REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tribunalul a dispus EXPERTIZĂ TEHNICĂ pentru ruinele din baza sportivă de pe Badea Cârțan

Tribunalul a dispus EXPERTIZĂ TEHNICĂ pentru ruinele din baza sportivă de pe Badea Cârțan

Replica API 28 octombrie 2019 | 00:14 344

DEFINITIV! Decizia vizează viitoarea Sală Polivalentă şi expropriaţii zonei

DEFINITIV! Decizia vizează viitoarea Sală Polivalentă şi expropriaţii zonei

La sfârşitul anului 2018, Compania Națională de Investiții, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, a semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții “Sală Sport Polivalentă – 5000 locuri, municipiul Constanța, județul Constanța”, din Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 254, zona Badea Cârțan. Lucrările vor fi efectuate de Asocierea S.C. Euromateria S.R.L, S.C. Aduro Impex S.R.L, Conpat SCARL – DELTA CON S.R.L, Research Consorzio Stabile S.C. ARL. Proprietarii construcțiilor vor fi expropriați, însă unii consideră că sumele sunt modifice față de valoarea reală a construcțiilor. Asociația Club Metalul a obținut în instanță expertiza tehnică a ruinelor, iar în funcție de acest aspect se va stabili câți bani va trebui să primească.

Prin HCLM nr. 258/25.06.2019 s-a aprobat amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Sport Polivalentă – 5000 locuri”, realizat prin Compania Națională de Investiții CNI S.A, expropriator fiind municipiul Constanța, prin Consiliul local; de asemenea, s-a stabilit lista cuprinzând imobilele supuse exproprierii, proprietarii sau deținătorii acestora și sumele individuale aferente despăgubirilor constituie anexa 2 la hotărâre; s-au aprobat sumele individuale rezultate din rapoartele de evaluare, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care fac obiectul exproprieri. Tot în luna iunie 2019, Primarul Decebal Făgădău a inițiat un proiect pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 25.06.2019, prin care a solicitat aprobarea unor sume necesare exproprierii a trei imobile pentru construcția sălii polivalente din bulevardul AurelVlaicu nr. 254, printre care și construcțiile C1 și C2 aparținând acesteia. Anterior, a fost obținut certificatul de urbanism în vederea demolării construcțiilor de pe Badea Cârțan. Motiv pentru care Asociația a chemat în judecată Primăria Constanța și Consiliul Local și a solicitat anularea certificatului de urbanism menționat, invocând în esență faptul că dețin în proprietate construcțiile. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța la data de 25.07.2019, Asociația Club Sportiv Metalul a solicitat și administrarea unei expertize tehnice în construcții având ca obiectiv constatarea stării tehnice și de fapt a construcțiilor din baza sportivă situată pe Badea Cârțan, respectiv C1 – clădire vestiare, C2 – tribună, alei incintă, rețele de utilități, gradene, covor gazon natural, tabelă de marcaj electronică, împrejmuire (gardul) și instalațiile de drenaj aferente terenului și stabilirea valorii de piață a acestora în conformitate cu standardele ANEVAR. Asociația spune că, în anul 2008 a dobândit în proprietate prin act de vânzare-cumpărare încheiat la data de 15.06.2008 cu vânzătorii Șurghie Valentin, fost consilier local PPDD, construcțiile. Aceste construcții împreună cu terenul pe care sunt amplasate au fost și sunt în posesia acesteia încă din anii 2005-2006, fiind folosite continuu și neîntrerupt până în prezent, în scop sportiv, dar și ca sediu social.

Club Metalul a mai arătat magistraților că hotărârea din data de 25.06.2019 de preluare prin expropriere a celor două construcții aparținând acesteia este susceptibilă să genereze noi litigii din perspectiva nerespectării dispozițiilor legale privind exproprierea, dar și sub aspectul stabilirii despăgubirilor. Astfel, prin HCL nr. 258/25.06.2019 se stabilesc cu titlu de despăgubiri sume modice doar pentru construcțiile C1 – clădire vestiare și C2 – tribună, fără să fi fost luate în considerare sau cel puțin amintite toate celelalte lucrări accesorii care deservesc baza sportivă, cum sunt rețelele de utilități, gradenele, taluzurile, covorul din gazon natural aferent terenului de fotbal, tabela de marcaj electronică, împrejmuirea – gard și instalațiile de drenaj. În concluzie, a arătat Asociația, scopul cererii de asigurare probe îl reprezintă conservarea dreptului de proprietate asupra creanței constând în justa despăgubire la care este îndreptățită în calitate de expropriat.

