REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Alo, autorităţile dorm în bocanci? Copii LĂSAŢI de IZBELIŞTE: se agaţă de oricine pentru a-i lua cu ei!

Alo, autorităţile dorm în bocanci? Copii LĂSAŢI de IZBELIŞTE: se agaţă de oricine pentru a-i lua cu ei!

Replica API 6 aprilie 2017 | 02:37 618

IMAGINI DEZOLANTE la Murfatlar!

IMAGINI DEZOLANTE la Murfatlar!

Marian Ștefan Pașca

Situație de neimaginat la Murfatlar! Un copil care stă tot timpul în fața unui local din localitate a fost luat acasă de un om cu suflet mare, care l-a spălat, hrănit, iar acum vrea să-l ajute și pe mai departe. Însă, ajungând în locul căruia copilul îi spune "acasă", imaginile par desprinse din cele mai oribile coșmaruri. Animalele trăiesc laolaltă cu băiatul și fratele lui, dar și cu o așa-zisă bunică.

Femeia abia se mai mișcă și nu le poate asigura traiul, iar copiii se agață de oamenii care vor să-i ajute, implorându-i să-i ia de acolo. Primăria știe despre situația lor și relatează pe un ton senin: "Ai lui Pașca, da, știm situația. Au fost la centru de plasament, dar fug...". Reprezentanții DGASPC au precizat că vor verifica situația. Între timp, cine este dispus să ajute, o poate face apelând numărul de telefon din rândurile de mai jos.

Este incredibil cum soarta unor copii este lăsată de izbeliște, iar cei care ar trebui să-i ocrotească nu dau nici doi bani. De asemenea, contrastante sunt situațiile legate de adopție. Adică un cuplu care dorește să ia un minor dintr-un centru de plasament trebuie să treacă printr-un "proces" incredibil, legat de verificări peste verificări, "măsurători" ale locuinței și asta pentru că minorul trebuie să aibă alocat un anumit număr de metri pătrați. Chiar dacă se observă de la zece poște că respectiva familie îi poate oferi copilului un viitor, tot se izbește de bariere. Și toată birocrația aceasta în timp ce alți minori trăiesc în camere dărăpănate, fără curent electric sau căldură, dorm cu animalele și mănâncă tot cu ele.

Aceasta este și situația lui Marian Ștefan Pașca, de 11 ani, care poate fi văzut mai mereu în fața localului La Povești din Murfatlar. Un tânăr cu suflet mare, Alberto G., în seara de 2 aprilie a decis să-l ia acasă, l-a spălat, l-a hrănit și apoi a decis să-l ajute și mai mult: "Acest copil are 11 anişori, în această seară (2 aprilie – n.r.) l-am găsit la terasa La Poveşti, în Murfatlar. Era flămând, însetat. Nu are tată şi maică-să este plecată de lângă el, neştiind de ea nimic. L-am luat acasă, i-am făcut băiţă, i-am dat să mănânce, i-am dat haine curate şi l-am dus înapoi la bunica lui, care nu este de fapt bunica lui, dar totuşi îl creşte. Şi i-am promis că în fiecare weekend îl voi lua acasă să stea cu familia mea.

Este un băiat foarte deştept, însă lăsat în voia sorţii şi neajutorat! Este unul dintre sutele de cazuri de copii abandonaţi! Cine este dispus şi vrea să îl ajute indiferent cu ce: hăinuţe, mâncare şi tot ce ar mai putea avea nevoie, mă puteţi contacta. Cu mare drag vă duc la domiciliul lui! În zilele de Paşte va sta la noi. Pentru orice ajutor contactaţi-mă: 0740.371.356", este mesajul postat de bărbat.

IMAGINI INCREDIBILE! Copiii dorm și mănâncă laolaltă cu animalele! Plâng și vor să plece de acolo!

Însă, locul căruia Ștefan Marian îi spune "acasă" depășește orice imaginație. Niște așa zise cămăruțe zac într-o curte fără pic de asfalt și cu tot felul de deșeuri aruncate alandala. Construcția seamănă mai degrabă cu un grajd și asta pentru că e plină de animale, iar camerele sunt burdușite cu saci plini cu lucruri nefolositoare, iar obiectele de mobilier, murdare peste măsură, stau direct pe pământ. Ce să mai vorbim despre căldură sau apă curentă. Acolo mai locuiește și fratele lui Marian, Ionuț, și o bătrână, căreia copiii îi spun "bunică". Tânărul care i-a întins o mână de ajutor minorului a mers acolo însoțit de un alt bărbat și ambii sunt deciși să ajute și mai mult.

"Aici, oameni buni, este nevoie de mult mai mult decât hăinuţe şi hrană. Facem un apel la oamenii cu suflet mare care vor să dea o mână de ajutor cu tot ceea ce poate fiecare. Este păcat să fim nepăsători, să îl lăsăm al nimănui şi în condiţiile astea mizere. Mână de la mână îl putem ajuta", a mai scris Alberto. Și se pare că și Ionuț este tare trist. Copilul a cerut să se urce în mașina celor ce i-au ajutat, după care a întrebat dacă poate merge cu ei. "Ștefan nu mănâncă din ciorba pe care o face mamaie. Pentru că de acolo mănâncă și cățeii. Cum? Păi se urcă pe masă și mănâncă...", a spus Ionuț în timp ce spera că va fi luat de acolo...

Alo, autoritățile ce păzesc? Sunt minori și trăiesc în grajd! Apel către persoanele ce vor să ajute!

