REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ZIUA MARINEI 2018. 12.000 de persoane au fost prezente la spectacolul marinarilor!

ZIUA MARINEI 2018. 12.000 de persoane au fost prezente la spectacolul marinarilor!

Replica API 16 august 2018 | 00:00 268

Peste 5.000 de oameni se aflau pe faleza Cazinoului din Constanţa în jurul orei 9.35, pentru ca la ora 9.50 numărătoarea estimativă să ajungă la peste 12.000 – un record la această manifestare. La spectacolul organizat cu prilejul Zilei Marinei au fost prezenți, pe lângă reprezentanții autorității locale și județene, președintele Klaus Iohannis și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. Activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale s-au derulat, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, au început în jurul orei 9.55 şi s-au desfăşurat până târziu în noapte.

Peste 10.000 de turişti şi constănţeni au fost prezenţi pe Faleza Comandamentului, cu ocazia Zilei Marinei. Mulţi dintre cei prezenţi au declarat că se află pentru prima dată la manifestări, iar alţii vin în fiecare an timp de 20 de ani. Exerciţiile s-au desfăşurat atât pe mare cât şi pe uscat şi au constat în desant cu avioane şi nave pe mare, un atac aerian cu avioane F16 cu nave militare ale forţelor navale atât pe mare cât şi pe uscat. De asemenea, au avut loc efecte pirotehnice pe timp de zi. La ora 10.00 şi-a făcut apariţia Zeul Neptun la bordul unei ambarcaţiuni de pe mare care a dat startul manifestărilor de Ziua Marinei.

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, Nava-Școală „Mircea”, și cadeții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au salutat publicul de pe faleză împreună cu velierul italian „Palinuro” și cu cadeții acestuia, veniți special pentru acest eveniment, iar „Vânjosul”, „Voinicul” și „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncționale ale marinarilor, au încântat publicul, prin manevre navale.

În încheiere, în jurul orei 12.15, toate navele participante au salutat audiența printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare și detașamentele de militari din Forțele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și din Ucraina, care au participat în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, au defilat pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

Preşedintele României Klaus Iohannis a participat până la finalul spectacolului, iar la plecarea de pe Faleza Comandamentului nu a făcut nicio declaraţie presei, preferând să facă o baie de mulţime schimbând doar câteva vorbe cu cei prezenţi la spectacol. De asemenea, acesta a urat “La mulţi ani” tuturor celor aflaţi pe faleza Comandamentului Flotei.

Mesajele cu ocazia Zilei Marine 2018

În discursul său, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru Alianţa NATO, iar în încheiere acesta a salutat şi felicitat marinarii din România.

“Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră are o încărcătură specială în această zi. Reîntâlnirea cu oameni din toate colțurile țării care vin, în fiecare an, în număr așa de mare, e emoționantă. Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor care ne unesc, în Centenarul României. Aniversarea trebuie să reprezinte pentru noi un moment de reflecție, astfel că toți care gândim și simțim românește să construim o Românie mai bună, pe care ne-o dorim cu toții. Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că este unul volatil. Forțelor Navale le revine un rol foarte important în asigurarea suveranității și securității statului român. De altfel, evoluțiile din această regiune s-au aflat pe agenda summitului NATO de la Bruxelles de luna trecută. Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele de la summit reprezintă importanța strategică pentru Alianță. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea flancului estic al NATO.

Dragi marinari, această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara de care aparțin, reprezintă o mare familie, care se ajută la nevoie. Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați cei mai buni ambasadori ai țării noastre.”

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a făcut punctat în discursul susţinut la festivitatea prilejuită de Ziua Marinei, importanţa şi totodată procesul de modernizare al Forţelor Navale.

“Forțele Navale se prezintă ca un organism aflat în plin proces de modernizare. Anul 2018, Anul Centenar, va fi unul de referință pentru Marina Română. Suntem în prim proces de selectare a câștigătorului proceselui de achizițe a corvetelor multifuncționale. Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări poziția de reacție imediată a Forțelor Navale. 2018 este cel de-al doilea an consecutiv în care Parlamentul și Guvernul au alocat aprobarea a 2% din PIB pentru Apărare. Anul 2018 este foarte intens și din punct de vedere al pregătirii cu multe exerciții și acțiuni. Nu trebuie uitată resursa umană. Pentru conducerea MAPN este foarte important să investim în educație.”, a declarat Ministrul Apărării Mihai Fifor.

