REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Transport metropolitan? Reacţia lui Făgădău: ‘Avem din prima o abordare galactică, interstelară’

Transport metropolitan? Reacţia lui Făgădău: ‘Avem din prima o abordare galactică, interstelară’

Replica API 26 aprilie 2018 | 00:27 533

Primarul Constanţei face apel la analize clare şi forme legale pentru acest proiect

Primarul Constanţei face apel la analize clare şi forme legale pentru acest proiect

Zona metropolitană, adică municipiul Constanţa şi localităţile limitrofe, care în ultimii ani s-au dezvoltat considerabil. Transportul se face prin intermediul unor firme private. Tot mai mulţi primari au militat în ultima perioadă pentru crearea unei linii metropolitane care să facă legătura între localităţie lor şi municipiul Constanţa. De altfel, RATC a dezvoltat un masterplan în care este inclusă această abordare, de creare a unui transport public metropolitan.

Iar edilul Constanţei, Decebal Făgădău, este de acord. Totuşi, el precizează că nu este momentul cel mai bun economic şi strategic acum, ci trebuie să existe analize clare şi forme legale pentru o putea forma. Desigur, ce este cel mai important – legalitatea şi comunicarea - care se poate face doar prin înfiinţarea unui centru de comunicare la nivel interurban, între municipalitate şi localităţile limitrofe Contanţei (Cumpăna, Agigea, Valu lui Traian, Năvodari, Ovidiu etc). Aceste UAT-uri trebuie să dezvolte şi ele, la rândul lor, o strategie, care să fie făcută în colaborare cu Constanţa. Mai mult, Consiliul Judeţean Constanţa trebuie să se implice, de asemenea, în dezvoltarea strategiei.

Primarul Constanţei a menţionat că nu doreşte eradicarea privaţilor, ci, din contră, susţine calitatea, nu cantitatea. „Da, susţin introducerea liniilor metropolitane. Am avut discuţii cu colegii primari din zona periurbană a Constanţei. Este utopic să ne propunem astăzi, cu legislaţia în vigoare, cu parcul auto deficitar, învechit pe care-l avem. Avem din prima o abordare galactică, interstelară, metropolitană. Noi trebuie să construim realist. M-am bucurat, am citit ceea ce şi-au propus cei din Consiliul de Adminsitraţie de la RATC şi m-am bucurat că ţintesc într-un viitor normal”, a declarat Făgădău.

„Este, în momentul de față, oarecum ineficient economic ca pe aceleași rute să ai companie de transport a orașului, companii de maxi-taxi, companii care străpung județul de la un capăt la altul și toți se bat pe aceiași clienți. Tocmai pentru a avea randament economic, fiecare din aceste lanțuri ale acestui sistem, e bine să separăm bine lucrurile.

Nu ține doar de municipiu, ține și de localitățile din zona periurbană, ține și de voința Consiliului Județean, ține și de înființarea unei autorități de turism la nivel metropolitan sau la nivel local, astfel încât cel care este jucător să nu fie și arbitru. Trebuie să fim echidistanți cu toți operatorii. Nu mi-am propus niciodată să favorizez o companie doar că este publică în detrimentul unei companii private. Vreau să fac această subliniere pentru că am avut reproșuri cum că aș vrea să facem din RATC singurul jucător de pe piață. Exclus!

În orice construcție voi pleca de la calitatea serviciului de transport. Iar principalul beneficiar trebuie să fie cel care astăzi folosește mijlocul de transport, dar și mâine sper să folosească mijlocul de transport în detrimentul mașinii personale. Sunt lucruri pe care le-am scos în spațiul public. În momentul în care am făcut planul de mobilitate noi am elaborat un studiu mare de chestionare.

Mă bucur că mulți oameni au răspuns. Este nevoie de un transport public eficient. 90% dintre autoturisme, în momentul în care au fost oprite în trafic și s-a completat un chestionar, aveau un singur pasager - șoferul. Ceea ce este nenatural. Ba mai mult, peste 60% dintre cei care au fost opriți în trafic și au completat chestionarul aveau zilnic aceleași rute predifinite. De acasă, la serviciu, de la serviciu, acasă.

O decizie a orașului împreună cu localitățile limitrofe trebuie să țină cont de modul în care s-au schimbat lucrurile. O analiză corectă trebuie făcută la nivelul inelului periurban. Avem colegi, prieteni care locuiesc acolo, dar lucrează în Constanța, au copilul la școală în Constanța, fac cumpărături în Constanța. Militez pentru necesitatea unei abordări dincolo de granița UAT a companiei de transport”, a mai spus primarul Constanței.

