REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Vindea etnobotanice pe scările liceului din Cernavodă şi la colţul şcolilor din Constanţa!

Vindea etnobotanice pe scările liceului din Cernavodă şi la colţul şcolilor din Constanţa!

Replica API 24 iunie 2019 | 10:21 758

Reţea destructurată de poliţişti, condamnată de magistraţi

Reţea destructurată de poliţişti, condamnată de magistraţi

Timp de un an de zile, s-au aflat pe străzile Constanţei, îăn parcuri, îna propierea liceelor, chiar şi pe scările unităţilor de învăţământ. Zeci de elevi au ajuns victimele traficanţilor de droguri, cărora le vindeau etnobotanice. 10 lei! Atât costa un singur plic, însă consumatorii ajungeau să plătească mii de lei pe lună pentru a-şi satisface nevoile. Din fericire, anul trecut, poliţiştii au destructurat o mega reţea, o „afacere” de familie. Zeci de persoane de etnie turcă au constituit un grup infracţional organizat, grupare ce acţiona atâta pe raza oraşului Constanţa, cât şi la Cernavodă, Feteşti, Călăraşi, dar şi în Penitenicarul Poarta Albă. Cu toţii au fost condamnaţi însă, chiar dacă decizia nu e definitivă, ei se află în arest preventiv.

În luna iulie a anului 2017, lucrătorii de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanţa, în urma activităților informativ-operative desfășurate, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza municiăiului Constanţa, există mai multe locații specializate în alimentarea consumatorilor de substanțe cu efect psihoactiv, denumite popular „etnobotanice”.

Locaţiile au fost identificate în zona centrală a orașului, în imediata apropiere a unor instituții de învățământ, Liceul Pedagogic, respectiv Școlile Generale Nr. 4 și 5 , la 20 de metri de acestea, iar o altă locaţie era situată vis-a-vis de Centrul Miltar Județean, în proximitatea Palatului de Justiție , precum și în imediata apropiere a Liceului Mihai Eminescu. Au fost identificate locaţii şi în Cernavodă. Dealerii de aici vindeau droguri în parcuri, dar şi pe scările pe scările Liceului „Axiopolis” din orașul Cernavodă. Inculpaţii cu domiciliile în Cernavodă, au constatat procurorii, alimentau piaţa din Feteşti şi Călăraşi, dar şi penitenicarul Poarta Albă, disimulându-le în obiecte de îmbrăcăminte (geci), pentru un deţinut aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în unitatea de detenție mai sus menționată. De precizat că unuld intre inculpaţi, S. Ghiulgean, a fost implicat în trei dosare penale ce privesc săvârșirea de infracțiuni cu violență, fiind și sancționat contravențional în 6 rânduri.

În ianuaruie 2018, procurorii au descins la locuinţele inclupaţilor. Au fost efectuate un număr de 42 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Constanța, Medgidia și a orașelor Năvodari și Cernavodă, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate aproximativ 2.097 gr substanță vegetală și pulverulentă susceptibilă a avea proprietăți psihoactive, peste 1200 pliculețe autosigilante pentru ambalarea substanțelor în scopul punerii în vânzare, 2.260 de euro, 1.750 de USD, 7.956 de lei, 17 telefoane mobile, un cântar electronic, două dispozitive pentru fumat, două pipe artizanale, trei grindere, 2.740 de țigarete despre care există suspiciunea ca provin din contrabandă, arme albe, bijuterii.

La adresele menționate locuiau etnici turci, cunoscuți pentru preocupările infracționale manifestate de-a lungul timpului, cu pregătire educațională precară, fără loc de muncă. Membrii familiilor care locuiesc la adresele menționate s-au constituit în grupuri infracționale organizate în scopul comercializării de substanță vegetală susceptibilă de a produce efecte psihoactive, procurată în cantități en-gros, ambalată în plicuri din material plastic, conținând cantitatea minimă de 0,1 grame fragmente vegetală și vândute mai departe cu prețul de 10 lei/plic.