În replică, reprezentanții primăriei spun că asociația a susținut că există deja un raport de evaluare întocmit de un expert ANEVAR prin care s-au stabilit despăgubirile cuvenite reclamantei, astfel că efectuarea a încă unui raport de expertiză care să constate aspecte deja constatate printr-un alt raport de expertiză nu pare a fi util și pertinent.

Instanța de fond a respins acțiunea, Tribunalul a rejudecat și a admis cererea

Judecătoria Constanța a respins, pe fond, cererea Asociației, însă Tribunalul a avut altă opinie și i-a admis, în parte acțiunea. ”Încuviințează administrarea unei expertize tehnice în construcții având ca obiectiv constatarea stării tehnice și de fapt a construcțiilor C1 – clădire vestiare, C2 – tribună. Respinge cererea reclamantei de efectuare a unei expertize tehnice imobiliare pentru constatarea stării fizice și evaluarea bunurilor: alei incinta, rețele de utilități, gradene, covor gazon natural, tabela de marcaj electronica, împrejmuire (gardul) si instalațiile de drenaj aferente”, se arată în minuta Tribunalului din 23 octombrie. Decizia este definitivă. Totopdată, magistrații au stabilit termen de judecată la data de 05.11.2019 orele 11, pentru desemnarea expertului imobiliar, în condiții de contradictorialitate.

Reamintim că, la sfârşitul anului 2018, Compania Națională de Investiții, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, a semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții “Sală Sport Polivalentă – 5000 locuri, municipiul Constanța, județul Constanța”, din Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 254, zona Badea Cârțan. Lucrările vor fi efectuate de Asocierea S.C. Euromateria S.R.L, S.C. Aduro Impex S.R.L, Conpat SCARL – DELTA CON S.R.L, Research Consorzio Stabile S.C. ARL. Însă, pentru demararea lucrărilor, este nevoie ca spațiile existente să fie demolate. În acest sens a fost obținut un nou certificat de urbanism în regim de urgență pentru desființarea următoarelor construcții situate în zona Badea Cârțan: c1-vestiar, c2-tribună, c3-vestiar, c4-stație pompe, c5-post trafo, c6-bazin înot, c7-vestiar, c8-vestiar, c9-post trafo, c10-garaje, c11-tribună, c12-tribună, c13-tribună, c14-vestiar, c15-vestiar. Reamintim că valoarea contractului de finanţare privind construcția Sălii Polivalente este de 67.913.330,34 lei (cu TVA, cote și taxe incluse), iar durata lucrărilor de proiectare și execuție va fi de 27 de luni (din care 3 luni pentru proiectare). Sala de sport propusă ocupă, la sol, circa 9.820 mp, fiind desfășurată pe 3 niveluri cu un total de 18.500 mp, având o capacitate de 5.000 de locuri.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primaru fura prin firmele lor la supra pret lucreaza acel teren este furat luat cu japca cu forta se intimideaza propietari cu interlopi
0
0
acum ceva zile Fagadau a trambitat ca deja se apuca de treaba, dar intre timp nu s-a razgandit ci avea de mult pregatita o soparla dintr-asta ca sa va explice din ce cauza NU SE POATE, adica uite domn'e ca Fagadau chiar vrea sa refaca acea baza sportiva, dar nu se poate, adica chiar nu tine de el.Cand o sa intelegeti ca va prosteste la infinit?De Cazinou de inainte sa fie ales primar se tot apuca si uite ce s-a ales de Cazinou, sta sa pice.Mai e cineva care nu s-a saturat de minciunile lui Fagadau?De ce inca-l mai vreti de primar?
7
0
In orice oras daca ai cumparat un teren si nu ai facut acolo macar un parc,primaria iti plateste locul la pretul pietei si pierzi dreptul de proprietate nu te lasa sa tii tu terenul parloaga sau sa faci specula cu banul public.
3
0
Inca o investitie stopata din cauza unor dobitoci. Asta se intampla cand legea le permite..
5
9

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108