elena Peleanu, semnat de mai multe familii, şi transmis autorităţilor, respectiv DSP Constanţa şi Primăria Mangalia.

11 vecini au semnat un memoriu împotriva firmei de pompe funebre

Redăm, în rândurile următoare, conţinutul memoriului:

„Locuim în aşa zis cartier rezidenţial, strada Mihai Viteazu şi strada Oituz. Plătim taxe de zona A şi cu toate acestea se construieşte o morgă lângă proprietăţile noastre. Pe strada M. Viteazu, la nr. 41 acolo unde se află sediul casei mortuare Casa Verde se duc decedaţi, se spală, se îmbălsămează şi eventual se şi depun şi aşa zisa capelă. O parte dintre vecini au făcut sesizări în acest sens şi chiar au fost în audienţă la primărie, pe motiv că sunt deranjaţi de activitatea de la Casa Verde. Aceştia au drept de comercializare sicrie, coroane etc. Pleci de dimineaţă la muncă, vezi sicrie şi coroane. Te întorci de la muncă sau treci pe strada Mihai Viteazu, vezi sicrie şi coroane.

Cei care stau în imobilul respectiv s-au apucat să construiască din pal o aşa zisă baracă, unde îmbălsămează decedaţi, baracă construită pe zidul ce delimitează proprietăţile, respectiv familia Topală. De aproximativ o lună, aceştia au făcut o altă construcţie, din BCA, construcţie situată pe gardul fam. Cristea, până în construcţia de pal, iar în spatele proprietăţii aceştia se învecinează cu fam. Peleanu şi au lăsat o distanţă de aproximativ 1,5 m.

Pentru construcţia respectivă nu credem că aceştia au autorizaţie, deoarece ar fi avut nevoie de semnăturile vecinilor pentru a construi pe hotar şi mai ales pentru a construi o morgă, cu frigidere şi depunere la capelă. Aceştia au o autorizaţie de la Sanepid Mangalia, autorizaţie care bănuim că nu este obţinută tocmai ortodox şi datorită faptului că aceştia au mai fost reclamaţi şi au spus că plătesc orice amendă şi tot vor face ceea ce doresc.

Şi uite aşa am ajuns să avem morgă în centrul oraşului la nici un kilometru de primărie. Solicităm intervenţia primăriei în situaţia de faţă şi închiderea casei mortuare, deoarece este penibil să nu mai putem sta în curţile noastre liniştiţi ştiind că lângă noi se aduc decedaţi care se îmbălsămează. Bănuim că plătim taxe şi impozite pentru a avea linişte şi că angajaţii primăriei să ia măsuri în urma sesizărilor noastre. Oare unde se aruncă produsele care rezultă în urma îmbălsămării? Se va rezolva problema când va ajunge mirosul de formol în centrul oraşului?

Solicităm demolarea construcţiilor care sunt edificate pe hotar , deoarece acestora chiar dacă le este interzisă activitatea vor continua după bunul plac, aşa cum sunt obişnuiţi, sfidând toţi vecinii. Vom înştiinţa presa de acest fapt, cât şi alte foruri superioare, deoarece nu ni se pare normal să avem o morgă lângă casele noastre.

Dorim ca primăria să înştiinţeze Sanepid Constanţa şi Sanepid Bucureşti hotărâre de consiliu ce reglementează activitatea unei casa mortuare pe raza municipiului Mangalia, în speranţa că aşa se va rezolva problema. (...)”, se precizează în documentul semnat de 11 persoane.

„Legea nu interzice firmele de pompe funebre lângă locuinţe”

Referitor la cele reclamate, reprezentanţii agenţiei funerare Casa Verde au făcut mai multe precizări pentru cotidianul „Replica de Constanţa”. În primul rând, pentru a nu exista o confuzie de termeni, se impune menţionat că la adresa respectivă nu funcţionează nici o „morgă”, nici o „capelă mortuară” sau „casă mortuară”, diferenţiate prin tipul de servicii pe care le oferă. După cum a subliniat Adrian Gâitan, reprezentant al agenţiei funerare Casa Verde, este vorba despre o agenţie funerară cu un „spaţiu pentru prestarea de activităţi de îngrijiri mortuare”, impus în prezent de legislaţia în domeniu – respectiv de Legea 102/2014 şi HG 741/2016 pentru toţi prestatorii care oferă servicii funerare. Acest spaţiu este impus de legislaţia în vigoare pentru că, la ora actuală, este obligatoriu ca trupurile neînsufleţite să fie îmbălsămate înainte de a fi expuse, în sicrie cu capacele deschise, în timpul priveghiului, în capelele mortuare, sau în timpul ceremonialelor religioase din biserici.

