REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Centre de intervenţie rapidă în caz de inundaţii, în Constanţa şi Tulcea

Centre de intervenţie rapidă în caz de inundaţii, în Constanţa şi Tulcea

Replica API 11 decembrie 2015 | 00:00 204

Proiectul WATMAN a ajuns la final

Proiectul WATMAN a ajuns la final

Administrația Națională „Apele Române” a implementat cu succes proiectul WATMAN – Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I. Prin acest proiect se pun bazele aplicării strategiei naționale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme, în caz de dezastre. Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, obiectivul general al WATMAN este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia României. Cu ajutorul noilor tehnologii ce au fost implementate prin acest proiect Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea - Litoral” va interveni mai rapid în cazul calamităților naturale.

La Constanța și Tulcea sunt finalizate Centrele de Intervenție rapidă în dotarea cărora se află echipamente IT și echipamente pentru intervenții în caz de inundații sau poluări. În cadrul unei conferinţe, organizată joi la sediul Administraţiei Bazinale de Apă „Dobrogea - Litoral”, reprezentanții administrației au vorbit despre priectul WATMAN. „Am ajuns la finalul acestui proiect, un proiect destul de modern care se aplică la nivel național. Proiectul este implementat de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor în cele 11 bazine hidrografice din țară și este cofinanțat din fonduri europene. Senzorii pentru monitorizarea calității apei sunt unul din cele mai bune părți ale proiectului. De exemplu la Ostrov vorbim de o stație care are un dispozitiv montat în apă. El va transmite datele unui alt dispozitiv montat pe mal, iar de la acel dispozitiv se va transmite în sistem wireless la sediul Apa Dobrogea Litoral, toate datele despre calitatea apei. Asta înseamnă că nu mai avem nevoie de oameni care să se ducă acolo. Economisim timp prin acest sistem modern pe care l-am implementat”, a declarat Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă „Dobrogea - Litoral”.

„Principalul beneficiu al acestui proiect nu este neapărat personalul pe care îl deplasăm în acele secțiuni pentru monitorizarea calității apei. Este vorba de fapt de situațiile transmise online în timp real despre calitatea apei. Programul nostru de monitorizare vizează campanii stabilite în programul unitar de gospodărire a apelor, iar această măsură de a prinde centrala nucleară între cele două stații este principalul beneficiu, nu oamenii care se deplasau pe teren”, a afirmat Stelică Hagi, managerul proiectului. Proiectul acesta are foarte multe beneficii unul dintre ele fiind creștere numărului de vieți omenești care pot fi salvate, monitorizarea de la distanță, utilizarea rațională a resursei de apă, diminuarea pierderilor. Fluviul Dunărea se va monitoriza cu ajutorul a două stații amplasate la Ostrov și Capidava-Topalu. „Sondele cu care sunt echipate aceste stații sunt sonde multiparametrice. Una dintre ele avertizează în timp real prezența hidrocarburilor, un fenomen foarte important care se poate produce în Dunăre. Cealaltă sondă oferă informații despre temperatură, oxigenul dizolvat și a ph-ului. Cam acestea sunt datele pe care le obținem în timp real. Dacă una dintre sonde transmite ceva, se acționează imediat. Centrele de intervenție rapidă sunt dotate cu echipamente de intervenție, sunt baraje, sunt material anti-poluante. Avem posibilitatea de a intervenii imediat cum suntem anunțați de producerea unei poluări accidentale deoarece timpul de reacție este instantaneu. Este ceea ce avem nevoie în situații de urgență” a mai adăugat managerul proiectului. Proiectul WATMAN este un sistem modern de monitorizare a calității și cantității apei. „În cazul unor inundații în zonele Ostrov și Topalu dispozitivele ne vor anunța. Nu va mai trebuii să avem permanent oameni acolo în zonă să ne furnizeze informații.” a încheiat purtătorul de cuvânt. Valoare totală a proiectului la nivel național este de 63.000.000 euro din care 85% - 53.550.00 euro au fost din Fonduri Europene și 15% - 9.450.00 euro din bugetul de stat.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272