REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Traficanții de țigări mascați în ‘piețarii’ de la Brotăcei au fost condamnați la închisoare

Traficanții de țigări mascați în ‘piețarii’ de la Brotăcei au fost condamnați la închisoare

Replica API 2 martie 2022 | 20:56 2435

Piața Brotăcei a constituit ani de-a rândul un reper pentru cei care doreau să cumpere țigări de contrabandă, aici găsind practic orice sortiment posibil. Iată că acest „cuib” a fost în sfârșit destructurat de către oamenii legii, nu mai puțin de 12 persoane fiind condamnate pentru contrabandă.

Piața Brotăcei

Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au decis condamnarea lui Dragoș Iftimi la 5 ani și 5 luni de închisoare, în regim de detenție. Mariana Iftimi a primit 4 ani, Ioan Condriuc - 1 an și șase luni, Bîrlă Gabriel Mihăiță - 3 ani, Cupcic Gheorghe – 1 an, Popa Constanța – 2 ani și șase luni, Cociu Ștefan – 1 an, Giuglea Ștefan – 1 an, Paenalte Vasile -1 an, Marin Cristian Laurențiu – 1 an, Penica Gheorghe – 1 an, Ciucă Laurențiu – 1 an. Menționăm că toate toate cele 11 pedepse sunt cu suspendare. Sentința a fost dată pe 9 decembrie 2021 și nu este definitivă, pe 21 aprilie 2022 urmând a se judeca apelul.

Cum acționau cei 12

Toți inculpații sunt acuzați că, în mod repetat, acționând în baza unei rezoluții infracționale unice, au colectat, au deținut, au transportat, au preluat, au depozitat, au predat, au desfăcut și au vândut mărfuri accizabile care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal, deși cunoșteau împrejurarea că respectivele bunuri fuseseră introduse în mod fraudulos pe teritoriul României și, deci, proveneau din contrabandă. Pentru transportul și depozitarea țigărilor, inculpații se foloseau de mai multe autoturisme care au fost de asemenea confiscate. Într-unul dintre autoturisme au fost găsite următoarele cantități de țigarete: 31 pachete de țigarete marca „Pall MALL BLUE”, având aplicate timbre de marcare emise de autoritățile din Republica Moldova;10 pachete de țigarete marca „WALTON”, netimbrate; 64 pachete de țigarete marca „RONSON”, netimbrate; 32 pachete de țigarete marca „Dunhill”, având aplicate timbre de marcare emise de autoritățile din Republica Moldova; 29 pachete de țigarete marca „L & M RED LABEL”, netimbrate; 38 pachete de țigarete marca „MT”, având aplicate timbre de marcare emise de autoritățile din Republica Moldova; 22 pachete de țigarete marca „M RED”, având aplicate timbre de marcare emise de autoritățile din Ucraina; 20 pachete de țigarete marca „VICEROY RED”, având aplicate timbre de marcare emise de autoritățile din Ucraina; 44 pachete de țigarete marca „WINSTON BLUE”, având aplicate timbre de marcare emise de autoritățile din Republica Moldova; 6 pachete de țigarete marca „ASHIMA LUXURY SIZE”, netimbrate.

Inculpații foloseau un limbaj codificat

Toți inculpații și suspecții menționați anterior, cunoscând în mod evident împrejurarea că țigaretele pe care le procurau și dețineau fuseseră introduse în mod fraudulos pe teritoriul României, iar comercializarea acestora era interzisă de lege, obișnuiau să utilizeze în convorbirile telefonice purtate un limbaj codificat, destinat îngreunării activității de tragere la răspundere penală a acestora în eventualitatea în care respectivele comunicări ar fi fost interceptate și înregistrate de către organele de urmărire penală. Astfel, un bax de țigări era denumit „un chirpic”, țigaretele fără filtru erau denumite „fără dopuri” sau „fără șaibă”, un pachet de țigarete subțiri (tip SLIM) erau numit „o cutie de paie”, iar diferitele mărci de țigarete comercializate în mod fraudulos erau identificate prin utilizarea unor denumiri argotice sugestive: pentru marca de țigarete „Dunhill” se foloseau expresiile „VECINA”, pentru marca de țigarete „PLUGARUL” era utilizată sintagma „ARĂTURI”; pentru marca de țigarete „CAPITAL” era utilizată exprimarea „CAPTIVA”, „CĂȚELUȘI” sau „CAPITALA”; pentru marca de țigarete „VICEROY” se folosea prescurtarea „VICE” sau expresia „VERIȘOARE”; pentru marca de țigarete „WINSTON BLUE” era utilizată sintagma „ALBASTRE” sau „ALBĂSTRELE”; pentru marca de țigarete „Pall MALL” se folosea expresia „POLONICI”; pentru marca de țigarete „MARBLE” se foloseau sintagmele „VERIȘOARA Marble”; pentru marca de țigarete „ASHIMA” se utiliza expresia „ALBITURĂ” etc.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
5 ani si 5 luni cu suspendare? mai sa fie
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272