Consumatorii care achiziţionau droguri de inculpaţi au dat declaraţii, în calitate de martori: „Sunt consumator de etnobotanice de la începutul anului 2017. Eu consumam ocazional astfel de substanțe, ajungând în această situație ca urmare a anturajului. Consum substanțe etnobotanice întrucât îmi dau o stare de relaxare a minții și uit de probleme pt. aproximativ 30 de minute. Realizez că aceste substanțe pe care le fumez îmi fac rău dar fumez pentru a mă relaxa. În toată această perioadă, eu am cumpărat etnobotanice din mai multe locuri, iar din luna aprilie a anului 2017, am început să cumpăr etnobotanice de la o persoană de sex bărbătesc. De la acesta am cumpărat etnobotanice până în luna octombrie a anului 2017. Pentru a cumpăra etnobotanice, eu intram în curtea imobilului, după care intram în casă la etajul 1 al vilei. Îi dadeam banii lui M. iar acesta îmi dădea etnobotanice, în funcție de câți bani aveam. Prețul unui pliculeț cu etnobotanice era de 10 lei. În total am cumpărat de la aceasta, aproximativ 630 pliculețe pentru care am plătit suma de 6300 lei. Arăt că am fost și depistat de organele de jandarmi de mai multe ori, având asupra mea astfel de substanțe. Substanțele care le aveam asupra mea, le procurasem de la numitul M.”, a declarat, în instanţă, un martor.

„Eu cumpăram zilnic 3 pliculețe, pentru care plăteam suma de 30 de lei. Eu am cumpărat în total 270 de pliculețe pentru care am plătit suma de 2700 lei. Menționez că banii respectivi îi aveam de la părinții mei și din recompensele oferite de aceștia pentru faptul că îi ajutam la afacere. De asemenea menționez faptul că pentru a renunța la consumul de etnobotanice, am urmat un tratament medicamentos, eu fiind internat în spitalul nr. 9 Obreaja din București, în cursul anului 2017, sens în care pot anexa actele care să ateste cele afirmate de mine”, a spus un alt consumator.

Inculpaţii au fost condamnaţi, în mai, la închisoare cu executare. Ismail Aidar-Selvis-5 ani 2 luni, Suliman Molis, 4 ani, 10 luni şi 275 zile închisoare, Stoica Gheorghe-4 ani închisoare, Stoica Romel-5 ani şi 2 luni, Cramarenco Florin-2 ani şi 2 luni, Macovei Florentin-2 ani închisoare. De asemenea, Suliman Ghiulgean aprimit 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Suliman Sevghilim-3 ani şi 2 luni, la fel şi Suliman Iuliana, iar Zlate Papina-1 an şi 6 luni, Zlate Denisa Kasandra va execută pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare.

Cu toţii au formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Pe 21 iunie a.c., completul de judecată s-a abţinut de la soluţionarea dosarului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce faceti, ma nene, ma? voi aia care vegheati la siguranta si bunastarea poporului? huh? aia cum de au spart nu stiu ce sistem national al nu stiu cui spital? pai s-au furat o groaza de date, cenepeuri, tratamente, simptomatologii, boli de care se sufera! si voi, pula.... va doare in cur! RUSINICA!
2
0
nu mai ziceti ca sunt turci, aia sunt tigani toata ziua, ciori borate!
4
0
De ani de zile se vinde pe Atelierelor,Olteniei copii isi cumpara si raman in zona ii vezi cum sunt zombie dar tind sa cred ca-politia are commission deoarece se face ca la drumul mare
1
0
copii sponsorizau zilnic vanzatorii de faina.imi pare rau ca nu am dat si vre o 10 kg de faina boromir contra la vre o 100000 de mii de euro poate faceau bulangii scorvegi cu curu dupa ce baga niste faina sa li se lipeasca curul definitiv.Vai de pula lor de zdrente ai secolului 21 oameni fara nimic in mintea lor precum Baietul Daniel din Cernavoda ultimul profesor de cacat din romania.pacat de parinti el o zdreanta de cotear cu nevasta acasa reguleaza toate parasutele.
2
0
De ani de zile sunt locuri in constnata unde se vand ETNOBOTANICE si nu ii mai aresteaza nimeni . Ma face sa cred ca politisti au partea lor , altfel nu inteleg de ce se inca mai se vand droguri in acele locuri . Pe strada sarmisegetuza . Intre atelierelor si strada olteniei se vand ETNOBOTANICE . Se aude domilor POLITISTI ? Aveti un indiciu , sper ca nu am sa ii mai cvad pe acesti tigani borati ca vand droguri .
4
0
Pe javrele cunoscute din Mangalia cand le prindeti ...ca i stie dracu' toata lumea si voi nimic nimic...Drumul catre Moara nu va zice nimic...
4
1
Pedepsele sunt incurajatoare pentru practicarea traficului de droguri. Traficantii iau pscarie cat disperatii care de foamea lor sau a copiilor lor fura o paine.
6
0
La primaria Cernavoda adresati va boschetului de Alecu pentru putina iarba !
14
1
Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia
5
1
pai pe cei din afara orasului Cernavoda ii prind imediat, sa nu cumva sa strice pretul, ar da faliment Salam si ala alui Laurentiu
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218