REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

UNDE SUNT POLIŢIŞTII? Locuitorii judeţului reclamă că găsesc sediile posturilor de poliţie ÎNCHISE!

UNDE SUNT POLIŢIŞTII? Locuitorii judeţului reclamă că găsesc sediile posturilor de poliţie ÎNCHISE!

Replica API 31 martie 2018 | 00:00 275

„Unde sunt poliţiştii?” – această întrebare este pe buzele multor locuitori din mediul rural al judeţului Constanţa. De multe ori, oamenii găsesc sediile posturilor de poliţie comunale închise. Prin sat, pe agenţii de poliţie îi văd patrulând pentru o jumătate de oră sau o oră, la câteva zile, prea puţin pentru a-i „speria” pe puştanii puşi pe comiterea de fărădelegi. Rezultatul? Infracţionalitate în creştere, din ce în ce mai multe fapte cu violenţă şi, ce este cel mai alarmant, din ce în ce mai mulţi infractori minori! Situaţia aceasta a fost semnalată şi de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, în raportul pe anul 2017, prezentat în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa.

Românii vor să vadă polițiști pe stradă. Se simt mai în siguranță, dar e și o modalitate de a găsi rapid ajutorul de care au nevoie, atunci când sunt victimele unei fărădelegi. În ultimii ani, însă, în special în mediul rural, polițiștii sunt văzuți pe ulițele satelor și comunelor din ce în ce mai rar. Nici nu e de mirare, în condițiile în care, de ani buni deja, numărul oamenilor legii în bleumarin a tot scăzut! Ofițerii cu experiență au preferat să iasă la pensie, având în vedere și legislația favorabilă primirii unei pensii frumușele, iar tineretul nu prea s-a înghesuit să ocupe posturile rămase vacante. Ce a rămas în urmă? Un început de haos!

Posturi de poliție cu un singur agent. Sau deloc!

Situația infracțională din județul Constanța, rezultată și urmare a numărului insuficient de polițiști, este descrisă de reprezentanții Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) în raportul pe anul 2017.

„Pe parcursul anului 2017 au fost săvârșite 180 de tâlhării, din care 80 au fost săvârșite de minori. Marea majoritate a acestor tâlhării săvârșite de minori sunt cu violență. Aceștia nu răspund penal pentru faptele lor. Minorii provin din familii dezorganizate și marea majoritate sunt de etnie romă. Se va deschide, la Cernavodă, un centru de tip rezidențial pentru minorii care săvârșesc fapte penale. Pe timpul sezonului vin și minori din țară, care săvârșesc fapte penale. De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța are un buget de 160 milioane de lei, pentru construirea unui centru rezidențial pentru minorii care săvârșesc fapte penale. Minorii identificați au fost plasați în Centrul de plasament Codlea, dar după o perioadă au fugit.

Din cauza lipsei de personal la posturile de poliție comunală din județ, infracționalitatea a crescut. Sunt posturi de poliție comunală care funcționează cu un singur agent. În comuna Gârliciu, de exemplu, la postul de poliție nu este niciun agent. Din această cauză, sunt frecvent sustrageri din gospodării. Acestea sunt săvârșite de minori coordonați de adulți. În această comună se deplasează doi agenți de la Secția de poliție rurală Crucea, numai la apel 112”, se menționează în raportul ATOP Constanța.

În Gârliciu, echipajul de poliție patrulează o dată pe săptămână?!

Nemulțumirea localnicilor din Gârliciu privind faptul că nu au niciun polițist în comună a fost semnalată de autoritatea locală, în repetate rânduri, instituțiilor responsabile. „Am tot transmis adrese, dar nu s-a schimbat nimic. S-a instituit această nouă organizare, în care polițiștii nu mai aparțin de postul comunal, ci de secția rurală, care are mai multe comune arondate și vin în comună la solicitare. Mai vin la post când au de făcut hârtii și poate ai noroc să îi găsești. Dacă nu, doar prin solicitare la 112”, ne-a precizat viceprimarul localității, Marin Stoica. E drept, polițiștii vin de la Crucea în patrulare, dar, așa cum arată oamenii din comună, vin prea rar – o dată la câteva zile, chiar și la săptămână! - și în general în timpul zilei.

Deficitul de personal la nivelul IPJ Constanța este de 20%

În prezent, aproximativ 80% din organigrama Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este ocupat cu lucrători, anul trecut făcându-se angajări, atât din surse externe cât și din rândul agenților și ofițerilor absolvenți ai unităților de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne. Nu este suficient.

