REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Toate semafoarele din municipiu trebuie SCHIMBATE. Iată care este planul Primăriei

Toate semafoarele din municipiu trebuie SCHIMBATE. Iată care este planul Primăriei

Replica API 4 octombrie 2017 | 00:00 891

Toate semafoarele din municipiul Constanța trebuie înlocuite. Toate cele 32 de semafoare, care sunt învechite, pentru repararea lor nemaigăsindu-se piese de schimb și care se defectează, de multe ori, fără ca administrația locală să găsească o cauză clară a problemei. De asemenea, mai sunt necesare cel puțin 20 de semafoare pentru pietoni, pe principalele artere din municipiu. Toate acestea sunt cuprinse în planul de a transforma orașul nostru într-un Smart City.

Administrația locală intenționează să transforme Constanța într-un Smart City. Un prim pas a fost făcut, în ședința de Consiliu Local de vineri, 29 septembrie, fiind aprobat în unanimitate un pre-acord de finanțare dintre municipiul Constanța și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Potrivit documentației atașate proiectului, administrația municipiului Constanța intenționează să obțină finanțare de până la „20 milioane de euro sau echivalentul în lei, pentru achiziționarea și implementarea unui sistem de management al traficului, reabilitarea infrastructurii de transport urbane și a iluminatului public”.

Concret, implementarea proiectului Constanța – Smart City presupune realizarea unui sistem integrat operațional, cu tehnologii IT&C de ultimă generație „care să furnizeze beneficiarilor autorizați un instrument în luarea deciziilor în timp real pentru investigarea unor evenimente, planificare teritorială, luarea unor decizii și planificarea mobilității, eficientizare energetică și extinderea, în teritoriu, a iluminatului stradal”.

Sistemul de supraveghere video, absolut necesar!

Potrivit inițiatorului proiectului, primarul Decebal Făgădău, pentru implementarea proiectului, va fi necesar un sistem de monitorizare cu camere video, conectat la un centru de comandă, la care să aibă acces toate instituțiile cu rol de răspundere: Poliție, Jandarmi, Poliție de Frontieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Comandamentul Flotei, Poliția Locală Constanța. „În plus, în stabilirea împrejurărilor de producere a accidentelor rutiere, este necesar ca raza de acțiune a camerelor să cuprindă întreaga intersecție și o parte a semafoarelor electrice instalate în intersecții”, se mai arată în documentația publicată pe pagina web a Primăriei Constanța.

Până la montarea camerelor video, autoritățile trebuie să-și îndrepte atenția către intersecțiile din municipiu și să schimbe semafoarele, pentru a putea implementa proiectul.

Semafoare prea vechi, uneori nici nu se știe de ce se defectează

„La ora actuală, în municipiul Constanța sunt semaforizate un număr de 32 de intersecții. Patru din acestea sunt controlate de automate de dirijarea traficului fabricate înainte de 1998, echipamente pentru care nu se mai găsesc piese de schimb, iar o defecțiune majoră iminentă ar putea cauza blocarea acestor intersecții pe o perioadă nedeterminată. Din celelelate 28 de intersecții, 18 sunt controlate de un model de automate de dirijare învechit, și nu sunt capabile de comunicație la distanță, tip remote, prin urmare nu pot fi dispecerizate sau prioritizate prin intermediul unui dispecerat de control trafic”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

„Menționez că niciunul dintre producătorii acestor automate de dirijare a traficului nu sunt de acord să furnizeze un soft de comandă și control al semafoarelor, fapt pentru care orice schimbare la nivelul timpilor/fazelor nu pot fi făcute fără costuri suplimentare și într-un timp foarte scurt.

Totodată, din cauza numeroaselor intervenții/avarii în carosabil, cablajele care deservesc acest sistem de semaforizare au fost întrerupte de nenumărate ori, fapt pentru care acestea nu mai prezintă siguranță în exploatare, de multe ori întrerupându-se funcționarea semafoarelor, fără a detecta un defect clar.

Majoritatea intersecțiilor prezintă cablaje aeriene, lucru care trebuie remediat prin prisma implementării proiectului Constanța – Smart City, refăcându-se traseul acestora în plan subteran”, a mai punctat primarul Decebal Făgădău, în documentația atașată proiectului de hotărâre de Consiliu Local.

