REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Directorul Direcţiei Silvice, despre furturile de material lemnos: „Pădurarii îşi fac treaba”

Directorul Direcţiei Silvice, despre furturile de material lemnos: „Pădurarii îşi fac treaba”

Replica API 3 decembrie 2015 | 09:40 247

200 de hectare împădurite în 2015

200 de hectare împădurite în 2015

În contextul în care frigul a început să se instaleze în toată țara, inclusiv în Constanța, cei care locuiesc la case își fac griji că nu vor avea suficiente lemne de foc pentru iarnă. Așa că unii s-au gândit să sustragă material lemnos direct de la sursă. Tăierile ilegale de copaci continuă în judeţ. Mai multe persoane au fost prinse în flagrant de poliţişti în timp ce transportau material lemnos din specia salcie. Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de material lemnos, evaluată la 260 de lei, care ulterior a fost lăsată în custodia Ocolului Silvic Cernavodă, precum şi o drujbă evaluată la 400 de lei. În cauză, se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea sau scoaterea de rădăcini fără drept a arborilor sau puieţilor din fondul forestier naţional”. Un transport ilegal de material lemnos a fost depistat şi pe raza localităţii Hârşova.

Întrebat dacă pădurile sunt supravegheate corespunzător pentru a preveni aceste furturi și dacă pădurarii își fac treaba cu simț de răspundere, directorul Direcţiei Silvice Constanţa, Bogdan Ion, a declarat, pentru „Replica”: „Pădurarii își fac treaba. Dar vă dați seama că să ai o gestiune de 700-800 de hectare, unde poți să fii mai repede în același timp?”. După ce a făcut demersurile necesare pentru a afla exact ce s-a întâmplat cu furturile acelea de material lemnos la Hârşova, directorul a revenit cu o declarație: „Lemnul furat nu aparține de Ocolul Silvic din Hârşova. Este de undeva de la un teren privat. Era cu totul altceva. Acolo nu e competența noastră. Garda forestieră știe mai mult despre cum funcționează abaterile acestea”. Iar alte probleme se pare că nu s-au semnalat Direcției Silvice întrucât șeful acesteia menționează: „Cel puțin în această toamnă nu s-au semnalat. Noi am vândut aproximativ 30 de mii de metri cubi de lemn în piață și în cea mai mare parte nevoile sunt rezolvate. Probleme deosebite nu sunt”. În ceea ce privește hectarele împădurite în acest an, șeful Direcției Silvice Constanța a spus că: „Au fost împădurite 200 de hectare, în general în zona de luncă, de-a lungul Luncii Dunării, de la Ostrov până la Hârșova”.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272