Drept pentru care, așa cum a precizat și Cristina Vasile, purtător de cuvânt al IPJ Constanța, soluția găsită a fost încadrarea polițiștilor la secțiile rurale, care au în jurisdicție mai multe comune. Astfel, doi polițiști, arondați la două comune diferite, patrulează împreună în cele două comune. În felul acesta, consideră reprezentanții IPJ Constanța, deficitul de personal nu mai reprezintă un impediment în desfășurarea corespunzătoare a activității polițiștilor.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum naiba te poate pazi un politist stand doar in sediul politiei?
6
0
Citizen are dreptate, daca mergeti un pic cu masina spre Ovidiu o sa vedeti cum militienii pazesc curvele, la fel si in Bucuresti pe ruta ocolitoare. In rest stat la maina sa prinda vreo spaga sau daca le spui ceva se dau ultragiati. Niste scarbe! Si se mai mira ca sunt injurati injunghiati si calcati dar nu-si pun problema stai ba ca ceva e in neregula daca toata lumea ne uraste dar infractorii institutionali ca asta sunt nu au imaginatie si nici macar nu isi inchipuie ca poate sa li se intample ceva. Doamne ajuta de un razboi - imediat cum pun mana pe arma in astia trag nu in invadatori!
3
3
Si la orase este la fel. Ploiestiul este municipiul Romaniei in care carutele de tigani au mai multe drepturi ca automobilele! Unde sunte politistii locali, nationali sau oricare, numai politisti sa fie si sa-si faca treaba!
3
0
S-su dus sa-si deconteze concediile.
6
5
in vara anului 2017 crima femeie calcata omorata pe trecere de pietoni. Criminal drogat beat nu a fost arestat o zii.femeia a fost facuta bucati bucati Omu e in libertate la fel de beat si rupt. La ce va mai asteptati de la tara asta?
8
0
politistii acum umbla dupa miei ce va mira iar la sate dupa ceaone pe la tirle garaje sau feermieri ce va mai mirati sil mai vad pe coarna ca ii victimizezza ei mai fac si alte activitati sa faca bani si tot nau niste jeuuri urdare
10
5
Veniti si la Balcescu!! Alearga pe strazi sa gaseasca miei si bani iar dupa stau acasa in concediu vesnic in loc sa steie la post sa ne pazeasca!
14
4
Vina o poarta OLGUTZA PROSTUZA si cu CARMENCITA SECRETARA DE VIDELE ! Prin legea care au dat-o si le-au dat de inteles politistilor cu varsta de peste 47 ani , sa se pensioneze pana la 15 septembrie , caci prin legea noua pierdeau la pensie 15 %, acum au ramas in curul gol , fara politisti cu experienta si isi angajeaza din surse externe , nepoteii si pitipoancele lor ! Si asta e doar inceputul ! Cand intr-un an ies la pensie 16.000 de profesionisti , cu cine-i inlocuiesti ? Cu generatia faceebook ? Hotii nu se prind cu Whats-upul !...
23
5
sa facem un calcul simplu .pentru a asigura politisti permanent trebuiesc 2 pe o tura de 8 ore x 3 ture pe zi.mai adaugam o tura care face liberele si un sef ,concluzia la un post de politie minim 9 lucratori. hahahaha nici daca angajeaza ministru inca7000 nu o sa avem asa ceva
18
3
Cand a iesit ultima data pe strada? P.s. mai lasa pacanelele si arogantele fraierica geamantat . Poate vede si Dancu aceste mesaje
10
5
Va zic eu ce fac in timpul programului politienii, unii se duc sa bea, altii pe la pacanele.
12
9
Intrebati-le pe marile doamne de la guvernare.
12
4
citizen frustratule, habar nu ai despre realitatea din interiorul sistemului.
7
7
La sistemul de patrulare intercomunala s-a renuntat in 2012 tocmai pentru ca era ineficient.Datorita incopetentei manageriale s-a revenit la acest sistem si urmarea va fi cresterea necontrolata a infractionalitatii. Astfel se dovedeste lipsa de respect fata de cetatean din partea guvernantilor toti aparatori ai infractorilor!
13
2
sa ia pulsul strazi sa adune drogatii si proxenetii care au umplut orasele.
10
2
Cand va spuneam ca ar trebui desfiintata MILITIA si infiintata adevarata Politie, stiam eu de ce faceam aceasta apreciere. Militienii de care intrebati sunt puturosi,betivi,consumatori,violatori,spagari.Asteapta safie platiti degeaba,asa credei in mintea lor ingusta ca se castiga banii.Ati vazut militian sa tina la uniforma pe care o poarta?Totul din interes.Se folosesc de autoritatea pe care le-o da pozititia atunci cand are un interes,in rest leneveala,barfa la coltul ulitei si asteapta ca pensionarii ziua de salariu.Sunt platiti degeaba.Daca aveti vreo problema rezolvati-o singuri.
13
18
Care caractere sunt alea
2
6
Militia voia veste antiinjunghiere, veste care au fost impartite jumi-juma intre mediul urban si cel rural. Credeati ca militia spagara se apuca de treaba? Chiar daca vor primi salarii mai mari, tot dupa spagi vor fi. Cand depui o plangere, ca aceasta sa-si faca efectul, trebuie sa ai o relatie care sa te puna in legatura cu militanul in cauza, pentru a se urni cercetarile.
14
15

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369