În timp ce toate acestea se petrec, iar copiii se transformă, încet, dar sigur, în posibil infractori, cei responsabili stau pe scaune călduțe și tratează totul cu zâmbetul pe buze. Viceprimarul localității Murfatlar nu cunoaște situația, motiv pentru care ne-a îndrumat către Serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei. Zis și făcut. În primă fază ni s-a solicitat să ne prezentăm acolo cu acte?! Acte?! În cele din urmă, după precizări concrete ale reporterilor Replica de Constanța, reprezentanții Serviciului în cauză au spus:

"Da, cunoaștem situația. Ai lui Pașca. Mama e plecată, i-a lăsat la mama concubinului. Ștefan a fost în plasament și tot fuge...". De asemenea, vecinii lor susțin că vârstnica îi trimite la școală, dar că ei nu vor să meargă pentru că nu le place. Ideea este că acești copii au nevoie de un adult care să-i ghideze și să le ofere un minim de confort. Cu ce poate să-i ajute acea femeie care abia se mișcă? Marian Ștefan ar fi spus că a fugit de la centrul de plasament pentru că îl băteau copiii mai mari, iar la școală nu merge pentru că râdeau ceilalți copii că era îmbrăcat cu haine uzate.

Cine dorește să ajute la renovarea camerelor sau cu hăinuțe și mâncare, este rugat să ia legătura cu Alberto (0740.371.356)! "El mi-a spus că a fost în centru dar copiii îl băteau şi de asta a fugit. La şcoală râdeau de el cum este îmbrăcat şi de asta a renunţat. Eu sâmbătă merg acasă să fac ceva modificări la cameră, sper să fie oameni care vor să ajute. Nu vrea în centru de plasament, are nevoie de o familie!", a declarat, pentru "Replica", Alberto!

Ciudat este și faptul că, în 2014, în presa locală apărea că Marian Ștefan se află la un asistent maternal și mergea și la școală, și asta pentru că CJC ținuse să se laude cu programul de susţinere a învăţământului preşcolar şi preuniversitar clasele I - VIII din mediul rural al judeţului Constanţa, prin intermediul căruia băiatul primise un ghiozdan. Ce s-a întâmplat de atunci? Mister. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Constanța au precizat că vor verifica situația și vor lua măsurile ce se impun.

Liliana CHIRU

Citește și: http://www.replicaonline.ro/misterul-unei-femei-din-murfatlar-are-5-copii-dar-fuge-periodic-de-acasa-ultima-data-una-dintre-minore-a-facut-atac-de-panica-198970/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu inteleg cateva lucruri...cum adica au fugit din centrul de plasament? si centrul de plasament ce a facut cand au fugit copiii? asistentul social din cadrul primariei, ce a facut dupa ce a aflat ca au fugit? dar un copil, poata sa fuga asa cum are chef, fara sa fie sesizata politia? ambii copii au fost la centru? si in plus, cum pot fi lasati doi copii, in grija unei batrane? cine are grija de ei? legal vorbind....cine primeste alocatia? mama trebuie cautata si decazuta din drepturi, copiii dati spre adoptie...ce este acolo, sat fara caini?
1
0
pentru ce luati banii!primarul spune ca ,acesti copii fug de la centru!ce se intimpla acolo, oricind li se poate intimpla!voi nu colaborati cu politia,cu primaria!toti aruncati vina pe altcineva!asta este crima.
2
0
Ii cstiu pe cei 2 copii care zic ca sunt frati chiar daca nu seamana.Pe Stefan l-am intalnit prima data in vara anului 2013 cand se chinuia sa treaca calea ferata, calcand pe pietrele ascutite cu picioarele goale.Vroia sa ajunga peste pod ,la o bunica.Era dezbracat,murdar si flamand.I-am cumparat incaltari si mancare Apoi l-am tot intalnit, in zona blocurilor,in compania altor copii cu care se juca. Acestia mNu si-au povestit ca niste baieti mari l-au aruncat in canal.Apoi, cand a inceput scoala, l-am vazut ducandu-se la scoala in clasa 0 iar fratele lui era la gradinita.Sunt copii chinuiti .
2
0
si cand te gandesti ca sunt catei care primesc coafura si pedichiura de 200 lei SAPTAMANAL plus cine stie cat in plus ptr mancare fina ...au facut copiii aia ceva rau intr-o viata anteriora, au zis ceva, au injurat, asta e viata. Iar ptr belgian il duc la niste baieti deosebiti poate au ei treaba cu el doar ptr ca a glumit pe tema asta.
8
3
hello!!! aUTORITATILE LOCALE CE FAC??? dAR CEILALTI ACTORI DE EX BISERICA, POLITIA ,MEDICII DE FAMILIE ???? DE CE TREBUIE SA AJUNGA LA JUDET dgaspc ACESTE PROBLEME CAND AR TREBUI SA LE REZOLVE EI...EI SUNT PRIMII CARE AR TREBUI SA INTERVINA!!! UNDE E SOLIDARITATEA, TOLERANTA, ACCCEPTAREA????
17
1
pacat de acesti copii ca statul nu face nimic pt ei si sunt fff multi copii in situatia lor, autoritatile sa se trezeasca , vor fi generatii de analfabeti , hoti si idioti, dar poate asta se si vrea
18
0
Oligofrenule cu cine te-a facut ma-ta de-ai iesit asa prost?
12
4
unde pot fi gasiti copilasii astia , ca am ceva treaba cu ei
3
30

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369