REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Consilierul local Manea negocia ŞPAGA într-o pizzerie din Eforie!

Consilierul local Manea negocia ŞPAGA într-o pizzerie din Eforie!

Replica API 19 aprilie 2016 | 12:09 980

Detaliile flagrantului din dosarul „licitaţia trucată de la Agigea”. "Am adus prăjiturile..."

Detaliile flagrantului din dosarul „licitaţia trucată de la Agigea”. "Am adus prăjiturile..."

Sursa foto: olx.ro

Consilierul local din Agigea, Dorel Manea, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Acesta era cunoscut ca „Dan” şi, conform anchetatorilor, a negociat rezolvarea problemelor legate de concesionarea unor terenuri, pentru care se organizase o licitaţie publică, într-o pizzerie din Eforie.

Denunţul a fost înregistrat în ziua de 23.03.2016 la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. În fapt, potrivit rechizitoriului, în cursul lunii martie 2016, respectiv în săptămâna anterioară formulării denunţului, a aflat de la un prieten al său că în Agigea se organizează o licitaţie pentru concesionarea de terenuri de către Primărie, însă de regulă este pretinsă avansarea unor sume de bani cu titlu de mită către anumiţi funcţionari, astfel cum rezultă din declaraţiile celor doi martori.

Întrucât o persoană s-a declarat interesată de concesionarea unui astfel de teren, l-a contactat telefonic pe un anume „Dan”, identificat ca fiind inculpatul Dorel Manea, despre care cunoştea că este consilier local al comunei Agigea, pentru a crea o legătură între acesta din urmă. Inculpatul a răspuns prompt solicitării, acceptând să se întâlnească în aceeaşi zi cu acesta pentru a-i oferi celui din urmă mai multe informaţii cu privire la modalitatea în care poate obţine terenul respectiv în contextul organizării licitaţiei publice.

Se pare că persoana în cauză spusese în prealabil inculpatului Dorel Manea că este interesat de trei loturi pentru încă doi prieteni ai săi, urmând să îi dea răspunsul în câteva zile, însă ulterior inculpatul l-a contactat pe denunţător pentru a-l convinge pe acesta din urmă să încheie „afacerea”. Astfel, în ziua de 22.03.2016, într-un loc ales de către inculpat, respectiv o pizzerie din Eforie Nord, s-au întâlnit toate cele trei persoane - denunţătorul, prietenul acestuia, şi consilierul „Dan”, adică Dorel Manea.

Acolo s-a discutat despre sumele de bani, câte 4.000 euro pentru loturile situate lângă lacul Agigea, sumă ce urma a fi dată de cei doi prieteni ai denunţătorului, şi 3.000 de euro de la denunţător, în vederea obţinerii contractelor de concesiune, în total suma de 11.000 euro, din care un avans de 3.000 euro – reprezentând preţul influenţei traficate. După ce au căzut de comun acord, Manea i-a asigurat că treaba este serioasă, însă persoanele respective doresc o garanţie de seriozitate, la care Manea a spus că îi poate da denunţătorului în garanţie autoturismul personal.

„Licitaţia e de formă, aduceţi contracandidaţi”

De asemenea, el ar fi precizat şi faptul că licitaţia va fi o formalitate, că în fapt, terenurile ce urmează a fi concesionate sunt „luate”. O parte a discuţiei dintre cei doi a fost centrată pe modalitatea de înscriere la licitaţia ce urma a fi organizată şi, în special, pe maniera în care inculpatul intenţiona „trucarea” acesteia.

Astfel, introducând ca temă „contracandidatul”, inculpatul i-a prezentat posibilitatea ca acesta din urmă să aducă un „contracandidat de formă” în ipoteza în care denunţătorul nu poate găsi „oameni de încredere” cărora ar urma să le plătească suma de 100 euro pentru a juca rolul de ofertant. După ce l-a asigurat că va câştiga licitaţia, Manea i-a oferit oportunitatea încheierii unor „afaceri viitoare”, în urma cărora martorul ar putea primi comisioane, în ipoteza în care în viitor acesta îi va mai duce persoane interesate să obţină teren în localitatea Agigea.

„Am cumpărat prăjiturile, aşa cum am stabilit...”

În continuare, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în baza înţelegerii anterioare, la data de 24.03.2016, unul dintre „clienţi” l-a contactat pe Manea, căruia i-a comunicat că a cumpărat „prăjiturile” stabilite în ziua de 22.03.2016, convenind cu acesta să se întâlnească în acelaşi loc, respectiv la pizzeria din localitatea Eforie Nord, pentru ca martorul să înmâneze inculpatului avansul pretins de către acesta în scopul arătat anterior.

După stabilirea unor detalii, inclusiv a faptului că diferenţa de 8.000 euro trebuia dată inculpatului în ziua licitaţiei, i-a dat inculpatului suma de bani pretinsă de către acesta cu titlu de avans, respectiv 3.000 euro, formată din bancnote de 50 şi 100 de euro, şi i-a cerut să îi numere, însă inculpatul a refuzat, solicitând martorului să procedeze personal la numărarea sumei respective.

Astfel, martorul a efectuat numărătoarea până la treizeci, apoi i-a înmânat inculpatului, care a introdus suma primită în buzunarul din partea dreaptă a hainei pe care o purta. În aceeaşi zi, înjurul orelor 11:45, în timp ce peietenul denunţătorului şi inculpatul se aflau în incinta pizzeriei stabilite ca loc de întâlnire, organele de urmărire penală s-au deplasat în interior, constatând că la etaj, la o masă situată pe partea stângă a localului, se aflau cele două persoane menţionate.

Dorel Manea: "Am la mine 3.000 de euro, bani de buzunar!"

Procedând la identificarea acestor persoane, s-a stabilit că acestea sunt (...) și inculpatul Dorel Manea, cel dintâi declarând verbal că s-a întâlnit cu inculpatul pentru a-i da suma de 3.000 euro, constituind prima tranşă din totalul de 11.000 de euro pretinşi, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor din cadrul primăriei, care au în sarcină organizarea şi desfăşurarea licitaţiei privind atribuirea unor contracte de concesiune, având ca obiect terenuri din intravilanul comunei Agigea.

În ceea ce îl privește pe inculpat, acesta a precizat verbal că s-a întâlnit la un ceai cu o persoană pe care nu o cunoaște, precum și că are asupra sa suma de 3.000 euro „care sunt bani de buzunar”. În aceeași împrejurare s-a procedat la compararea seriilor bancnotelor ce alcătuiau suma de 3.000 euro cu seriile consemnate anterior în procesul-verbal de înseriere, atașat la dosarul cauzei, operațiune reluată ulterior, la sediul Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul Teritorial Constanța –în prezența avocatului ales al inculpatului, și consemnată în cuprinsul procesului-verbal întocmit în acest sens.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102