REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
15.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Un constănțean CERCETAT în UNGARIA pentru trafic de migranți NU va fi EXTRĂDAT

Un constănțean CERCETAT în UNGARIA pentru trafic de migranți NU va fi EXTRĂDAT

Replica API 2 aprilie 2021 | 12:24 3881

Andrei Vlad Tătaru face obiectul unui mandat de arestare european emis la data de 09.02.2021 de Tribunalul din Gyor, Ungaria. În motivarea propunerii, se arată că pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța există dosarul privind punerea în executare a mandatului european de arestare, prin care cel solicitat a fost condamnat la pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare, din care i-au mai rămas de executat 10 luni și 6 zile închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei, migrațiune ilegală.

Ce a fapte a comis Andrei Vlad Tătaru

Persoana condamnată, împreună cu alte persoane, în scopul obținerii unor sume de bani, a transportat migranți pe traseul Budapesta - Austria, evitând punctele de control, ajutând în acest mod migranții să treacă în mod ilegal din Ungaria în Austria. Fapta penală susmenționată este incriminată și de legea penală română, respectiv, infracțiunea de trafic de migranți, prev. de art. 263 alin.l și alin. 2 lit. a Cod penal, pedeapsa prevăzută de lege fiind închisoarea de până la 10 ani și face parte din categoria celor 32 de infracțiuni pentru care este admisă predarea. Pentru bani, inculpatul s-a înțeles sa transporte ilegal migranți pentru suma de 100 euro de fiecare dată. Echipele de patrulare ale Politiei, din cadrul Direcției Servicii Speciale, Departamentul pentru Misiuni l-au interceptat pe Andrei Vlad Tătaru conducând către Austria în vehiculul Audi A6 în care transporta șase afgani si doi irakieni (Wardag E. Emran, Ahmadzai Gy. Emran, Hasan Fatima, MIralikhel lohamad Shamali, Laghmani Hasmatullah, Tamer Hakar, Tamar O. si Soltani Asif, persoane minore). Aceștia nu aveau acte legale de trecere a frontierei si nici cele pentru intrare si ședere legala în spațiul Schengen.

Ce a spus instanța

Instanța a constatat că persoana solicitată este vizată de un mandat european de arestare emis în scopul executării unei pedepse cu închisoarea, este cetățean român, are o rezidență continuă și legală pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 5 ani și a declarat că refuză să execute pedeapsa în statul emitent. Curtea apreciază că nu este oportună predarea persoanei solicitate în vederea executării restului de pedeapsă, având în vedere că acesta este cetățean român, locuiește în mod statornic în România, are legături de familie în țară, astfel că o eventuală predare nu i-ar permite să mențină legăturile cu familia și nu ar contribui la reintegrarea sa socială, familială, după executarea pedepsei, luând în considerare și dificultățile de adaptare la mediul carceral dintr-o țară străină, a cărei limbă nu o cunoaște și unde nu are niciun fel de legătură, ceea ce ar crea dificultăți semnificative în perioada detenției, mai ales că restul de pedeapsă rămas de executat are o durată relativ redusă și nu ar permite o acomodarea cu specificul din statul emitent. Instanța a decis respingerea sesizării formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța privind punerea în executare a mandatului european de arestare emis de Tribunalul Regional Gyor – Ungaria, privind persoana solicitată Andrei Vlad Tătaru. Dispune executarea în România, potrivit dispozițiilor Codului de procedură penală, a restului de pedeapsă de 10 luni și 6 zile închisoare, rămas de executat din pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare aplicată persoanei solicitate Anrei Vlad Tătaru prin hotărârea nr. B 315/2017/304 din data de 15.10.2019 pronunțată de Tribunalul Regional Gyor – Ungaria.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272