REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Top 5 alimente care îți protejează ficatul

Top 5 alimente care îți protejează ficatul

Replica API 10 decembrie 2020 | 00:00 1231

Fiindcă ficatul are rolul de a procesa toxinele, toate ingredientele și alimentele mai puțin sănătoase îl pot afecta direct, chiar mai mult decât o fac în cazul altor organe. În același timp, sunt alimente care îi oferă mai multă "putere" să protejeze organismul. Iată ce ar trebui să mănânci dacă îți dorești un ficat sănătos pentru toată viață!

Legumele verzi

Salată verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, țelină frunze, castraveții, broccoli, dovlecelul, varză de Brusselles, kale, etc, toate acestea conțin antioxidanți de cea mai bună calitate care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice, scrie doc.ro.

Serviți întotdeauna o salată generoasă la mesele principale care conțin carne sau brânză, pentru a scădea absorbția grăsimilor

Cu cât mai mult verde în farfurie, cu atât mai mulți antioxidanți!

Fructele de pădure

Afinele, fragii, murele, zmeură, coacăzele, căpșunile, măceșele, etc conțin fitonutrienți de calitate care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați că urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice.

Serviți fructele la micul dejun, că gustări între mese, ori pe post de deșert, în loc de "ceva dulce", pentru reenergizare.

ATENȚIE însă, nu mâncați fructe seară, după ora 18.00, deoarece se depun până dimineață sub formă de grăsime pe ficat!

Semințe, oleaginoase

Semințele de orice fel (în, susan, mei, chia, dovleac, floarea soarelui, etc) precum și fructele oleaginoase - alunele, nucile, migdalele, fisticul, alături de avocado și măsline constituie surse excelente de grăsimi omega de calitate, care ajută la regenerarea celulei hepatice.

Pot constitui gustări excelente care taie foamea, dar, ATENȚIE LA CANTITATE, au peste 500 calorii/100 g. Nu depășiți 50 grame pe zi!

Alegeți-le de asemenea întotdeauna crude, pentru că, prin prăjire se oxidează și își pierd toate grăsimile bune, devenind chiar nocive.

Pește gras

Consumați de minim 2 ori pe săptămâna peste gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului ori ficat de peste.

Conține acizi graşi omega 3 care protejează organele interne.

Alegeți să consumați peștele alături de o garnitură generoasă de legume proaspete sau gătite la abur.

Cacao, cafea

Alegeți că băutură energizantă și antioxidantă în același timp, o cană de cacao pe care să v-o preparați din cacao pudra cu grăsime redusă, lapte degresat și îndulcitor natural de tipul ștevia.

Optați pentru ciocolată neagră la gustări, în loc de alte tipuri de bomboane și rontaieli, dar atenție la cantitate. Ciocolată neagră îngrașă cel puțîn la fel de mult precum orice alt tip de ciocolată, așadar nu depășiți 20 de grame pe zi.

Pentru efectul antioxidant al cafelei, se recomandă 1-2 cești zilnic. Evitați cafeaua turcească, deoarece poate crește nivelul grăsimilor din sânge. Alegeți cafeaua la filtru simplă, fără zahăr, miere sau alt tip de îndulcitori pe baza de zahăr. Dacă aveți probleme cu tensiunea, alegeți cafeaua decofeinizată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212