Legat de revenirea tramvaielor în Constanța, edilul nu a punctat nimic, dar se află în planul elaborat de compania de transport din municipiu. După ce liniile au fost scoase din șoselel constănțene, iată că RATC ar dori reintroducerea acestora, fiind o metodă de transport nepoluantă.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E clar ca nu vom avea transport metropolitan, nici acum, nici in 10 ani, firmele de casa care presteaza servicii de transport private mai au de subt din buzunarele saracilor.
0
0
...scuarul de pe bd Mamaia arata ca un islaz comunal...o mizerie de oras.!!!!
1
0
Cel mai slabbbbb primar din 89.....................
2
0
E mai rau ca mazarica asta.Pune borduri parcuri zero, podul de la butelii stiau de inainte ca nu autorizatii.Pozimed a luar rmn-ul spitalului vorba multa mosii pun botu la 2 kg de faina si alea donate de Aproape cel mai mare buget din Romania si cheltuita doar intre ei.Auzi tu nu are bani de 20 de autobuze .Lasa ca sa vina si alegerile o sa iasa si tineretu data asta.
5
0
Intai sa rezolvam criza de masini ratc ...la orice ora oricand suntem ca sardelele! Iarna a mai fost cum a fost dar acum e vara si pute de mori pana la destinatie! Ca sa nu mai zic ca soferii ratc- platiti conform anunt ratc intre 600-800 de euro!- sunt pericole reale in trafic. Imprudenti. Vitezomani. Forjeaza masinile si ajungi sufocat si zguduit la destintatie! Astea trb rezolv intai apoi....zonele limitrofe!
8
1
abordarea e cred intergalactica si multistelara cu invidie interplanetara, nu credeti asta?
6
0
Se apropie clipa socotelilor si funia de par ... Fagadau , studiaza bine harta Madagascarului !
11
0
Constanta arata ca o curte interioara prost amenajata si amaratul asta vorbeste despre abordare galactica, interstelara... Asta e in firea lui?
10
0
Autoritate de turism....!!!??? Claudia, poate Autoritate de reglementare a transportului public, care sa emita licente, asa cum cere LEGEA
0
0
Pt Revoltat. Mai nene eu nici n-am vazut mii de euro intr-un singur loc, dar asta e o alta discutie, dar e de apreciat ca macar admiti metoda de a avea sa a nu mai avea cum cotiza la partidele care tanjesc dupa putere. A avea o opinie nu este acelasi lucru cu a avea un tupeu ordinar, iar daca opinia mea era de neluat in seama si foarte neverosimila nici nu te deranjai sa reactionezi cu o riposta ofensiva coroborata de nu stiu ce lafait prin Mamaia cu samanie de mii de euro, un atac orchestrat pentru a neutraliza ce? ce tocmai am spus?
7
0
pe asta nu-l doare nici in kur de cetateni de cate aori ai fost in autogara mai idiotule? sttii unde este? nu de alta, dar acolo este o poarta de intrare in orasul in care esti primar
14
0
Pt.Alin !!!! In ambele poze se vad gunoaiele orasului. Dar nu hotii de la polaris ar trebui sa le indeparteze. Votantii sau mai bine si mai sigur STRADA !!!
8
1
Acest '' cineva '' este vreun patron care transporta calatorii cu costiugele lui si nu mai are cum sa cotizeze el la partidele care tanjesc dupa putere. Ce tupeu ordinar sa ai sa critici tu mai patron de doi lei care va lafaiti la Mamaia cu sampanie de mii de euro si altele........
7
13
o alta metoda de a pompa bani la partid, la PSD, liniile astea de transport care fac legatura intre Constanta si anumite localitati apartin mai multor firme, si ce s-au gandit?s-au gandit sa bage monopolul RATC,ca acei bani sa-i incaseze acest RATC si nu acele firme care sunt multe la numar,si cand trebuie bani pompati la partid se duc cu mana intinsa intr-un singur loc, doar la RATC,nu in mai multe locuri.Si uite asa se desfiinteaza acele societati private de transport,se pierd locuri de munca,dar cui ii pasa, TRAIASCA PARTIDUL
14
7
eu da da eu zic asa cei care ni il halesc pe Fagadau primarul de sa ii execute cite o felatie.asta repejor ca se v-or aduna multi dupa.
1
12
dupa ce repara podul ala intergalactic , vreau si eu ce a fumat Fagadau...
10
1
Zi mai bine ca sugeti toti de la Babinciuc , Tucan , Eserghep , Kenan si altii ! du-te dracu !
18
3
Termina in plm cu limba asta de lemn a la tata ilici kgb,pe timpul lui Ceao se putea fara sa fie galactic,acum dupa 30 de ani in democratie nu se poate,puneti mana la treaba,ori au directorasi din primarie traseele arondate?
10
1
Ce au ambele poze in comun ? Cate un gunoi galactic !
9
2
Vorbesti cam mult si nu faci nimic...
13
2
Fa ceva cu transportul in comun din oras boul baltii!!! 5-40 este mereu FULL!!!!Stai ca sardinele in alta tara iesea revolta, va mancau ficatii daca nu se rezolva dracului odata.
16
4
Abordare galactica, interstelara...Da, am citit bine...."Am terminat de modernizat ultimele aerodromuri spatiale, si am inceput construirea docurilor aflate pe orbita Pamantului. Deja avem si navetele ce asigura legatura in toata Calea Lactee...Noaptea mintii. Tine la prostime!
17
3
Are dreptate. Nu este cel mai bun moment pentru a face asta. Cel mai bun moment este in campania electorala.
20
1
Primarul Constantei este un gunoii, o nulitate
23
3
cum spuneam ... un bou ...
18
2
daca nu esti capabil, mars din primarie
35
2
PSD-ist de rahat - nu este timpul acum, ci inainte de alegeri. Huoo!!!
31
2
Dupa cum spune fagadau navetistii vor calatori cu nave cosmice spre constanta si curvele se vor intinde pe bancheta din spate a limuzinelor interstelare.
35
2
Ce galactic sta gunoiul pe strada si ce bine isi face treaba Polaris. Nu ma refeream la prima poza.
39
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108