REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Proiect privind introducerea educaţiei financiare în învăţământul preuniversitar, depus la Parlament

Proiect privind introducerea educaţiei financiare în învăţământul preuniversitar, depus la Parlament

Replica API 12 februarie 2021 | 00:00 1073

Mai mulţi deputaţi PSD propun, într-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, introducerea educaţiei financiare în învăţământul preuniversitar.

Proiectul de modificare a Legii educaţiei naţionale prevede că, pe lângă alte competenţe, curriculumul naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial să cuprindă şi competenţe financiare.

Printre atribuţiile centrelor comunitare de învăţare permanentă la nivel local va fi şi aceea de a oferi servicii educaţionale pentru copii, tineri şi adulţi prin programe de educaţie antreprenorială şi financiară, mai prevede textul.

În termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Educaţiei va elabora programa şcolară conform acestor prevederi.

"Iniţiativa legislativă are drept scop introducerea educaţiei financiare în învăţământul preuniversitar, alături de educaţia antreprenorială. Introducerea educaţiei antreprenoriale în şcoli reprezintă un aspect de natură a încuraja spiritul antreprenorial de la vârste cât mai fragede. Stimularea educaţiei antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuşi, trebuie să recunoaştem că nu toţi absolvenţii vor deveni antreprenori, dar toţi vor avea nevoie de cunoştinţe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu. De aceea, propunem introducerea, alături de educaţia antreprenorială, a educaţiei financiare", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii susţin că "orice elev trebuie să cunoască la finalul celor 12 clase care este diferenţa dintre un activ şi un pasiv, cum funcţionează creditele (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasing-ul), care este diferenţa dintre un card de credit şi un card de debit, ce înseamnă un IFN şi cum funcţionează creditele acordate pe termen scurt".

De asemenea, elevii ar trebui să cunoască care este importanţa economisirii, alături de câteva elemente de bază cu privire la modul în care se poate investi pe bursă, mai consideră iniţiatorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272