Printre invitaţii de seamă, la eveniment a fost prezent şi preşedintele CJC Marius Horia Ţuţuianu.

"Ocrotiţi de Sfânta Maria, bravii marinari români sunt cinstiţi în fiecare an prin manifestări cu caracter evocator şi ceremonii militare. Ziua Marinei a devenit pentru constănţeni, dar şi pentru turiştii de pe litoral, o tradiţie de la care nu pot lipsi. Spectacolul de astăzi a fost cu adevărat unic, mai ales şi datorită faptului că anul acesta sărbătorim şi 100 de ani de la Marea Unire. Impresionanta desfăşurare de forţe şi jocurile marinăreşti i-au uimit şi fascinat pe toţi cei prezenţi astăzi în Portul Tomis. În fiecare an sunt tot mai mândru să particip la acest eveniment şi mă bucur să văd că tot mai mulţi oameni apreciază activitatea forţelor navale româneşti.", a declarat ulterior, pe pagina sa de facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.

De asemenea, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a ţinut să felicite marinarii cu ocazia Zilei Marine chiar pe pagina personală de facebook. “De Ziua Marinei Române, le doresc tuturor celor care își servesc patria sub pavilionul nostru național multă sănătate, putere de muncă și înțelegere din partea familiei. Știm cu toții că meseria de marinar implică perioade lungi de absență din mijlocul celor dragi... În Ministerul Afacerilor Interne avem marinari polițiști de frontieră de care suntem mândri pentru că au dovedit profesionalism nu doar în acțiunile curente de protejare a granițelor noastre maritime și fluviale, dar și în misiunile internaționale la care participă constant. Lor și tuturor marinarilor le transmit un călduros ”La mulți ani!”, alături de tradiţionala urare BUN CART ÎNAINTE! Fie ca Maica Domnului, protectoarea voastră, să vă vegheze și să vă călăuzească drumul pe ape!”, a declarat aceasta în cursul zilei de miercuri, 15 august a.c.

Totodată, liderul PSD Liviu Dragnea a transmis în mediul online un mesaj în cursul zilei de miercuri, 15 august a.c., marinarilor români. “Transmit tuturor românilor gândurile mele calde, în această zi de mare sărbătoare, în care prăznuim “Adormirea Maicii Domnului” și serbăm Ziua Marinei Române. Îi onorăm și îi cinstim astăzi pe marinarii care servesc țara pe navele aflate sub pavilion românesc, precum și pe toți cei care activează în porturile noastre. Prin devotament și profesionalism fac, zi de zi, cinste României. Îndemânarea și curajul de care dau dovadă le aduc respectul și prețuirea noastră! Responsabilitatea și loialitatea demonstrate de cei care și-au dedicat viața acestei profesii în cadrul misiunilor internaționale și exercițiilor desfășurate împreună cu partenerii noștri din cadrul Alianței Nord Atlantice, arată că România este un aliat de nădejde care contribuie substanțial la asigurarea securităţii colective. Sfânta Fecioara Maria să vă însoțească și să vă ocrotească mereu! La mulți ani marinarilor şi navigatorilor români!”, a declarat liderul PSD pe pagina sa de facebook.

Mesajul preşedintelui Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu: “Astăzi de Ziua Marinei dorim tuturor navigatorilor “La mulţi ani”! Lor, familiilor lor şi tuturor celor care îşi serbează ziua de nume astăzi. Le dorim sănătate alături de tot ce îşi doresc ei mai mult.”

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ma pis pe voi si pe ziua marinei care nu exista defapt! inventie cretina pentru a prostii turistu! noi nu avem marina nu avem nimic flota dracu lacu,ce vedeti nu sunt ale noastre sunt "inchiriate" de la vecinii aliati.pisamas pe tara puli
1
0
De Ziua Marinei au venit 12.000 de turisti in centru Tomisului ! R.A.T.C. a utilizat programul de curse de duminica ! La ora 22.30 au plecat la nani ! Si mai vor subventii de la Primarie si de la noi cetatenii ! Pana la pranz s-a circulat arhiplin , fara aer conditionat si cu niste BOI de soferi care au refuzat sa opreasca in statii ! RUSINE MACHIDONI SEFI PATRONI la R.A.T.C. !
4
0
Ce plin de el paseste Cap de Lemn klaun.
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218