REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Vasile Dîncu: S-a încercat ca de fapt după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale

Vasile Dîncu: S-a încercat ca de fapt după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale

Replica API 14 iulie 2022 | 00:00 1714

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a declarat joi, la Digi24, despre reforma pensiilor speciale, că ”s-a încercat ca de fapt după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale, să spună că toţi suntem o apă şi un pământ, ceea ce nu e adevărat„. El a precizat că pensia militară este o pensie ocupaţională, de stat, iar cea mai mică este 1.052 de lei. Nu putem să tăiem pensiile doar pentru că un om a stat 50 de ani în Armată şi are o pensie mare, a mai spus ministrul.

Vasile Dîncu

”Asta este o abordare ideologică, în care s-a încercat ca de fapt după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale, să spună că toţi suntem o apă şi un pământ. Nu e adevărat, în tot sistemul NATO, în tot sistemul european, există mai multe sisteme de pensii, în ceea ce priveşte pensiile militare. Sisteme asemănătoare cu al nostru există în foarte multe ţări în care se stabileşte pe baza unor criterii, modul în care se calculează pensia. La noi, pensiile militare nu sunt stabilite după criteriul acesta, că se aleg nu ştiu câte salarii sau la alegere”, a spus ministrul Apărării.

Citește și: De ce polițiștii și jandarmii nu pot fi considerați beneficiari de pensii speciale: Lucian Bode explică pentru românii nemulțumiți

Vasile Dâncu a arătat că sistemul de pensii al militarilor este foarte inegalitar. ”Avem un proiect, în Parlament, care ar trebui să i se dea drumul mai repede, dar politic s-a ţinut acolo din2021, dacă nu mă înşel, modificarea legii 223, din 2015, prin care înercăm să egalizăm, să facem, un sistem de pensii previzibil”, a afirmat el, conform news.ro, citat de stiripesurse.ro.

Dâncu a spus că ”ne uităm şi la nivelul pensiilor şi la modul în care au foate calculate”, dar sunt ”pensii care vin dintr-o carieră previzibilă, de la 14 ani, când intră în liceul militar, până la pensie, când trebuie să ştie că nu are voie să facă o serie de lucruri, nu are voie să facă afaceri în timpul vieţii, nu poate decât la 30 de ani să fie maxim căpitan, cu un salariu destul de mic”, în timp ce eu, ca civil, am dreptul să fac orice.

”Sistemul nostru de pensii este plătit din bugetul MApN, este 17% din bugetul Ministerului Apărării, deci nu implică într-un fel bugetul naţional şi, pe de altă parte, această bornă, acest reper, din PNRR, nu este unul care să fi fost necesar, pentru că a fost stabilit doar ca o garanţie că vom putea plăti împrumutul de 14 miliarde, din PNRR. Asta era ideea de reformă”, a spus Vasile Dâncu, precizând că nicio ţară nu are această reformă în PNRR.

Întrebat ce pensii speciale există în MapN, Vasile Dâncu a răspuns: ”Nu avem pensii speciale, pensiile militare toate sunt, în afară de pensiile din justiţie, care se calculează după un alt nivel, justiţia militară, ei sunt vârful şi la noi”.

Dâncu a spus că nu ştie câte pensii depăşesc salariul preşedintelui, de 14.000 de lei. ”Oricum, nu avem noi pensii atât de mari, peste salariul preşedintelui sau pensii foarte mari”.

”Pensia cea mai mică la noi este de 1.052 de lei (..) la 25 de ani de vechime”, a mai arătat el.

Vasile Dâncu a mai spus că ”pensia militară este o pensie ocupaţională, de stat, care are nişte formule de calcul care s-au schimbat de-a lungul timpului şi de aceea sistemul a devenit inegal”.

