REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Vaporul de la intersecţia bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu, transformat în exponat de artă urbană

Vaporul de la intersecţia bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu, transformat în exponat de artă urbană

Replica API 14 august 2015 | 22:39 748

Vizate sunt şi blocurile din Piaţa Ovidiu, Casa de Cultură şi tonetele

Vizate sunt şi blocurile din Piaţa Ovidiu, Casa de Cultură şi tonetele

Constanţa prinde culoare! Şi, cum este vorba despre un oraş port, urbea noastră este flancată şi pe uscat de vapoare, câte unul aşezat strategic în fiecare punct de referinţă al municipiului. Astfel, Primăria Constanţa dar şi Policolor în colaborare cu voluntari au transformat vaporul de la intersecţia bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu într-un exponat de artă urbană, „Marea la răsărit, integrată urban”. Este vorba despre campania „Redescoperă culorile României” însă, potrivit viceprimarului cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, acesta este doar un început. Lista va continua cu celelalte 4 vapoare din municipiu, iar cel din zona Gării va fi transformat într-un punct de informare turistică dar acolo va avea un birou şi Poliţia Locală, care va deservi zona. În plus, Făgădău se gândeşte şi la modificarea feţelor blocurilor A şi B care gardează Muzeul de Istorie, dar şi redesenarea Casei de Cultură.

Pornind de la faptul că urbea noastră este în strânsă legătură cu vapoarele, amintim că arhitectul român din perioada interbelică, Matei Cantacuzino, iniţiatorul hotelului Rex din Mamaia, spunea că un oraş portuar este, de obicei, funcţia unui port. „Spre deosebire de altele, oraşul nostru, spunea George Matei Cantacuzino, pare să nu aibă nici o legătură cu portul, pentru că acesta îi întoarce spatele, de asemenea şi mării. Era vorba de străzile care, de obicei, erau perpendiculare spre mare. Se pare că aceste lucruri s-au remediat şi aş spune că prima idee de a lega Constanţa de un vapor îi aparţine tot lui George Matei Cantacuzino, care a făcut o casă – vapor, la Mamaia, din păcate acum dărâmată. De asemenea, atunci când Anghel Saligny şi regele Carol I au vrut să-i facă un cadou reginei Elisabeta, au făcut la capătul digului dinspre larg, în anii 1910 – 1911, o casă sub formă de vapor. Este vorba despre Pavilionul Regal, cunoscut apoi cu numele pe care i l-a dat regina Maria de Cuibul Reginei, aflat azi într-o altă formă decât cea iniţială. Am spus aceste lucruri pentru că, iată, vapoarele sunt legate de Constanţa. Ideea de a le pune la punctele importante de intrare – ieşire din urbe ar fi putut să pară uşor hazardată, dar n-a fost aşa pentru că oamenii le-au îndrăgit şi le vor iubi şi mai tare în momentul în care vor deveni obiecte urbane”, a declarat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, în cadrul conferinţei ce a avut ca scop expunerea campaniei „Redescoperă Culorile României”. Este vorba despre un proiect care va transforma cele 5 vapoare din municipiu în exponate urbane. Este vorba despre culoare, artă şi simbolurile oraşului Constanţa. „Împreună cu Primăria municipiului Constanţa, Policolor, în cadrul campaniei Redescoperă culorile României, o campanie care a demarat în acest an şi marchează 50 de ani de tradiţie a Policolor în România, îşi propune să dea culoare comunităţilor rurale şi urbane. Împreună cu Primăria încercăm să transformăm cele 5 vapoare în exponate de artă urbană. Fiecare dintre ele va fi un concurs de creaţie”, a spus Silvia Teodorescu, coordonatorul proiectului campaniei de comunicare Redescoperă Culorile României.

Vizate sunt blocurile din zona Peninsulară, Casa de Cultură şi tonetele de legume - fructe

Viceprimarul Constanţei, cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, a spus că acesta este doar începutul, pe listă fiind trecute şi alte proiecte. „Este un proiect prin care am încercat să dăm startul unui proces de redobândire a identităţii urbane şi am plecat de la vapoarele care deja intraseră în conştiinţa publicului, dar, care fiind vopsite în acelaşi fel, la un moment dat treceau neobservate, ca aceeaşi reclamă pe care o vezi mereu. Am vrut să fie un semnal şi să atragem atenţia asupra poziţiei noastre geostrategice. Dacă aceste nave ce au fost ale Gărzii de Coastă şi-au dus misiunea la bun sfârşit pe mare şi au intrat în viaţa oraşului, prin acest proiect le-am trimis, oarecum, spre civilie. Acest proiect înseamnă o deschidere de colaborare cu toate instituţiile şi cu societatea civilă”, a spus Făgădău. Acesta a menţionat că, pentru următoarele proiecte, va lansa invitaţii tuturor centrelor de creaţie. „Vom organiza noi, municipalitatea, împreună cu ordinul arhitecţilor, Registrul urbaniştilor şi, probabil, alte instituţii de specialitate, câteva concursuri de specialitate pentru proiecte ce vin să schimbe faţa blocurilor A şi B, cele ce gardează Muzeul de Istorie, astfel încât să le integrăm în ceea a devenit şi va deveni zona Peninsulară. Vom face un concurs de soluţii, de idei, pentru redesenarea Casei de Cultură: piaţeta cu parcul etc. Vom face un concurs pentru realizarea de tonete de legume fructe şi pentru tonete de vânzare flori, astfel încât ele să nu mai fie acele puncte semnal: galbene agresive”, a mai spus viceprimarul cu atribuţii de primar. În plus, vaporul din zona Gării, după ce va fi pictat, va fi transformat într-un punct de informare turistică dar acolo va avea un birou şi Poliţia Locală, care va deservi zona.

26 de oameni, conduşi de Sebastian Guţă au lucrat la vaporul de pe Tomis

Revenind la vapoare, putem spune că primul exponat urban este gata. „Marea la răsărit, integrată urban”, proiect ce-i aparţine Irinei Mocanu, ea fiind câştigătoarea concursului de creaţie. Imediat, 26 de voluntari, conduşi de Sebastian Guţă, fondator A.A.U.P.R. s-au apucat de treabă pentru a-i da viaţă. Nu a fost lucru uşor dat fiind faptul că vremea s-a arătat caniculară iar munca s-a desfăşurat la înălţime. „S-a lucrat dimineaţa şi noaptea foarte târziu. Ne prindea şi 3 dimineaţa acolo pentru că, pe zi, era foarte cald. Într-o săptămână s-a făcut concursul de creaţie, s-au făcut 35 de proiecte eligibile. S-au înscris 156 de voluntari, persoane care au vrut să participe şi este vorba cam de 2.000 de ore lucrate la acest vapor pe o suprafaţă de circa 1.000 de metri pătraţi desfăşuraţi. Însă, putem spune că abia aşteptăm să ne apucăm de cel de-al doilea dosar”, a spus Sebastian Guţă. De asemenea, precizăm că la conferinţa de presă a fost prezent şi Marius Văcăroiu din cadrul Policolor,

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272