REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un copil orfan de tată a rămas fără pensia de urmaș în prag de sărbători, din cauza unei adeverințe!

Un copil orfan de tată a rămas fără pensia de urmaș în prag de sărbători, din cauza unei adeverințe!

Replica API 7 decembrie 2019 | 08:06 1019

Neprezentarea adeverinței de elev la Casa Județeană de Pensii Constanța l-a lăsat pe un adolescent de 16 ani din Constanța fără un venit important. În această lună, i-a fost sistată pensia de urmaș, pe care o încasează în urma decesului tatălui său, pe care l-a pierdut când avea doar 3 ani. Mama spune că nu a fost înștiințată că, la vârsta de 16 ani, trebuie să prezinte adeverința în cauză. În replică, reprezentanții Casei de Pensii spun că a fost informată încă de când i-a venit decizia de pensie, adică în urmă cu 13 ani.

Pe când avea trei ani, și-a pierdut tatăl, iar de atunci, V.F. primește pensie de urmaș. Este un ajutor important, chiar dacă mama adolescentului muncește și mai are un venit. Luna aceasta, când sunt mai multe cheltuieli, dat fiind că se apropie Crăciunul, mama lui V.F. se va lipsi de cei 903 lei pe care îi încasa lunar. I-a fost sistată pensia de urmaș, pe motiv că nu a prezentat adeverința de la școala unde studiază copilul, fiind în clasa a IX la liceu. Nu cunoaște legea pensiilor și nu a știut că, după împlinirea vârstei de 16 ani, trebuie să prezinte adeverință de la școală. ”Mi-a fost sistată pe motiv că nu am prezentat adeverința. De unde să știu că la 16 ani trebuie să prezinta această adeverință. Nu am fost înștiințată. Au mail-ul meu, puteau să mă informeze, eu nu cunosc legile. Acum ce fac? Vin sărbătorile, am și programare cu copilul la medic, trebuie să mă împrumut de bani”, s-a plâns mămica. Purtătorul de cuvânt al CAS Constanța, Kristina Mutiș, spune că mămica a fost informată de acest aspect atunci când i-a venit decizia de pensie. ”Scrie pe decizia de pensie că, la 16 ani, trebuie să aducă adeverință de la școală. La 80.000 de pensionari, vă dați seama ce ar fi să-i inștiințăm pe toți copiii care împlinesc 16 ani că trebuie adusă adeverința! Aceasta este legea”, a spus Mutiș. Pentru a redeschide dosarul, mama trebuie să meargă la CAS cu copia de pe buletin a ei și a copilului, cu un cupon de pensie vechi și va completa o cerere. Dacă depune actele în timp util luna aceasta, va primi următorii bani în ianuarie. Până atunci, femeia va trebuie să caute altă sursă de venit pentru a înlocui pensia de urmaș.