”Nu putem să tăiem pensiile doar pentru că un om a stat 50 de ani în Armată şi are o pensie mare, în momentul acesta, când a ajuns la bătrâneţe, statul i-a asigurat pe 50 de ani de carieră. Avem oameni care s-au pensionat, din conducerea Ministerului, care aveau 46 de ani de carieră. Sunt oameni care au 45. Şi în momentul acesta, noi să stabilim că pensia este prea mare şi să îi tăiem pensia. Pentru că pensia lui este o pensie de stat”, a mai comentat Dâncu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aiurea, s-a calculat pe contributivitatea a 6 luni cu cele mai mari venituri nu pe toti anii ! de aia erau pensiie foarte mari!
0
0
Cand s-a calculat pe contributivitate, majoritatea pensiilor militare au crescut. Fondul total de pensii a crescut cu o treime!
2
0
Armata,militia si securitatrea au aparat puterea si oameni lor nu poporul sau statul Roman,vezi cazurile mineriadelor unde securisti sau folosit de mineri ca acoperire contra Golanilor cum le spunea Iiescu celor care au stiut de atunci ca securisti si fosti activisti de partid au confiscat revolutia dar si jandarmi care au luat la bataie oameni;pentru ca vorba lui L.Dragnea"Romania suntem noi--PSDeul". Despre teatre de operatiuni nici un militar nu a fost fortat sa mearga acolo,toti sau dus dupa bani ca mercenari europeni din evul mediu. Inainte de 1990 se stie,militari slujeau P.C.R.
0
0
bai idiotilor, a mai fost pe vremea lui boc pensia militara calculata pe contributivitate si s-a renuntat pentru ca s-a dovedit ca era mai mare pensia. Eu zic s-o lasati asa cum este acum...
1
1
militarii prin lege nu au avut contributii individuale pt pensii...cum naiba calculezi cu zero? Daca schimba legea,in viitor se va putea dar ce faci cu interdictiile,le mai mentii sau le faci ca la civili? Daca le mentii atunci trebuie musai compensatii.Cine naiba mai vine in armata...iar NATO ne va apara dar cu pretul a cate vieti pierdute...de la noi nu de la ei.
0
0
paisi cine a incercat treaba asta ? nu sunteti voi la guvernare ?
0
0
contributivitate,contributivitate,contributivitate,contributivitate,contributivitate, restul este can can !
2
0
orice pensie se trebuie luata pe contributivitate altfel se numeste asistenta sociala, deci astia ca voi sunt la fel ca boschetarii satului deaia si multi aveti aceleasi obiceiuri!
0
1
Postacilor, treceti la munca si lasati comentariile! N ati muncit nimic in viata voastra dar ce va mai place sa moara capra vecinului!!! N aveti nici scoala nici zile de munca si vi s a urcat democratia la cap!
1
0
daca un swejk de azi care sta 8 ore pe zi la garnizoana ia pensie speciala de ce sa nu luam si noi care am facut armata 16 luni ora de ora adica echivalentul a 48 de luni ai unuia din asta deci 4 ani? de ca sa se puna armata la pensie doar ca timp fara cotizare cand prin echivalare am facut cat 4 ani ai unui izmenar de azi cu trageri, plantoane, garzi de zi si de noapte si nu in ultimul rand cu 2-3 luni in munci agricole 12-14 ore pe zi??
0
0
asa este , doar pentru ca a stat..., etc...
1
0
si cum e ma smecheria aia.sa si aleaga el 6 luni in care a avut cel mai mare saar ca sa iasa la pensie.si asa da i cu sporuri ore suplimentare razboaie etc.e de inteles sa aiba pensii aia de au fost in teatre de operatiuni da cacaciosii de contabili si izmenari de ce
0
1
Mai neputinciosilor, ofiterii superiori cu pensii mari sunt dinozauri care nu au facut nimic in armata, sunt multi de pe timpul comunismului. Nici macar aplicatii nu faceau din lipsa carburantilor si a pieselor. Si pentru ce sa-i recompensati cu pensii de 8-9.000 lei ? Pentru frecat menta ?....
1
0
Sa va dau la mooie cu putorile voastre cu armata de cacat.
0
0
Mare dreptate are ministru: nu putem taia pensia pt ca a stat 50 in armata,poate daca facea ceva...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272