REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
17.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Ziua Limbii Elene, marcată la Constanța

Ziua Limbii Elene, marcată la Constanța

Replica API 10 februarie 2022 | 22:44 984

Pe 9 februarie, la nivel mondial, se sărbătorește Ziua Limbii Elene cu recunoștință pentru ce a dat și adus lumii întregi în spiritul înțelegerii între popoare de orice neam așa cum ramura de măslin dăinuie ca simbol al păcii atât de dorite de când există omenirea. Ziua Limbii Elene este sărbătorită în România, începând cu anul 2019, la data de 9 februarie, când la inițiativa deputatului Dragoș Zisopol a fost instituită prin Legea nr. 204/2018.

”Știm, mai ales noi constănțenii și avem dovezi clare nu numai vorbite ci și scrise că pe aceste tărâmuri dăinuie "limba zeilor" de mii de ani.

Limba greacă reprezintă nu numai singura limbă europeană ce are mărturii scrise de peste patru milenii, nu doar limba în care s-au scris opere nemuritoare, ea reprezintă un întreg tezaur de simboluri, de filosofie, fără de care este greu să ne imaginăm Europa de astăzi

Putem spune că este un organism viu, întrupat dintr-o dispersare de rădăcini evolutive ramificate, constituite din mai multe etape, protoelenă, elenă antică, elenă comună, greaca medie sau bizantină.

Limba este condiția existenței omului ca ființă rațională,pentru că prin ea omul judecă, prin ea comunică și în ea își păstrează comoara spirituală pe care a acumulat-o din cele mai vechi timpuri. Limba este codul genetic al unui popor,”cartea de noblețe a unui neam" spunea Vasile Alecsandri. Alfabetul grecesc stă la baza multor altora precum cel chirilic și latin. Cuvântul alfabet face chiar el trimitere la primele două litere ale alfabetului grecesc alfa și vita. Științele exacte precum matematica și fizica folosesc literele grecești. Multe dintre cele 24 de litere au pronunția asemănătoare cu cea a limbii române„, a spus Traian Antoniadis.

Spre deosebire de alte țări, Grecia și-a propus să creeze un alfabet care să se adreseze tuturor locuitorilor săi, indiferent de statut social, aceste lucruri se întâmplau în perioada în care scrisul era un privilegiu la care nu toți aveau acces!

Nu se poate vorbi de o influență greacă veche directă în limba română, ci numai de o influență asupra limbii latine însă știm cu toții, mai ales noi dobrogenii că pe aceste pământuri limba română cu cea greacă, la fel ca popoarele și oamenii de aceste doua origini s-au împletit armonios întotdeauna creând împreună opere și lucrări de excepție.

Astăzi la nivel mondial se sărbătorește Ziua Limbii Elene cu recunoștință pentru ce a dat și adus lumii întregi în spiritul înțelegerii între popoare de orice neam așa cum ramura de măslin dăinuie ca simbol al păcii atât de dorite de când există omenirea.

Dragi prieteni, dragi iubitori de frumos, LA MULȚI ANI!!”, a transmis ANtoniadis.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La multi ani plini de frumos. De ziua voastra poate se gandeste cineva sa puna un avion spre Grecia macar saptamanal. Ar fi frumos pentru noi toti
6
0
La multi ani neam frumos
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272