REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Unul din cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari de la malul mării îşi abandonează proiectele din Constanţa

Unul din cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari de la malul mării îşi abandonează proiectele din Constanţa

Replica API 29 ianuarie 2018 | 00:25 815

Fiica Guvernatorului Isărescu, printre administratorii afacerii

Fiica Guvernatorului Isărescu, printre administratorii afacerii

Unul dintre dezvoltatorii imobiliari de renume de la malul mării pare a fi decis să abandoneze proiectele din Constanţa, după ce a scos la vânzare încă un teren de mari dimeniuni pe care îl avea în judeţ. Tranzacţiile vin la 10 ani după intrarea pe piaţă a companiei norvegiano-britanice ce anunţa atunci investiţii de 1,5 miliarde de euro în imobiliarele din România. Anul trecut, unul din administratorii companiei care deţinea, la un moment dat, nu mai puţin de 11 terenuri în Constanţa, era Lăcrămioara Isărescu, fiica Guvernatorului BNR.

Societatea imobiliară cu capital norvegian RomReal a anunţat vânzarea unui teren agricol de 86 de hectare pe care l-a cumpărat înainte de criză în judeţul Constanţa. Terenul reprezintă cea mai mare parte din portofoliul companiei la malul mării. “RomReal a decis vânzarea terenului agricol de 86 de hectare. Preţul net agreat este de 605.000 euro, cu 50% mai mult faţă de cea mai recentă evaluare. O sumă nerambursabilă, în valoare de 105.043 euro a fost plătită de către cumpărător”, se arată într-un anunţ al companiei remis Bursei de la Oslo. RomReal se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în cel de-al doilea trimestru din acest an. În ultimele cinci luni, compania a vândut cinci terenuri de mari dimensiuni.

Vânzări masive şi în 2017

În ianuarie 2017, dezvoltatorul imobiliar norvegian RomReal, care deţine în România peste 120 de hectare de terenuri, cea mai mare parte în Constanţa, anunţa semnarea a două contracte condiţionate pentru vânzarea a două terenuri, cu o valoare netă de 17,75 milioane de euro (18,15 milioane de euro înainte de taxe). Decizia era motivată de eforturile RomReal de a-şi achita creditele bancare de 11,6 milioane de euro. Firma a vândut atunci unul din cele două terenuri pe care le deţinea în Bucureşti (pe Lacul Morii, celălalt fiind amplasat pe Alexandriei), cu o suprafaţă de 25.551 metri pătraţi, cu 2,65 milioane de euro. Compania a vândut şi terenul de 56.167 metri pătraţi din Mamaia Nord, contra sumei de 15,1 milioane de euro. În 2017, unul dintre administratorii RomReal era Lăcrămioara Isărescu, fiica Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

În 2007, anunţa proiecte de 1,5 miliarde de euro

RomReal deţinea la un moment dat 14 terenuri în Bucureşti şi Braşov, dar cele mai multe se aflau în judeţul Constanţa (11): în centrul oraşului Ovidiu, Peninsula Ovidiu, malul Lacului Siutghiol, zona Carrefour Constanţa şi Balada Market. Până în 2015, RomReal era controlată de Kay Tonnes Thorkildsen, care a decedat în luna octombrie a acelui an. Compania anunţa la începutul anului 2007 investiţii de 1,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare în România, principalele oraşe vizate fiind Bucureşti, Constanţa şi Braşov. Proiectele urmau să includă spaţii rezidenţiale, comerciale şi de birouri, în total fiind prevăzută construcţia a 4.500 de locuinţe, finalizate în perioada 2011-2012. Compania a construit însă un singur proiect de locuinţe, cu 37 de unităţi în Constanţa, vândut complet, şi a mai fost implicată în dezvoltarea a două complexuri rezidenţiale tot în Constanţa, vândute în 2010 firmelor TNG Real Estate şi Baumeister, ambele din grupul Nova.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este "complexuri" fiindca asa zice dexu' cand e vorba de constructii, dar si pt ca vrea sa-ti lase tie "complexele" daca tot esti asa destept.
1
0
nici norvegienii nici isarescu nu sunt prosti. Pesemna ca va veni dezastrul. Bula imobiliata. Hip hip hurray. In sfafsit pica asa zisii dezvoltatori imobiliari care au mutilat orasul
0
0
un asemenea proiect,fie apare investitorul real din spate sa preia problema fie nu te-ai mai inteles cu baietii destepti sau s-a inchis robinetul cu bani din evaziuni .altfel,e o pierdere uriasa,nici un mafiot nu-si permite asa ceva.
1
0
Cine investeste in imobiliare face un cadou statului. Sunt lasati sa cheltuie banii negri pentru ca creeaza baza impozabila. Indiferent daca vand sau nu statul le cere chirie pe ce construiesc cu banii lor.
6
1
Isarescu e seful cracanatilor din romanica
7
1
SRI-ul face doar politica, incearca sa-si puna ministri, judecatori si oameni sus pusi pentru un control total. SRI este prea mare pentru o tara atat de marunta, vreau sa stiu si eu cati angajati sunt aici impreuna cu colaboratorii care au functii de conducere in marile intreprinderi. Oare vom afla vreo-data?
8
0
De unde au banii negrii?DNA si SRI si DIICOT sa i verifice pe toti astia
7
1
Isarescu sa traiasca ca sunt ale lui toate terenurile astea. Din shpaga oferita de bancile comerciale care i-au futut pe romani.
14
1
De cand pluralul substantivului "complex" este "complexuri", stimata domnisoara Roxana Cristea?
5
2
,,iezact! ,, raspuns corect 07:31!
4
0
imi grantii lui tanti merkel. baga-mi-as poola in islamul lor si in creierii femeii-barbat bine de merkel !!!
11
1
populatia romaniei e in scadere si totusi se construiesc blocuri peste blocuri. cine sa stea in ele?
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218