REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Suzeta sau suptul degetului - ce este mai dăunător pentru copil, potrivit specialiștilor

Suzeta sau suptul degetului - ce este mai dăunător pentru copil, potrivit specialiștilor

Replica API 19 decembrie 2020 | 00:00 1008

Unii copii ar sta toată ziua cu suzeta în gură. Alții, pe de altă parte, refuză suzeta însă au obiceiul de a își suge degetul. Iată care dintre aceste obiceiuri este mai dăunător, potrivit specialiștilor în domeniu!

Sugerea suzetei sau a degetului are efecte calmante asupra copilului, de aceea cei mici devin dependenți de aceste activități. Există multe voci care susțin că atât suzeta, cât și degetul, pot deforma mușcătura copilului, determinând dinții să crească strâmb. Ei bine, specialiștii ne liniștesc, asigurându-ne că dacă cel mic renunță la sugerea suzetei ori a degetului până la vârstă de 2 ani, dantura acestuia nu ar trebui să aibă deloc de suferit, scrie doc.ro.

Avantajele și dezavantajele folosirii suzetei

Marele avantaj al utilizării suzetei constă în faptul că reduce riscul de moarte subită, care este destul de mare în rândul nou născuților.

Un alt avantaj al suzetei este acela că, spre deosebire de deget, poate fi luată în orice moment copilului. Așadar, părintele poate lasă copilul să suga suzeta numai pe timpul nopții, pentru a adormi mai ușor, ori atunci când are nevoie să se liniștească în timpul unei crize de plâns.

În timpul zborului cu avionul, mai ales la decolare și la aterizare, suzeta îl poate ajută pe copil să cotracareze efectele modificării de presiune asupra urechilor.

Există și dezavantaje ale suzetei. Unul dintre acestea este riscul crescut de infecțîi la nivelul urechii. Un alt dezavantaj constă în faptul că cel mic se poate juca în timp ce suge suzeta, așa că va fi mai tentat să stea cu ea în gură și pe timpul zilei, ceea ce înseamnă că își va folosi mai puțin vocea și poate învață să vorbească mai târziu decât ar face-o în mod normal.

Avantajele și dezavantajele sugerii degetului

În uter, fătul își suge degetul încă de când are 12 săptămâni. Nou-născuții au, de asemenea, instinctul de a își suge degetul – așadar, acest gest are efecte calmante asupra bebelușului. În general, copiii își sug degetul seară la culcare și avantajul este că, spre deosebire de suzeta, pentru sugerea degetului copilul nu are nevoie de niciun ajutor. Când ii cade suzeta din gură în somn bebelușului, acesta poate începe să plângă și să țipe, astfel încât părintele să i-o pună din nou în gură. În cazul degetului, această problema dispare.

Un alt avantaj al preferinței copilului pentru deget constă în faptul că degetul nu poate fi supt în timp ce copilul se joacă, ceea ce înseamnă că acest obicei va fi practicat mai rar.

Există însă și dezavantaje ale sugerii degetului de către copil. Unul dintre acestea este acela că degetul poate fi murdar, iar copilul ingerează astfel microbi de fiecare dată când își bagă degetul în gură.

Un al doilea avantaj constă în faptul că riscul de dependență este mai mare atunci când vorbim despre sugerea degetului. Copiii au tendința să își păstreze acest obicei mai mult timp decât în cazul suzetei.

Suzeta vs deget – ce e mai indicat?

Indiferent de preferințele părinților și de recomandările specialiștilor, copilul va face alegerea pe cont propriu. Unii copii preferă suzeta, alții degetul, însă există și copii care refuză ambele variante.

În ambele situații este important că după vârstă de 2-3 ani, părintele să facă eforturi pentru a dezvață copilul de un asemenea obicei. Cu cât copilul suge suzeta sau degetul pentru mai mult timp, cu atât riscul de deformare a mușcăturii și de creștere a dinților într-o postura nefirească este mai mare.

Medicul pediatru îți poate oferi sfaturi în acest sens – discuta cu el pe această tema și ia cea mai bună decizie pentru copilul tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272