Casa Verde are autorizaţie sanitară de funcţionare nr. 43/7.03.2018, primită în baza referatului de evaluare 7/22.02.2018, în urma solicitării primite din partea firmei, nr. 218/21.02.2018. Referatul de evaluare este semnat de dr. Adrian Pavlov, care a constatat că sunt respectate prevederile reglemenătirlor sanitare în vigoare, respectiv Legea 102/2014, HG 741/2016,Ordin MS 1532/2017, Ordin MS 1533/2017, Legea 95/2006, Ordin MS 1078/2010 şi Ordin MS 1030/2009. Obiectul de activitate, conform autorizaţiei de funcţionare este prestare de servicii funerare: îngrijiri mortuare, îmbălsămare, recuperare şi transport pentru paradă.

„Legislaţia nu interzice existenţa acestor agenţii funerare în cartierele rezidenţiale. Nu impune că trebuie să ne desfăşurăm activitate în anumite locuri. De exemplu, morga din municipiul Mangalia se află pe o stradă importantă, iar la 30 de centimetri de morgă, gard în gard, se află o spălătorie unde vara sunt aduse la spălat lenjeriile de la hoteluri. Legiuitorul ne impune, în schimb, să deţinem fizic spaţiul pentru pregătirea şi îngrijirea mortuară şi să respectăm nişte condiţii, pe care le îndeplinim”, a subliniat Adrian Gâitan, reprezentant al firmei de pompe funebre Casa Verde Mangalia.

Potrivit acestuia, spaţiile nu sunt construite pe limita de hotar cu vecinii şi respectă, la litera legii, circuitele şi condiţiile impuse. Concret, pe lângă documentele ce trebuie prezentate, în HG 741/2016 se pune accent pe condiţiile igienico-sanitare pe care trebuie să le respecte spaţiile în care sunt îmbălsămaţi morţii: să aibă sursă de apă potabilă, să fie racordate la sistemul de canalizare, obligatoriu cu filtru, să deţină agregat frigorific mortuar pentru păstrarea corpului neînsufleţit la o temperatură de 0 – 5 grade Celsius, să deţină suprafeţe lavabile, podea cu sifon de pardoseală şi pantă de scurgere, condiţii de microclimat, grup sanitar cu duş şi vestiar pentru angajaţi etc.

„Ni se impune să deţinem agregat frigorific pentru că, în prezent, legislaţia impună că, de la ora decesului până când se efectuează îmbălsămarea, decedatul nu mai poate fi ţinut acasă, nu poate sta în locuri publice dacă nu este îmbălsămat. Dacă nu am fi îndeplinit aceste condiţii, nu am fi fost autorizaţi!”, a mai afirmat reprezentantul firmei de pompe funebre. „Avem filtre, avem microclimă, avem contract cu firma de preluare deşeuri medicale Eco Fire, care vine de două ori pe săptămână”, au mai adăugat reprezentanţii firmei pentru „Replica”.

Formolul a fost interzis din 2014

Pe de altă parte, Adrian Gâitan a atras atenţia că formolul nu mai este folosit la îmbălsămare, fiind interzis de legislaţia din ţara noastră din 2014: „Folosim produse din categoria biocide, aşa cum impune HG 741/2016, art. 17. Şi, trebuie să menţionez, aceste produse au un miros mai plăcut, precum un parfum”.

Cât priveşte memoriul semnat de vecini, reprezentanţii firmei de pompe funebre spun că ideea le-a venit după ce au primit, prin poştă, hârtii de la o firmă concurentă, prin care erau îndemnaţi să sesizeze autorităţile şi presa, dacă nu sunt mulţumiţi că au o firmă de servicii mortuare în vecinătate. Drept pentru care, administratorul firmei Casa Verde a depus o plângere penală la Poliţia Mangalia pentru instigare.

Capela mortuară, nu firma de pompe funebre, nu poate fi ridicată la mai puţin de 20 de metri de locuinţe!

În altă ordine de idei, menţionăm că deşi legislaţia nu impune agenţiilor funerare existenţa unei distanţe minime de locuinţe, această obligativitate apare în cazul sălilor de ceremonii funerare, adică a capelelor mortuare. Potrivit art. 28 din acelaşi HG 741/2016, „sălile de ceremonii funerare vor fi amplasate în incinta cimitirelor sau în afara acestora. Pentru sălile de ceremonii funerare amplasate în afara cimitirelor se asigură o distanţă de minimum 20 de metri de clădirile de locuit”.

