REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

ȚEPE cu autovehiculele SECOND HAND! Cum se poate evita cumpărarea unei mașini FURATE!

ȚEPE cu autovehiculele SECOND HAND! Cum se poate evita cumpărarea unei mașini FURATE!

Replica API 11 decembrie 2019 | 00:00 785

Atenție, constănțeni:

Atenție, constănțeni:

Când vine vorba de achiziționarea unui autovehicul second hand, principalul factor decisiv în luarea unei hotărâri este reprezentat de preț. Care este mai mic față de cel al unui autoturism nou. Însă, de multe ori, în spatele unei "bijuterii" se ascund multe nereguli, care vor ieși la suprafață la scurt timp. Riscurile sunt de mai multe feluri, inclusiv tehnice și juridice, iar pentru a evita să vă treziți că ați cumpărat o mașină furată, este important să vă prezentați la RAR.

Achiziţionarea de automobile second hand este o afacere atractivă datorită preţului scăzut, dar este în acelaşi timp şi riscantă! Unul dintre riscuri este cel tehnic, care este reprezentat de starea necorespunzătoare din punct de vedere tehnic a autovehiculului. Mulţi din cei ce vând asemenea autoturisme ştiu să le cosmetizeze bine înainte, spun oamenii legii, să ascundă aceste vicii tehnice şi să dea astfel impresia că o maşină a fost bine întreţinută şi puţin rulată. Acest risc poate fi limitat prin prezenţa unui specialist auto în momentul achiziţionării. De asemenea, intră în discuție și riscul juridic, care se referă la faptul că maşina pe care doriţi să o achiziţionaţi ar putea să fi fost furată (din România sau din străinătate), seriile de identificare ale automobilului modificate iar actele falsificate. Astfel, atunci când mergeţi să cumpăraţi un autoturism, polițiștii vă sfătuiesc să solicitaţi vânzătorului să vă prezinte un act de identitate în original, precum şi actele de identitate ale autoturismului tot în original (certificat de înmatriculare, carte de identitate). Confruntaţi datele din actul de identitate al vânzătorului cu cele din actele de identitate ale autoturismului. Este de preferat ca autoturismul să fie înmatriculat în România (numărul de înmatriculare să fie acelaşi cu cel din certificatul de înmatriculare, atenţie la cifre sau la ordinea literelor, în special al unor litere ca X, Y, W, K). Seriile înscrise (poansonate) pe motor, caroserie, şasiu trebuie să fie aceleaşi cu cele existente în cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare ale autoturismului (fiţi foarte atenţi la acestea pentru că pot fi modificate). Atenție mare: feriţi-vă de aşa-zisele chilipiruri, ofertele atractive ascund întotdeauna ceva. Pentru o siguranţă sporită în achiziţionarea unui autoturism second hand, primul pas pe care ar trebui să-l faceţi ar fi ca împreună cu vânzătorul şi autoturismul să vă deplasaţi la Registrul Auto Român unde, după o prealabilă verificare în baza de date a autoturismelor furate, vi se va elibera certificatul de autenticitate sau dovada de identificare a autoturismului. Această etapă este una obligatorie la schimbarea proprietarului unui autovehicul şi trebuie oricum parcursă. De aceea este recomandat ca înainte de încheierea actelor şi plata preţului maşinii să efectuaţi această verificare. Atenţie la toate clauzele contractului pe care îl încheiaţi! (citiţi în totalitate contractul cu atenţie). La încheierea contractului luaţi măsuri pentru a asigura şi prezenţa a unu sau doi martori. Cu ocazia înmatriculării autovehiculului în circulaţie acesta este verificat din nou în baza de date centrală a poliţiei.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mihai Leagan Blue group pe autovit si email sau AutoProConstanta mergeti sa lhati teapa de la un kakat labagiu blond si figurant cu burta rupta de figuri de cand facea foamea un jegos in slapi
7
0
Puneti la socoteala cati ani are masina si inmultiti cu 50.000 km pe an.Este simplu daca nu credeti si va luati dupa kilometrajul masinii atunci sa stiti ca acestia sunt parcursi in marsarier.Domnilor sa dezvoltat tehnologia si iti umbla in soft iar dupa 20 ani are tot 0 km.Un sfat prieteneste de la un om.card si-a dat seama dupa ce a cumprat 5 masini sh si-a cumparat una nou nouta cu 0 km.Platesc lunar la banca dar nu mai primesc muia de la samsari si alti vanzatori de rapandule table ruginte si falsuri in softuri.Succesuri la cumparaturi
2
3
Am un godin luat cu 300 de euro , bmw , sunt tare mandru de ea , ne intalim pe traseu baietasilor cu masini de 40000 de euro !
5
1
Nu mai cumparati masini de afara sunt statute si putrezite pericol adica sunt gunoaie noi cumparam ce arunca alti
1
4
cand incepre RAR si politia sa-si faca treaba si sa retraga din circulatie masinile poluante? ma refer si la cele euro5 cu filtrul de particule scos sau infundat
8
3
Comentariul asta nu- ptr cocalaros care iau masini de 500-1000 euro.De fapt astia nici nu prea stiu sa citeasca. Deci ba bbouarilor,vedeti caietul service.Daca l-a "pierdut",primul semn de teapa! Apoi seriile,verificati ultima revizie si kilometrajul.Daca a avut 200000 si acum are 50000,cine-i sucker? Kilometrajjul din computerul motorului Nu poate fis sters,minarit.Mergeti la reprezentanta firmei masinii si faceti-i o diagnosticare completa. Sint banii vostri,Nu-i bagati in tigai poluante carora o sa le crape turbina peste o luna!
9
3
daca ai facut toti pasii legali si totusi masina e furata ??? Asta e o intrebare la care sa-mi gasiti raspuns!!! Am multe exemple !!!
9
1
Un tartan cu sapca are un opel second hand ca e rupt in cur si curge tablele de pe cotiga, dar cand se face el jmecher si tencuieste 2 blocuri isi ia fratele haudi bhemve dara de fum extra pele cu xenoane si umbla din statie in stztie sa faca itp cu parbrizu spart Ca la romani e 500 de euro si pe urma la 5000 viseaza audi 2015 ca el nu e fraier sa ia o masina curatica si neumblata la kilometrii euro 5 din 2013 de banii astia.... Ca sa nu mai vorbim ca opel nu mai e nemtesc este PSA.... dar nai cu cine
7
2
Numai la RAR nu stateam la coada sa-mi verifice ei masina. Cel mai bine este la reprezentanta. Lasand la o parte ca sunt numai specialisti la RAR. Acolo, eu stiam ca mergi sa dai spaga cand aduci fumigene, modificate la lumini, cu xenoane, catalizatoare scoase...deastea..
13
2
Ca e SH e problema ca nu toti ,,vinzatorii",care aduc masini din Vest sunt de incredere ,unii sunt dar multi nu sunt.
8
1
Eu am opel secand hend si merge foarte bine
3
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218