REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

10 factori declanșatori ai alergiilor

10 factori declanșatori ai alergiilor

Replica API 24 august 2021 | 00:00 620

Alergiile reprezintă reacția corpului la o substanță în mod normal inofensivă, cum ar fi polenul, mucegaiurile, părul animalelor, latexul, anumite alimente și înțepăturile de insecte, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Simptomele alergice variază de la ușoare - erupții cutanate sau urticarie, mâncărime, curgerea nasului, ochi lăcrimoși / roșii - până la simptome care pun viața în pericol. Tratamentele includ antihistaminice, decongestionante, steroizi nazali, medicamente pentru astm și imunoterapie.

Cum sunt diagnosticate alergiile?

Dacă crezi că ai alergii, nu aștepta să vezi dacă simptomele dispar. Dacă simptomele durează mai mult de o săptămână sau două și tind să revină, programează urgent o întâlnire cu un specialist în alergii / imunologie.

Testarea alergică a pielii poate fi utilizată pentru a identifica alergenii care îți cauzează simptomele alergice. Testul se efectuează prin înțeparea pielii cu un extract de alergen și apoi verificarea reacției pielii.

Dacă nu se poate efectua un test cutanat, s-ar putea face un test al sângelui. Acest test nu este la fel de sensibil ca un test de piele. Testul evaluează numărul de anticorpi produși de sistemul tău imunitar. Niveluri mai ridicate ale anumitor anticorpi sugerează o posibilă reacție la acel alergen.

Cum sunt tratate alergiile?

Deși evitarea alergenului este cea mai importantă metodă de tratament, de obicei lipsa expunerii la alergeni nu pune capăt complet reacției alergice.

Medicamente precum antihistaminice (de exemplu Aerius sau Claritine), decongestionante sau o combinație de medicamente eliberate fără sau cu prescripție medicală, sunt utilizate pentru tratarea simptomelor alergice. Spray-urile nazale, cum ar fi steroizii nazali topici și antihistaminicele nazale topice, de asemenea, pot fi utilizate pentru a trata simptomele alergice.

Medicamentele pentru astm, care reduc simptomele alergice, includ:

• Bronhodilatatoare

• Steroizi inhalatori

• Bronhodilatatoare orale (teofilină)

• Antileucotriene orale

• Medicamente injectabile

O altă opțiune de tratament este irigarea cu soluție salină folosind un kit de clătire sinusală. Aceste seturi de clătire sunt vândute fără prescripție medicală sau pot fi făcute acasă. Pentru a vă face propria soluție de clătire, combinați o jumătate de linguriță de sare neiodată cu o jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu într-o cană de apă distilată sau fiartă. Acest amestec elimină alergenii și scade cantitatea de inflamație (edem) pe care o provoacă.

Ce provoacă alergiile?

1. Un sistem imunitar hiperactiv

Există o mulțime de factori care pot declanșa o reacție alergică. Se întâmplă atunci când sistemul imunitar al corpului tău atacă ceva de obicei inofensiv, cum ar fi polenul, părul de animale sau mâncarea. Reacția poate varia de la ușoară și enervantă la bruscă și care pune viața în pericol. În SUA, aproximativ 30% dintre adulți și 40% dintre copii au alergii.

2. Polen

Provine din plante precum ierburi, copaci și buruieni și poate declanșa febra fânului sau alergii sezoniere. S-ar putea să strănuți și să îți curgă sau să se înfunde nasul și poți avea ochii iritați. Tratează-le cu produse fără prescripție medicală, medicamente eliberate pe bază de rețetă și vaccinuri antialergice. Pentru a preveni simptomele, rămâi în interior în zilele cu vânt, atunci când cantitatea de polen din aer este ridicată, închide ferestrele și ferește-te de aerul condiționat.

3. Părul animalelor

Îți iubești animalul, dar dacă ești alergic, reacționezi la proteinele din saliva lui sau din glandele seboreice ale pielii. S-ar putea să dureze până la 2 ani pentru ca alergia să se declanșeze. Din fericire, este posibil să poți trăi în continuare cu animalul tău de companie. Fă din dormitorul tău o zonă fără animale de companie, alege podele goale și covoare lavabile în loc de covoare clasice și spală-le regulat. Un filtru HEPA poate ajuta, de asemenea.

4. Acarienii din praf

Aceste mici vietăți trăiesc în așternuturi, saltele, tapițerie, covoare și perdele. Se hrănesc cu celule moarte ale pielii de la oameni și animalele de companie, precum și cu polen, bacterii și ciuperci. Ei prosperă în condiții de umiditate ridicată. Pentru a reduce problemele, utilizați perne hipoalergenice, acoperă saltelele, pernele și arcurile și spală cearșafurile săptămânal la temperaturi ridicate. Păstrează casa fără obiecte care colectează praful, cum ar fi animale de pluș, perdele și covor.

5. Înțepături de insecte

Acestea pot provoca umflături și roșeață care pot dura o săptămână sau mai mult. S-ar putea să te simți rău la stomac, obosit și să ai febră. În cazuri rare, mușcăturile de insecte declanșează o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol, numită anafilaxie. Dacă ești grav alergic, vei avea nevoie imediat de un medicament numit epinefrină. Medicul îți poate recomanda antialergice pentru a preveni reacțiile.

6. Mucegai

Are nevoie de condiții de umezeală pentru a apărea. Îl poți găsi în locuri umede, cum ar fi subsoluri sau băi, precum și în iarbă. Deoarece inhalarea sporilor de mucegai poate declanșa o reacție alergică, evită activitățile care ar putea declanșa simptomele, cum ar fi greblarea frunzelor. Aerisește zilnic zonele predispuse la umezeală din interiorul casei.

7. Mâncarea

Laptele, crustaceele, ouăle și nucile sunt printre cele mai frecvente alimente care provoacă alergii. Altele includ grâul, soia și peștele. La câteva minute după ce ai mâncat ceva la care ești alergic, ai putea avea probleme cu respirația și poți dezvolta urticarie, vărsături, diaree și umflături în jurul gurii. Dacă reacția ta este severă, vei avea nevoie de ajutor medical de urgență. Deci, sună la 112 și utilizează stiloul de epineferină dacă ți s-a prescris unul.

8. Latex

Găsit în unele mănuși de unică folosință, prezervative și dispozitive medicale, latexul poate declanșa o reacție variind de la mâncărime și piele roșie la anafilaxie cu probleme de respirație. Simptomele pot include erupții cutanate sau urticarie, iritații la ochi, curgerea nasului sau mâncărime, strănut și respirație șuierătoare. Dacă ești alergic, păstrează în permanență cu tine un kit de epinefrină, dacă ți s-a prescris.

9. Medicația

Penicilina, aspirina și alte medicamente pot provoca urticarie, mâncărime la ochi, înfundarea nasului și umflături la față, gură și gât. Dacă ești alergic la un medicament, cel mai bine este să nu îl iei. Medicul îți poate sugera și alte opțiuni medicamentoase sau tratamente care îți pot permite să iei un medicament, dacă este necesar.

10. Gândaci

O proteină din excrementele lor poate fi un factor declanșator. Gândacii pot fi greu de eliminat, mai ales într-un climat cald sau dacă locuiești într-o clădire de apartamente unde se pot deplasa între vecini. Elimină-i cu un insecticid și păstrează bucătăria curată. Repară fisurile și găurile din podele, pereți și ferestre pentru a-i ține departe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272