Memoriul redactat de vecinii firmei de pompe funebre a ajuns în atenţia conducerii DSP Constanţa, specialiştii instituţiei urmând să analizeze cele semnalate, aşa cum impun procedurile legale.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In primul rand nu mi se pare normal eu ca tanar sa fiu obligat intr un fel sa vad in fiecare zi sicrie,cruci si alte obiecte pentru ceremonia de inmormantare,pe mine ma deprima faptul caatunci cand trec zilnic spre liceu imi amintesc de moarte,mi se pare destul de funebru sa fie o astfel de afacere pe o strada din centrul orasului unde multi copii incearca sa aibe o copilarie relaxata si frumoasa alatiri de familii,in mod normal ar trebuii sa stam linistiti avand in vedere taxele mari achitate conform zonei.Cadavrele,microbi adusi pe strada noastra zilnic siapasare psihica,mi se pare terifiant
1
0
Stati putin , nu confundati morga cu o activitate de pompe funebre.Cine moare in spital este dus pentru necropsie la morga spitalului pentru intocmirea certificatului constatator al decesului.Ca trebuie imbalsamat si cosmetizat e treaba unei firme ca cea in discutie, care trebuie sa functioneze conform legislatiei in vigoare.Apoi defunctul este depus la o capela sau un alt spatiu pentru care se obtine aprobare, asta pentru artisti, demnitari etc.
1
0
Capela, morga, cimitir , una langa alta daca ar fi, nu ar fi nimic anormal. Dar o morga in centrul orasului, e RIDICOL !
2
1
Lasati ca nu e nimic daca va mai fac noaptea cate o vizita strigoii pe Mihai Viteazul :D
5
2
Domnul MANGALIAN va aduc la cunostinta ca nu am fost colega cu primarul si nu stiu de unde stiti daca am sau nu barbat dar se pare ca nu puteti sa dormiti de grija mea. Daca va convina sa aveti o morga langa casa luatii la dumneavoastra in casa.
2
4
Nici Casa mortuara de la biserica SF Mina nu este bine amplasata chiar la intrarea spitalului si aproape de hootel Paradioso Strainii sunt obisnuiti sa dea fata in fata cu figurile mortilor descoperiti Ei vin la tratament nu sa i apuce depresia .Casa mortuara trebuia pusa la unu din cimitire Ce idee Cine o fi avut o .Si asa orasul e trist ,morn Toti turistii si populatia trebuie sa sufere dupa fiecare Mort Putina discretie n ar strica Fiecare cu mortii lui Totul ar trebui sa fie discret familial .
2
0
Multi mai degraba ar fi cazul sa se spele,ca put ca mortii in descompunere mergand pe strada. Cei ce au autorizatie pentru ce tine de pompe funebre si respecta ce scrie in autorizatiile alea,nu spala mortii in strada sau in curte,pe muzica de manele. Aia care arunca gunoaie peste tot,care flegmeaza pe strada,care fac galagie aiurea,aia nu deranjeaza? Sau cei ce vand produse periculoase pentru sanatate, chipurile alimente, sunt buni cetateni?
8
3
Se pare ca e mai aproape de vii decat de morti, dar daca nu e interzis, e permis.
8
2
Madalina Andreea Dima zice : Sunt doar localnici ofticati si invidiosi ca ei nu fac asta si nu au afaceri atat de profitabile!!!cei de la pompe funebre nu umbla cu mortii de mana si nu ii imbalsaneaza in fata curtii pe strada!!asa ca doar invidia vorbeste!!!!! .... Cu totii avem nevoie de astfel de servicii de-a lungul vietii.... dar ar fii mai corect sa le cautam in zona cimitirelor nu in mijlocul orasului cred ca asta e ideea...nu invidia !!!!
10
3
am inteles ca domnul Colgiu are un loc asigurat, la fel si vecina din spate.
8
1
Semnatarii strazilor Mihai Viteazul probabil sunt suparati ca le strica vadul la inchirieri de sezon.ANAF sa verifice in ce conditii si cu respectarea carei legislatii fac turism clandestin.Ar fi fost ridicol daca Pompele funebre ar fi fost gard in gard cu un restaurant unde au loc evenimente fericite in viata oamenilor cu muzica si dans! Daca respecta legislatia omul sa vada in continuare de morti , ca si de ei trebuie sa se ocupe cineva.
19
5
Din cei 11 semnatari ai acelei porcarii niciunuia nu i-a trecut prin minte ca inainte de a semna sa se intereseze ca poate exista o lege in domeniul funerar care reglementeaza aceasta activitate ? , cum poti semna ceva ce nu stii ? , ne mai miram de ce tara asta merge asa cum merge
12
2
Peleanu reclamanta a fost colega de scoala cu primarul porno.Este o nenorocita care a ocupat o strada intreaga cu ajutorul administratiei.Se pare ca nu are barbat iar primarul care este un mare crai s-ar fi dat si la ea...
8
0
Autorizatia este semnata de Adrian Pavlov prin intermediul doamnei Vali Petcu ,amanta doctorului de-o viata si nu degeaba pe bani grei fiind si angajata lui. Este o spagara de neimaginat.Adrian Pavlov nici nu stie ce a semnat si ca realitatea este cea de pe teren semnalata de vecini . Hoaria Constantinescu seful OPC ce face de nu ia masuri din oficiu ?
7
0
Radu Cristian inchide toate spalatoriile auto din oras!!! Mai intai sa dispara toate spalatoriile auto din cartierele Mangaliei! Vezi Spalatoria Octavia , Spalatoria Jumbojet , Spalatoria Speedwash
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614