REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ZONA CREPUSCULARĂ a Constanţei scapă de CORTURILE romilor şi de grădinile de zarzavaturi

ZONA CREPUSCULARĂ a Constanţei scapă de CORTURILE romilor şi de grădinile de zarzavaturi

Replica API 12 iunie 2018 | 00:00 455

Oil Terminal a început ECOLOGIZAREA zonei pasajului CFR dintre Poarta 6 şi Km5!

Oil Terminal a început ECOLOGIZAREA zonei pasajului CFR dintre Poarta 6 şi Km5!

Zona Faleză Sud sau “Vestul sălbatic”, a intrat după ani de zile în atenţia autorităţilor locale şi a companiei petroliere Oil Terminal. Este vorba, mai exact, despre zona CFR situată între cartierele constănţene Poarta 6 şi Km 5. Terenul a fost ani de zile casa mai multe familii de etnie romă care îşi făceau culcuş aici de fiecare dată când vremea era prielnică. La ora actuală terenul este plin de deşeuri lăsate de aceştia. Se pare că vara aceasta nu au mai avut ocazia să-şi monteze cortul între liniile de cale ferată şi au fost nevoiţi să îşi caute alt loc de “odihnă”. Zona se află, în acest moment, în proces de ecologizare.

Veşti bune pentru locuitorii din Faleză Sud! Au început lucrările de eliberare şi ecologizare a zonei dintre liniile de cale ferată care delimitează cartierele Poarta 6 şi KM 5. Este vorba despre o acţiune de eliberare a zonei şi ecologizarea terenurilor dintre linii, fapt ce atrage după sine şi interdicţia familiilor de romi să îşi mai mute cortul aici pe timpul verii. Este vorba despre decizia celor de la Oil Terminal de a tăia şi ridica ţevilor care au stat zeci de ani acolo, în ultimii dintre ei nefiind funcţionale.

“Au decis că nu mai sunt funcţionale, aşteptăm să le taie şi apoi să le care de aici. Acţiunea a început acum aproape trei săptămâni. Este vorba despre ţevile de apă caldă de la CET pentru Oil Terminal. Cel mai probabil pentru că sunt nefuncţionale au decis să le taie. Acum aşteptăm să vină cu maşina să le care, dar nu permite trecerea un stâlp de iluminat poziţionat chiar în calea de ieşire. Va trebui să anuleze stâlpul acela şi să îl scoată din pământ pentru a putea face manevra”, au precizat lucrătorii firmei de pază cu care Oil Terminal are contract pentru acest proiect.

Aşadar, proiectul a fost demarat acum puţin timp şi se află în fază finală. Până acum, cei de la pază au monitorizat zona şi au păzit ţevile tăiate de mâinile viclene ale hoţilor de fier vechi, fiind monitorizate non-stop de către paznici. Cu toate acestea, pericolul îi pândeşte din vegetaţia crescută, în mod real.

“ Am avut câteva incidente neplăcute cu unii ţigănuşi de aproximativ 10 ani care tot aruncă cu pietre în noi şi în ţevi. Este periculos, însa nu a fost nimeni rănit până acum. Ni s-a pus la dispoziţie o cabană pentru monitorizare dar este cam departe de ţevi, chiar în faţa ţiganilor şi totodată în spatele secţiei de poliţie din Km5.”, au precizat pentru cotidianul Replica de Constanţa cei doi angajaţi ai firmei de pază.

Aşadar, dat fiind faptul că nu mai folosesc la nimic, reprezentanţii Oil Terminal au decis eliminarea lor şi totodată igienizarea zonei. “Nu mai erau funcţionale şi s-a luat decizia atât de eliminare, cât şi de ecologizare a zonei”, a confirmat directorul general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu.

Grădiniţe cu stoloni de căpşuni şi pomi fructiferi... aşa arăta zona acum 15 ani!

“Zona crepusculară” a oraşului Constanţa se va lumina? Acest lucru rămâne sub semnul întrebării având în vedere că nu deţinem un răspuns ferm din partea autorităţilor locale. “Cei de la Primăria Constanţa vor să restaureze apoi celelalte două ţevi care sunt funcţioneale. Să le cureţe şi să le izoleze din nou, ca mai apoi să facă curat. Mizerie a fost multă aici, după cum se vede... munţi de gunoaie”, ne-au precizat reprezentanţii firmei de pază. De asemenea, în sprijinul lor vin poliţiştii locali care, în caz de urgenţă, se prezintă în zona dintre liniile de cale ferată.

Reamintim că în urmă cu aproximativ 15 ani pe terenurile dintre linii erau amenajate grădiniţele gospodarilor din cartierele aferente. Aceştia creşteau, în acele vremuri, căpşuni şi pomi fructiferi, un deliciu chiar şi pentru copiii ce traversau zilnic pasajul ce face legătura dintre cele două cartiere, pentru a ajunge la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Constanţa. “Îmi aduc aminte că atunci când eram micuţi şi învăţam în clasele I-VIII la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” mergeam să mâncăm fructe dintre linii chiar şi în pauza mare. Pauza mare ţinea 15 minute şi aveam timp să mergem, să mâncăm nişte căpşune şi să luăm cireşe din pomi. Apoi veneam în clasă şi le mâncam.”, a declarat pentru “Replica” de Constanţa un locuitor din cartierul constănţean Poarta 6.

Pe lângă mizeria pe care o fac musafirii nepoftiţi, prezenţa lor prezenta şi un real pericol pentru elevii care traversau pasajul pentru a ajunge la şcoală. Reamintim că zona este preferată şi de hoţii din vagoane, ani la rând înregistrându-se aici cele mai multe furturi.

Paula SOLOMON

Vezi şi: https://www.replicaonline.ro/furturi-de-cereale-in-stil-mare-la-constanta-se-da-atacul-la-vagoanele-de-marfa-311614/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Serios !!!??? E caterinca deceniului, la concurenta cu renovarea Casino-ului.....
0
0
uau fagadaule...si unde ii aduci? in h coanda banuiesc nu? iar acolo in faleza sud o sa apara in toamna un mostenitor branzar zice el grec, cu bunica din macedonia, papu cu teren in bulgaria si uite domle mostenitor si exact pe terenul ala...
1
0
Ce vb domnule!!!sa vedem
0
0
Eu zic sa-i ia fatalau si sa-i mute in Tomis Nord in cartierul social, asa oameni de vaza ai orasului au nevoie de tot sprijinul.
3
2
Dupa 9 ani de insistenta si o decizie judecatoreasca . inca se treneaza ecologizarea zonei,responsabili principali Primaria si CET Palas
2
0
S-AU MUTAT IN FALEZA NORD ,LINGA STATIA DE POMPARE RAJA....ALOO POLITIA LOCALA
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367