REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Voi sunteți normali? Ministerul Economiei nu și-a trimis reprezentantul la ședința în care trebuia stabilită soarta Șantierului Mangalia

Voi sunteți normali? Ministerul Economiei nu și-a trimis reprezentantul la ședința în care trebuia stabilită soarta Șantierului Mangalia

Replica API 2 aprilie 2018 | 00:31 340

Incompetența unora nu poate fi depășită decât de mârlănie

Incompetența unora nu poate fi depășită decât de mârlănie

Vineri, 30 martie, trebuia să aibă loc Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) Șantierului Naval 2 Mai SA, în care urma să fie legiferată decizia statului român de a renunța la dreptul de preempțiune asupra pachetului majoritar de acțiuni de la Șantierul Mangalia. Numai că Ministerul Economiei pur și simplu nu a mai trimis pe nimeni la ședința AGEA de la Mangalia, deși același minister anunțase cu turle și trâmbițe măreața sa realizare, pe 21 martie. Încă o dată, guvernanții români dau dovadă de un amestec înfiorător de mârlănie și prostie, specific politicienilor mioritici. În plus, este un semnal clar și pentru olandezii de la Damen, care văd astfel cu cine vor trebui să colaboreze la șantierul din Mangalia.

„Reprezentantul Ministerului Economiei (...) care deţine 6.264.800 de acţiuni, reprezentând 93,8878% din totalul de acţiuni, nu este prezent”, se arată în comunicatul remis de companie către Bursa de Valori Bucureşti, după şedinţa AGEA. Următoarea adunare generală a acţionarilor este programată pentru luni, 2 aprilie, ora 11.30, la sediul Şantierului Naval 2 Mai din Mangalia. Ședința de pe 30 martie trebuia să reprezinte o simplă formalitate, anunțată de minister imediat după finalizarea negocierilor cu Damen.

Reprezentantul Ministerului Economiei în AGEA de la Șantierul Naval 2 Mai SA, indiferent cine ar fi acesta, sub semnătura ministrului Dănuț Andrușcă, nu trebuia decât să se plimbe într-un week-end care s-a dovedit cât se poate de frumos până la mare, la Mangalia, să dea cu subsemnatul la o ședință de câteva minute, după care putea face plajă două zile, pe banii statului, pentru că oricum primea câteva mii de lei în schimbul deranjului său. Funcționarii din această guvernare nu se mai obosesc nici măcar pentru atâta lucru, din câte se pare, iar Mangalia rămâne bătaia de joc a Bucureștiului, în ton cu întreaga ”considerație” de care se bucură toată Constanța, de un timp încoace.

Ministrul e mulțumit, funcționarilor săi li se rupe

Ministerul Economiei anunţa acum două săptămâni, cu emfază și mândrie patriotică, finalizarea negocierilor cu Damen Shipyards Group, astfel ca statul român să devină acţionar majoritar, cu 51% din acţiuni, la Şantierul Naval DMHI Mangalia. ”Negocierile dintre statul român şi investitorul strategic interesat în Şantierul Naval DMHI Mangalia au fost finalizate în seara zilei de miercuri, 21 martie.

Astfel, Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia va renunţa la exercitarea dreptului de preferinţă cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries SA Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Şantierul Naval 2 Mai SA, 2% din pachetul de acţiuni, astfel încât structura de acţionariat a Societăţii Mixte care rezultă în urma asocierii să arate astfel: 51% Şantierul Naval 2 Mai SA (deţinut de statul român), şi 49% Damen Shipyards Group”, anunța ministerul.

„Oferta fermă autentificată va fi depusă în scris în cursul zilei de astăzi (n.n.- 22 martie) la sediul Şantierului Naval 2 Mai. După Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor SN 2 Mai SA Mangalia, care va avea loc în data de 30 martie, partea română va intra în discuţii pentru elaborarea statului societăţii mixte”, precizează ministerul. Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă declara atunci că este mulţumit că negocierile s-au finalizat cu succes pentru partea română şi a susţinut că, în calitate de acţionar majoritar, statul român va putea să protejeze forţa de muncă înalt calificată din şantierul Naval.

„Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când statul român preia controlul asupra unui obiectiv industrial strategic privatizat. Din calitatea de acţionar majoritar putem să protejăm eficient interesele statului român şi putem să protejăm inclusiv forţa de muncă înalt calificată de la Şantierul Naval”, a declarat Dănuţ Andruşcă.

„De la preluarea mandatului şi până în prezent ministrul Economiei a apreciat situaţia Şantierului Naval DMHI Mangalia drept prioritară, desfăşurând activităţi şi dând dispoziţii aparatului de lucru din cadrul Ministerului Economiei în vederea soluţionării legale şi rapide, în cei mai favorabili termeni şi condiţii pentru partea română, a situaţiei referitoare la şantier. În tot acest interval de timp, preocuparea ministrului Andruşcă a fost legată la forţa de muncă din şantier, având loc mai multe întâlniri cu reprezentanţii mediului sindical, cu conducerea executivă şi administrativă a Şantierului Naval 2 Mai Mangalia”, continua bla-bla-ul celor din minister. S-a văzut, pe 30 martie, cât de preocupat a fost ministerul.

În luna noiembrie 2017, Damen Shipyards Group anunţa că a încheiat un contract cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) pentru achiziţionarea cotei sale majoritare în Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Tranzacţia a fost aprobată şi de Consiliul Concurenţei. Ulterior, în ianuarie 2018, premierul de atunci - Mihai Tudose - anunţa că statul român vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune şi să cumpere 51% din acţiunile pe care le deţine Daewoo la şantierul naval Mangalia pentru ca România să fabrice aici ”bărcuțe”. Şantierul naval Daewoo din Mangalia a fost înfiinţat în 1997 ca un joint-venture între Daewoo şi Şantierul Naval 2 Mai Mangalia.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar de ce nu au pus-o , frate pe 1 aprilie. Astfel ca daca lucrurile merg prost in urmatorii ani , sa spuna ca sedinta asta de constituire , a fost o poanta , caterinca , la misto !
3
0
Miserupismul in cazul santierului din Mangalia nu este de acum. El a existat mereu,in toate vremurile.Asa s-a dezvoltat acolo un fel de mazga compusa din insi de calitate foarte joasa ce apasa pe angajati,un mediu toxic si cum este firesc,demotivarea.
7
0
GUVERNANTILOR LI SE CAM RUPE DE TOATA TARA ORASUL CONSTANTA ARATA CA DUPA RAZBOI E CEL MAI MURDAR ORAS DIN ROMANIA ....... PNA CAND DOMN PRIMAR?
5
0
bei drag neo, dragutule! tu si programu tau de guvernare! mai faci si ceva treaba ca vad ce kkkturi faci. prioritatea e sa te scapi de parnaie , nu sa guvernati, rata i draq!
7
1
Articolul este bunicel dar contine ceva caractere nepermise .Adica li se rupe ?
3
1
Ce forta calificata sa mai protejezi, cand ea nu mai exista!? Cei buni au plecat de mult, au ramas cei mai in varsta, femei, cei cu probleme de sanatate si cei din conducere carora le-a mers leafa fara sa faca nimic.Astia sunt specialistii cu care vreti sa mai faceti productie navala sau poate va reprofilati pe taiat frunza la caini .
8
0
Cartile sunt de mult facute. De aceea nici nu se mai agita nimeni din parlamentul oltenesc plin de hoti. Spaga a fost inghitita iar damen se dau fete mari. Pacat de angajati.
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218