REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Te urci băut la volan, dar refuzi să sufli în etilotest? GHINION, poţi ajunge la puşcărie!

Te urci băut la volan, dar refuzi să sufli în etilotest? GHINION, poţi ajunge la puşcărie!

Replica API 26 ianuarie 2018 | 00:00 1682

Nu scapi, e mai rău!

Nu scapi, e mai rău!

Nu există zi în care polițiștii constănțeni să nu tragă pe drepta autivehicule conduse de persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice. Și, de multe ori, tot șoferii devin recalcitranți, refuzând să sufle în etilotest sau să meargă la spital în vederea recoltării de probe biologice. Chiar dacă șoferii din această categorie cred că așa vor scăpa mai ieftin, se înșală!

Potrivit articolului 38 din O.U.G. 195 din 2002, conducătorii vehiculelor sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițistului rutier.

Totodată, potrivit art. 88, alin. 6 din O.U.G. 195 din 2002, persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc tehnic certificat, care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice, se arată în articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.

,,Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”, potrivit articolului 337 din Codul Penal. Prin urmare, nu e opțiune, ci obligație. Refuzul constituie infracțiune!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Redactie, avem de-a face cu un prost. Cel care posteaza cu "crima de pe zebra din Mamaia", o face de-a-n-pendulelea de un veac pe aici, sperand ca procuratura va urgenta lucrurile citind aceasta fituica de ziar. Dar ne streseaza pe noi cu postarile de neam prost.. Dati-i un bilet la un film cu justitia in actiune, ca sa ne mai lase.
3
2
Eu am fost rupt de beat si drogat dupa o noapte intreaga in Mamaia si am omorat o femeie pe trecerea de pietoni si nu am niciun dosar penal si sunt liber...adica free !. Dosarele penale se fac doar ptr fraieri in Romania.Ai bani intri pe o usa si iesi pe alta !!!.
6
2
Foarte bine. Cei ce respecta regulile sunt multumiti. Cine nu vrea sa le respecte,mai bine merg doar cu autobuzul.
7
5
Ati inventat roata
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614