REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Pe Micu de la Tuzla îl doare în cot că prefectul a emis ordin de încetare a mandatului: a plecat în Cehia, pe banii Primăriei

Pe Micu de la Tuzla îl doare în cot că prefectul a emis ordin de încetare a mandatului: a plecat în Cehia, pe banii Primăriei

Replica API 18 septembrie 2015 | 00:00 287

Exclusiv!

Exclusiv!

Florin Constantin Micu

Câinii latră, ursul merge! Cam pe acest criteriu se bazează mersul „treburilor” la Tuzla, localitate care în ultimul an a cam fost tapetată cu evenimente dubioase. Cu un primar condamnat şi eliberat din funcţie după aproape un an şi jumătate de la decizia judecătorilor, localitatea a rămas şi fără viceprimar, Reşit Taner fiind arestat pentru că îl şantaja pe Dorin Sărăcilă. Însă, cireaşa de pe tort abia acum apare: chiar dacă prefectul a emis ordinul de încetare a mandatului în cazul primarului, se pare că acesta a ţinut să mai profite de o ultimă vacanţă. Dar nu orice vacanţă, ci una pe banii Primăriei. A plecat în Cehia, împreună cu soţia şi alte persoane, la un… schimb de experienţă. Contactat telefonic, Florin Constantin Micu a recunoscut că e în Cehia, întrebând: „Şi care e problema?”

În momentul de faţă putem afirma că localitatea Tuzla este „decapitată”. Primarul, condamnat definitiv, a fost eliberat din funcţie, iar viceprimarul, Reşit Taner, a ajuns în arest pentru că îl şantaja, culmea!, pe Dorin Sărăcilă, fiul unui fost viceprimar din Tuzla. Coincidenţă sau nu, Reşit Taner a fost săltat cam în aceeaşi perioadă în care Florin Constantin Micu afla despre emiterea ordinului care punea frână în cariera sa de primar. Numai că, acest lucru nu l-a împiedicat să profite de o ultimă vacanţă…, „accesibilă” am putea spune.

Mai exact, marţi, 15 septembrie, prefectul Ion Constantin elibera ordinul mai sus menţionat, iar miercuri, 16 septembrie, Micu pleca în Cehia, la un schimb de experienţă, pe banii Primăriei. Cu el se află şi soţia, dar şi alte persoane, între care una, potrivit informaţiilor noastre, este un angajat al Primăriei. Contactat telefonic, fostul primar a recunoscut că este în Cehia: „Mă odihnesc, dar de ce? Care este problema?”.

Ulterior, a fost întrebat dacă este vorba despre un proiect al Primăriei, el răspunzând: „Aşa, şi? Cei de la zona Metropolitană au plătit mai de multă vreme, care e problema, deranjez pe cineva? Stau până duminică, care e problema, pe cine deranjez, n-am înţeles? Ce s-a întâmplat? Repet, asta a fost organizată de acum 2 săptămâni. Nu s-a întâmplat nimic”. Prin urmare, Florin Constantin Micu a profitat de o ultimă vacanţă, în afara ţării, pe banii administraţiei locale, chiar dacă pe numele lui fusese emis ordinul de încetare a mandatului. Dar care este problema? - vorba unui fost primar în viaţă.

Aproape un an şi jumătate, Tuzla a avut un primar condamnat definitiv!

În anul 2011, la Tuzla s-a iscat un adevărat scandal la nivelul administraţiei locale, după ce s-a descoperit că Florin Constantin Micu s-a folosit de cardurile primăriei pentru a alimenta cu combustibil autoturismele ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale. Împreună cu un consilier de-al său, Gheorghe Samoilă, Micu şi-ar fi alimentat maşinile în repetate rânduri, producând astfel un prejudiciu primăriei în valoare de 5.000 de lei.

Din aceste motive, procurorii au început urmărirea penală împotriva celor doi, iar ulterior au fost trimişi în judecată, la Judecătoria Mangalia, pentru delapidare. Sentinţa a fost însă o adevărată surpriză: primarul Micu a fost achitat şi obligat doar la plata unei amenzi administrative, în valoare de 1.000 de lei, întrucât fapta lui nu constituia gradul de pericol social al unei infracţiuni, şi-a motivat instanţa decizia achitării.

Aceeaşi baftă a avut-o şi consilierul său Gheorghe Samoilă. Numai că, la recurs, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Micu la un an şi şase luni, pedeapsă ce a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni. Asta se întâmpla pe 27 februarie 2014 şi decizia era definitivă. De atunci este mai bine de un an, dar ordinul de încetare a mandatului a fost eliberat pe 15 septembrie 2015.

Când trebuia emis ordinul? La acea dată, Volcinschi venea la cârma Prefecturii

În perioada în care primarul din Tuzla era condamnat definitiv, situaţia la Prefectură era una alambicată. La finele lunii ianuarie 2014, Eugen Bola demisiona din funcţia de prefect întrucât au fost probleme cu situaţia gestionării comandamentului de iarnă, Constanţa fiind atunci cuprinsă de cod roşu de viscol şi ninsori. S-a vehiculat că a fost obligat să-şi depună demisia, dar ce mai contează acum?

Cert este că funcţia a fost preluată de Radu Volcinschi, numirea fiind făcută de premierul Victor Ponta în 12 martie 2014. Nici acesta nu a făcut mulţi purici în instituţie, el fiind demis în decembrie 2014, după tragicul accident aviatic, când elicopterul SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, patru persoane decedând.

Proastă gestionare şi aşa mai departe. În ianuarie 2015, la cârma Prefecturii venea Ion Constantin, aflându-se şi în prezent. Prin urmare, potrivit datelor, Radu Volcinschi era în măsură să elibereze acel ordin, ceea ce nu s-a întâmplat. „Eu am spus că trebuie eliberat încă de atunci, din 2014. Am cerut lucrul acesta. Legal, prefectul trebuie să emită ordinul din secunda doi de când a luat la cunoştinţă că există o astfel de stare”, a declarat, pentru „Replica”, fostul prefect Claudiu Palaz.

Ce se întâmplă cu documentele semnate timp de un şi ceva?

De ce nu s-a procedat ca la carte este deja o întrebare care, cel mai probabil, nu va primi un răspuns pertinent. Numai că, timp de un an şi ceva, lucrurile şi-au continuat cursul firesc la Tuzla, în sensul că au fost şedinţe de consiliu şi s-au semnat documente. Ce se întâmplă cu acestea? “Normal, documentele semnate de el în această perioadă ar trebui să fie nule. A făcut un abuz în toată această perioadă. Inclusiv hotărârile pe care le-au aprobat ei în consiliu, care nu este legal.

Un consiliu nu poate fi legal constituit când nu au fost validaţi toţi consilierii. Este foarte simplu”, a mai spus Claudiu Palaz. Numai că, din câte se pare, Constantin Micu a cam avut grijă să-şi păzească spatele. Acesta declara cu puţin timp în urmă că el nu semnează nimic întrucât există un city manager, adică un administrator public, el având atribuţia de a se ocupa de toate cele. În ceaţă rămân totuşi mai multe aspecte, precum eliberarea tardivă a ordinului de încetare a mandatului, problema şedinţelor de consiliu şi plecarea lui Micu în Cehia pe banii Primăriei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367