Potrivit legii pensiilor, copiii au dreptul la pensie de urmaș, dacă își continuă studiile într-o formă de învățâmânt, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. Copiii urmași care, în cursul anului școlar împlinesc vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte dovada continuării studiilor, respective, adeverința de elev, emisă în luna împlinirii vârstei. Termenul de depunere este sfârșitul lunii respective.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta e legea. Sa iei bani trebuie sa duci hartii, sa dai bani te gasesc si sub piatra seaca. Iti convine sau nu, salariatii nu pot face altceva. Oricum ziarul e de 2 lei ca permite tuturor neavenitilor sa posteze orice dejectie le emana creierul sub masca anonimitatii
8
0
O femeie care munceste singura si isi creste copilul nu este perfecta ca voi. Sau ca institutiile statului care atunci cand ai bani de dat, te gaseste si in gaura de sarpe dar cand trebuie sa iti dea, nu iti mai stie CNP-ul. In secolul tehnologiei trebuie sa mergem cu teancul de hartii la ghisee. Dar dupa capul vostru mama nu a avut grija de pensia copilului. Pariez ca daca o saptamana stati in papucii femeii, nu mai stiti nici cum va cheama. Vorbiti de pe margine sa va aflati in treaba. Comentaci de doi lei.
0
0
Necunoasterea legii nu este o scuza. Datoria ta ca cetatean este sa cunosti legea mai ales cand esti direct implicat. Nu este greu sa pui o intrebare daca ai mail, nu?
11
0
Oameni si oameni peste tot. Nu e ca si cum nu ati intalnit acrituri si pe la privati. Chiar aseara la Kaufland erau unele iti venea sa le trantesti de ce sictir aveau in ele. Omul sfinteste locul
9
0
Cind mergi la casa de pensii sau la primarie sau la Spit esti privit cu aroganta de parca esti o cirpa de sters pe jos ----Afara cu individele astea cu salarii nemeritate -
4
2
Sa inteleg ca criticati casa de pensii pt ca a respectat legea? S-a dus dreacu lumea asta.
16
4
Faaaaa panaramooo....angajata a respectat legea...asa e legea si punct...cum sa iasa niste bani dintr-o institutie fara o dovada...maica-sa ce pazea...dansa pe mese in club?....replica sunteti de cacat si sunteti presa de casa a psd aruncati cu noroi in oamenii care muncesc...nu mai dezinformati...daca esti asa jmekera da-i tu
15
2
se vede ca esti un drogat ,,fara munca si tragi canepa pa nas.
12
6
Oricum a-ti votat PSD, acum a castigat PNL, afara cu voi si scazute salariile nesimtite la minim.
7
12
I se da din urma, da, dar tot e nasol ca a ramas in perioada asta fara bani. De aia mama trebuia sa fie atenta. Atat a trebuit sa faca, sa aduca o hartie o data la 13 ani. Nu lunar, o data in 13 ani. Daca nici asta nu e comoditate atunci ce e?
22
8
Disponibilizati 80% din bugetari si nimeni nu va simti lipsa lor!
14
12
Bine ca este o cale de rezorvare, ce se agita tanti asa ca tanti Frosa si voi care conentati aiurea doar stiti sa varsati venin. In ianuarie va primi retroactiv banii, asa ca in afara de rabdare nu-i nici o pierdere. Ar fi trebuit si cei de la casa de pensii sa teimita o instiintare din partea Casei Judetene de Pensii dar nimic nu este pierdut.
21
2
Altii cum stiu sa aduca la timp Adeverinte?Ia verificati cine o fi mama. Legea asta cu adusul adeverintei de la scoala e de cand lumea. De ce e primul caz prezentat de Replica? Daca nu o fi mama vreo ziarista de acolo sau vreo ruda a cuiva de acolo mare minune. Ca de altii nu ne pasa dar cand e vorba de noi ne doare.
23
8
directoarele de la casa de pensii pupa in cur pesdeul si pe fagadau pe retelele de socializare pe bani grei bugetari de lux .
21
2
eu uit si ce am facut ieri, dar sa tin minte ceva ce m-au informat acum 13 ani.
19
3
Mama copilului poate nu stie sa citeasca sau 13 ani nu stsa cu decizia in mina s-o verifice poate e o femeie necajita care se gindeste doar la ce maninca miine cu copilul fara tata ----Casa de pensii invirteste hirtiile si nu face nimic pe salarii mari cind mergi la ghiseu iti da cu flit de parca sint ministre ----Afara cu puturoasele alea
20
6
Bai astia de la casa de pensii"cum adica am informat mama acum 13 ani"
24
4
Faptul ca nu stii legea nu te scuza si nu inseamna ca nu se aplica. Atata obligatie avea mama, sa aduca o adeverinta. Daca ea nu are grija de banii copilului ei cine ar trebui sa aiba? Pensia se da dupa 16 ani numai daca merge la scoala. Sunt atatia care se lasa de scoala in ziua de azi. E mai usor sa te duci la ziar in loc sa mergi la scoala dupa o adeverinta, popor de lenesi si reclamagii ce suntem. Vrem totul mura in gura, numai drepturi si cand vine vorba de obligatii ne dam deoparte. Unde-i lege nu-i tocmeala, abia cand o sa intelegem asta o sa evoluam. Altfel toti vrem o tara ca afara.
21
10
Amice :de mult Muie sa-i zici lui PNL ca merita pe de plin Multa Muie si mai taci din gura ca numai prosti spui din gura si stai cuminte in banca ta ca dau de pamant cu tine cu injuraturi urate Clar mai Taran Prost de la Vaci!
5
12
imbacsit de niste nenorociti angajati pe baza de pile si spagi grase. O tara frumoasa si plina de idioti! O noua revolutie este necesara! O revolutie pentru indepartarea prostilor din odaile statului. Auzi dumneata, a primit instiintarea acum 13 ani... bai cretinilor, voi sunteti normali?
15
7
asa este. dvs ati fi stat cu decizia in rama pe perete 13 ani. si ati fi fost foarte informat. la cate taxe platim, statului, cred ca nu le-ar fi cazut galoanele sa dea o notificare cu o luna inainte. cati copii din nr de pensionati implinesc 16 ani?
20
4
mizeriile marca samoila
13
4
scrie pe decizia de pensionare ca la 16 ani trebuie sa prezinte adeverinta! mamica nu cunoaste legile ca nu e jurist, dar nu stie nici sa citeasca???
12
13
Asta e legea? Legea e facuta pentru romanii simpli nu pentru strainii care ne fura si nu platesc taxe.
16
3
toate institutiile statului cu mult cacat !!! Numai spagagii si incompetententi care voteaza pesedeul. Muie la toti !!! Cu cacat !!!
19
14
Da, n-a stiut femeia, ca nu toti cunoastem legile, altfel am fi toti juristi.Numai ca atunci cand ai de dat bani esti instiintat prin sms, notificare scrisa etc, dar cand ai de primit nimeni nu instiinteaza.Procedura de remitere in drepturi e corecta dar drepturile banesti sunt retroactive sau de la data depunerii documentelor, asta nu mai spune reprezentanta case de pensii.Si daca tot veni vorba, pe comunista de directoare cand o schimbati.
32
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614