REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Un consilier PNL a cerut DESFIINŢAREA Serviciului Juridic. Făgădău recunoaşte că sunt probleme!

Un consilier PNL a cerut DESFIINŢAREA Serviciului Juridic. Făgădău recunoaşte că sunt probleme!

Replica API 31 mai 2019 | 00:00 285

Consilierii locali municipali au fost convocaţi joi, 30 mai, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi a supune la vot 45 de proiecte aflate pe ordinea de zi. Şedinţa a decurs în mod paşnic, au fost câteva intervenţii ale consilierilor PNL la câteva proiecte, însă neînţelegerile s-au lămurit, aşa că toate proiectele au fost votate de către aleşii locali, mai puţin unul dintrea cestea, întrucât a fost retras de pe ordinea de zi. Ba chiar, primarul Decebal Făgădău a mulţumit consilierilor pentru că au votat toate proiectele, fără prea multe obiecţii şi comentarii.

Şedinţa de Consiliu Local de joi, 30 mai, a debutat prin acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Constanţa marelui actor al Teatrului de Stat Constanţa, Alexandru Mereuţă. După momentul emoţionantmai multe persoane au luat cuvântul, printre care Cristian Avram, de la Alianța USR, care a solicitat să nu se aprobe două proiecte ce fac referire aprobarea încheierii contractului de asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor Municipiului Constanța prin Primar, Primarului municipiului Constanța, precum și ale Consiliului local al municipiului în doouă dosare, întrucâta dminsitraţia locală are Serviciul Juridic. "Considerăm că nu este nevoie de achiziția serviciilor juridice, întrucât Primăria are consilieri juridici", a spus Avram.

Şi consilierul PNL, Adriana Arghirescu, a avut de obiectat referitor la acest aspect. Aceasta a solicitat desfiinţarea Serviciului Juridi: "Înțelegem situația dificilă a acestui litigiu, e regretabil, dar cerem desființarea Serviciului Juridic din cadrul Primăriei. Se simte o lipsă de control în acest departament. Înțelegem că suntem în situația asta din cauza unei neexecutări a unei hotarâri de care dumneavoastră nici nu ați știut".

Făgădău recunoaşte că este o problemă la nivelul Serviciul Juridic, mai ales că s-au pierdut procese pe bandă rulantă, începând cu 2010 şi până-n 2013. „Există, în momentul de faţă, o presiune. După ce am sesizat comisia de cercetare disciplinară, organele de cercetare penală în legătură cu cea care conducea direcţia juridică, am cheta ăntreaga direcţie şia m cerut rapoarte. Una din dispoziţiile pe care le-am dat atunci când am devenit primar a fost aceea privind delegarea atribuţiilor în relaţia cu justiţia către directoarea acestui serviciu, crezând că tot ceea ce se întâmplă, respctă anumite principii. Când am văzut că acestea sunt încălcate, am făcut ceea ce spune legea, am sesizat Comisia de Cercetare Disciplinară şi organele de cercetare penală. Şi asupra contractelor de reprezentare facem o analiză extrem de amănunţită”, a spus Făgădău. „Avem contracte de reprezentare aprobate de CL, după ce am făcut o separare pe domeniu, cu speţe mai dificilă. Nu am finalizat această analiză. Semnalul de alarmă nu era nevoie să fie tras în şedinţa de consiliu, l-am simţit pe pielea mea”, a spus Făgădău, care a mai precizat că sunt şedinţe săptămânale cu reprezentanţii biroului pentru a raporta situaţia litigiilor.

Ce proiecte au fost votate!

În cadrul şedinţei, a fost retras un singur proiect, respectiv proiectul de hotărâre privind suplimentarea fondurilor financiare acordate prin HCL nr. 273/2018 privind alocarea unei sume din bugetul local pentru finanțarea activității sportive a Asociației Handbal Club Dobrogea Sud Constanța în anul competițional 2018-2019. Totodată, au fost depuse amendamente la proiectele 25 (pentru modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat din municipiul Constanța) și 32 (privind transmiterea în administrarea RAEDPP Constanța a unor imobile aflate în domeniul privat al municipiului Constanța).

De asemenea, a fost rectificat bugetul pe anul 2019. O parte din bani s-a dus la RAEDPP. Regia a primit suma de 1.121.000 lei pentru reabilitarea unor imobile. Bani s-au dus și pentru schimbarea mobilierului urban din parcurile din municipiu, dar și pentru echipamente medicale necesare adăpostului pentru câini.

În cadrul şedinţei, s-a mai votat proiectul de hotărâre privind modificarea HCL nr. 49/2019 privind stabilirea nivelului chiriilor și subvenționarea acestora, ca urmare a repartizării locuințelor sociale în baza Legii nr. 114/1996, situate pe raza municipiului Constanța; dar şi cel privind privind stabilirea nivelului chiriilor și subvenționarea acestora, ca urmare a repartizării locuințelor sociale destinate chiriașilor evacuați sau care urmează a fi evacuați din locuințele retrocedate foștilor proprietari în baza OUG nr. 74/2007, situate pe raza municipiului Constanța. Printre proiectele votate s emai numără modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat din municipiul Constanța, proiectul de hotărâre privind completarea şi actualizarea inventarului bunurilor care aparţin domeniului privat al municipiului Constanța; proiectul de hotărâre pentru completarea și actualizarea HCL nr. 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Constanța etc.

De precizat faptul că, la finele şedinţei, Marcela Enache, secretarul orașului, a adus la cunoștință consilierilor locali să depună, până pe 15 iulie, declarațiile de avere pe anul 2018.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cred ca si doamna Veorika poate sa ajunga ziarist la acest ziar. Cu atatea greseli gramaticale , picati orice examen de capacitate.
1
0
imi place de el ca recunoaste dar nu ia nicio masura
1
0
Au dreotate cu serviciul juridic. Pt ce mai e nevoie de el din moment ce angajati firma de avocatura ? Ce bani folositi, de la populatie ? Desfintati l daca si pt pv verbale apelati la casa de avocatura
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272