REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Când vor crește pensiile?!

Când vor crește pensiile?!

Replica API 23 mai 2016 | 00:00 208

„Atunci când ne vom permite să crească“

„Atunci când ne vom permite să crească“

foto economica.net

Pensiile nu vor creşte considerabil anul acesta sau la începutul anului viitor, vor fi doar indexările uzuale, a declarat duminică, la ProTv, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, subliniind că "pensiile vor creşte atunci când ne vom permite să crească". Considerabil, este puţin probabil. În sensul indexărilor uzuale, al mecanismelor pe care le cunoaşte toată lumea, nu văd un motiv să nu se întâmple", a spus Pîslaru, menţionând că majorări semnificative de pensii pot fi realizate prin creşterea bugetului de stat - colectarea mai bună a taxelor, majorarea taxelor, creşterea eficienţei folosirii banilor publici.

Totodată, el a atras atenţia că, dacă se va continua cu sistemul pensiilor speciale, care se îndepărtează de principiul contributivităţii, pensiile nu vor avea cum să crească pentru restul lumii.

"Pensiile vor creşte când ne vom permite să crească pensiile. În primul rând, în societatea românească există o mare problemă de solidaritate. În 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit după grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea dată am avut şapte categorii care şi-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem în Parlament încă o serie şi acestea sunt pensii care se îndepărtează de principiul contributivităţii. (..) Pensiile speciale practic creează nişte avantaje în plus. Nu că nu le-ar merita oamenii aceia în materie de decenţă a vieţii, dar practic banii aceia sunt luaţi de la toţi ceilalţi. Eu practic iau dintr-un coş mare şi dau la nişte categorii speciale nişte pensii care creează, chiar dacă ei merită ca oameni, le creează totuşi o structură privilegiată. Dacă vom continua în acest mod, evident pensiile nu au cum să crească pentru restul lumii. Guvernul a trimis la Curtea Constituţională anumite acte care vin şi greveaza sistemul public fără să aibă nicio sursă. Frumuseţea între ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a creşte salarii, pensii, indemnizaţii, dar când e vorba de a indica resursa bugetară bineînţeles că nu există nimic. (...) poţi să fii extrem de bine intenţionat...şi aici plecăm de la premisa că toţi parlamentarii sunt îngeri: empatizezi şi inima ta este mişcată pentru situaţia pensionarilor. Dar trebuie să îţi pui problema: banii ăştia vin de la toţi ceilalţi..." a explicat Dragoş Pîslaru, scrie economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272