REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
19.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Tăriceanu: Era în spiritul Constituției ca președintele să informeze Parlamentul în privința mandatului pentru Summitul NATO de la Varșovia

Tăriceanu: Era în spiritul Constituției ca președintele să informeze Parlamentul în privința mandatului pentru Summitul NATO de la Varșovia

Replica API 31 mai 2016 | 00:47 265

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, în spiritul Constituției, șeful statului trebuia să fi inițiat consultări cu partidele parlamentare și să informeze Parlamentul în privința mandatului pe care-l va susține la Summitul NATO de la Varșovia.

"Pentru ca România să nu se expună riscului ca președintele să angajeze țara pe o direcție militară și de politică externă cu care Parlamentul ar putea să nu fie de acord ulterior, cred că era în spiritul Constituției și în spiritul unei colaborări reale la nivelul unor autorități ca președintele să fi inițiat consultări cu partidele parlamentare și să informeze Parlamentul în privința mandatului pe care-l va susține la Varșovia, înainte de summit", afirmă Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

El amintește că, pe 27 mai, CSAT a decis conținutul mandatului pe care-l va susține președintele Iohannis în numele României și, în plus, i-a acordat libertatea să ajusteze acest mandat și în funcție de pozițiile aliaților.

"În baza art. 80 (1) din Constituție, președintele României va reprezenta statul român la Summitul de la Varșovia cu un mandat decis de CSAT, mandat care nu a fost prezentat Parlamentului nici măcar în scopul informării, și va garanta angajamente ferme în numele statului român. Din Constituția României, art. 2, și în temeiul unor legi și proceduri, rezultă că Parlamentul are dreptul de a controla, sancționa și îndrepta orice acțiune desfășurată în numele statului român. Ca urmare, am putea constata ulterior că angajamentele, pe care le va garanta la Varșovia președintele României și despre care Parlamentul nu a fost informat "ante-factum", sunt în dezacord cu poziția Parlamentului", a explicat Tăriceanu.

El a adăugat că, prin prevederea din Constituție potrivit căreia "președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice", legiuitorul a avut în vedere "contribuția obligatorie a președintelui pentru o colaborare cu caracter permanent între autoritățile publice, de bună-credință și în folosul intereselor naționale".

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat vineri liniile generale ale mandatului României la summitul NATO de la Varșovia, a anunțat președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

"Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale României la summitul NATO de la Varșovia, care va avea loc pe 8 și 9 iulie, cu mențiunea ca acestea să fie actualizate și adaptate în funcție de negocierile din alianță și de evoluțiile situației internaționale", a spus șeful statului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272