REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

UNESCO denunţă impunitatea celor responsabili pentru asasinarea jurnaliştilor

UNESCO denunţă impunitatea celor responsabili pentru asasinarea jurnaliştilor

Replica API 2 noiembrie 2019 | 00:00 291

Aproape 90% dintre responsabilii pentru asasinarea unor jurnalişti între 2006 şi 2018 în lume "nu au fost traşi la răspundere", a denunţat joi UNESCO într-un comunicat, relatează AFP.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, care denunţă această impunitate, 1.109 jurnalişti au fost asasinaţi în cursul acestei perioade.

În plus, numărul de crime asupra jurnaliştilor a crescut cu 18% între 2014 şi 2018 în raport cu precedenţii cinci ani, potrivit comunicatului.

"Regiunea statelor arabe a fost cea mai criminală pentru presă (30% din asasinatele din lume), urmată de America latină şi Caraibe (26%) şi Asia-Pacific (24%)", a mai precizat UNESCO.

Raportul este publicat în contextul Zilei internaţionale a sfârşitului impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor, care este decretată sâmbătă la nivel mondial.

"În acest an, pe 2 noiembrie, Ziua internaţională a sfârşitului impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor va fi axată pe jurnaliştii locali. Prin campania #KeepTruthAlive vom pune sub semnul întrebării ideea că asasinatele nu se produc decât departe de ochiul publicului şi îi vizează în principal pe corespondenţii străini în zone de război", subliniază directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, într-un mesaj dat publicităţii cu acest prilej.

"Se va face lumină asupra jurnaliştilor locali care lucrează asupra unor chestiuni de corupţie şi de politică în afara situaţiilor de conflict, care au reprezentat 93% din totalul deceselor jurnaliştilor în aceşti ultimi zece ani", a adăugat ea.

"UNESCO îi consideră responsabili de actele lor pe toţi cei care îi pun pe jurnalişti în pericol, pe toţi cei care îi ucid pe jurnalişti şi pe toţi cei nu fac nimic pentru a pune capăt acestei violenţe. Moartea unui jurnalist nu ar trebui să însemne niciodată sfârşitul căutării adevărului", a mai spus Audrey Azoulay.

Seminarii în Mexic şi Uganda sau o expoziţie de desene de presă la sediul ONU din New York care aduce un omagiu jurnaliştilor francezi Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, asasinaţi în Mali pe 2 noiembrie 2013 - sunt doar câteva dintre evenimentele prevăzute să aibă loc în circa 20 de ţări cu acest prilej.

UNESCO lucrează pentru a asigura securitatea jurnaliştilor prin intermediul unui plan de acţiune al ONU privind această chestiune şi cea a impunităţii.

Din iunie, organizaţia administrează un nou Fond mondial pentru apărarea media, creat la iniţiativa Marii Britanii şi a Canadei care au anunţat atunci că vor aloca 3 milioane de lire sterline în cinci ani (3,8 milioane de dolari) şi respectiv un milion de dolari canadieni (765.000 dolari americani).

Acest fond ar trebui să permită în special "întărirea protecţiei juridice pentru profesioniştii din media şi finanţarea formării în domeniul securităţii" pentru cei care muncesc în zone de conflict. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272