Vor mai fi semaforizate 20 de treceri de pietoni

„Pentru a putea oferi un management al traficului foarte bine structurat și calculat, este nevoie de schimbarea integrală a actualului sistem de semaforizare cu unul performant, care să poată fi dotat cu senzori de măsurare a traficului în timp real, iar automatul va fi de tip „inteligent”, capabil să își modifice timpii de semaforizare în funcție de valorile de trafic, optimizând astfel timpii de așteptare la semafor, emisiile poluante ale autoturismelor și siguranța în trafic”, a adăugat edilul local, punctând și faptul că, pe lângă cele 32 de intersecții deja semaforizate, mai trebuie semaforizate, pentru pietoni, cel puțin 20 de treceri de pietoni de pe arterele principale ale orașului. „Iar întreb sistemul de semaforizare trebuie dotat cu buton de cerere pentru pietoni, pentru a putea avea prioritate în trecerea străzii, verde pietonal”.

Pentru o reală fluidizare a traficului, după rezolvarea problemei semafoarelor, astfel încât să fie interconectate printr-un „inel” de fibră optică, se plănuiește realizarea unui dispecrat de control al traficului, de unde semafoarele să fie comandate de la distanță. „Se va putea, astfel, să se creeze unde verzi sau deblocarea anumitor intersecții înainte de sosirea echipajelor de intervenție și pentru o bună fluidizare a transportului în comun”, au adăugat reprezentanții primăriei.

După cum menționam, un prim pas a fost făcut, urmează demararea reparațiilor...

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alte afaceri minunate ale Fagaduieli!
2
0
Escrocii s au plimbat mereu pe afara !Nu au invatat nimic decat destrabalare! Puneti semafoare ca afara din sens invers sa le vezi civilizat nu sa te boldesti ca boul !Ordinarilor!
3
0
Montati cronometre la toate semafoarele. Cine a fost ametitul care le-a scos. L-as pune sa stea cu ceasul in mina la intersectie.
5
0
Sa puna dreacu si un semafor la pod buteli la sens ca e o tiganie cand vii de la scoala 8 . Semafor cum era inainte dar sa ramana sensu si fiecare intra si merge unde doreste
0
0
de ce ati scos secundele panaramelor , ca acum sa vina toti smecherii cu 100 kmh ca sa prinda verdele nestiind cand se face rosu ?
11
0
Puneti semafoare si pentru pietonii pensionari, ca trec ca oile dis de dimineata pentru rascolit marfa prin magazine. Si camere CCTV ca se trece pe rosu intr-o veselie. Dati amenzi ca numai cu ciomagul se civilizeaza bizonii.
8
3
Eu zic sa le cupleze intai la DNA, si daca aia sunt de acord, mai vedem dupaia ce se intampla! Deocamdata sa verifice aia cine trece pe rosu sau pe verde
4
4
puneti bre si la dacia, ca te calca toti cu masina. ai verde la trecere si nici nu te vad. si prin otmis 3, ca trec pensionarii in sir indian, aia nu situ sa astepte 10 secunde sa se adune mai multi. se grabesc, au treaba. brrr
13
1
Planul cu semafoarele era de ceva timp si a inceput acum cativa ani cand s-au demontat cronometrele la aproape toate semafoarele, chipurile nu erau sincronizate. E aratarea aia oribila la Primarie, tramudana care a venit cu ideea, probabil se afla sin in spatele unei firme de livrare semafoare ca asa merge treaba clanului votat de bosorogii Constantei.
8
2
investiti in siguranta omului ca bani sunt la primarie ,taxele si impozitele sunt platite de fiecare dintre noi ,salariile nesimtite noi cetatenii vi le asiguram, asa ca faceti eforturi mari si puneti siguranta cetateanului pe primil loc.Spor la treaba !
10
1
Cum se face ca din toate semafoarele din oras l-ati gasit tocmai pe asta care este in apropierea unui banner.Reclama mascata,tot reclama este
4
2
Smart city....stirea de mai sus era despre carute si cai... de tigani care sfideaza civilizatia secolului 21 ,despre gunoaiele si poluarea care ne mananca 15 ani din viata.constantenii mor mai repede...calitatea vietii e de lumea a 4 a.
16
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218