REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

11 mituri despre migrene

11 mituri despre migrene

Replica API 10 august 2021 | 00:00 555

Migrena este o afecțiune comună, care afectează până la 148 de milioane de oameni în întreaga lume. Unele dovezi sugerează că prevalența migrenei ar putea crește la nivel global, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), migrena este de aproximativ două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

Adesea, simptomul migrenei primare este o durere de cap moderată până la severă, iar 85% dintre persoanele cu migrenă au dureri pulsatile. Cu toate acestea, pentru aproximativ 60% dintre oameni, durerea este unilaterală și aproximativ 80% dintre au greață și 30% vărsături. În plus, aproape toți cei cu migrenă au o sensibilitate crescută la lumină (90%) și sunet (80%).

Iată cele mai frecvent întâlnite 11 mituri despre migrene:

1. Migrenele nu sunt grave

„Majoritatea tipurilor de migrenă nu sunt grave; cu toate acestea, ele pot fi cronice și uneori debilitante și invalidante dacă nu sunt tratate adecvat”, a explicat dr. Medhat Mikhael, specialist în managementul durerii la Memorial Care Orange Coast Medical Center din Fountain Valley.

De asemenea, merită menționat faptul că nu toate tipurile de migrenă sunt egale. „Există un fel de migrenă numită migrenă hemiplegică, care tinde să fie familială, asociată cu simptome neurologice, simptome aurale și poate duce la accident vascular cerebral”, a explicat dr. Mikhael.

2. Migrena este doar o durere de cap

Acest lucru nu este adevărat și este demn de remarcat faptul că nu toate migrenele implică o durere de cap. După cum a explicat Dr. Jennifer McVige, specialist în neurologie pediatrică, cefalee pentru adulți și copii și neuroimagistică, „Migrena este de fapt o tulburare primară de cefalee și este mult mai mult decât o simplă durere de cap. De fapt, durerile de cap sunt doar un simptom al migrenei, iar unele migrene nu au deloc dureri de cap”.

Potrivit dr. Vernon Williams, neurolog la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles, „o migrenă este definită clinic ca un tip specific de cefalee pe care [o persoană o simte] mai intens și are de obicei simptome adiacente pe lângă durerea resimțită la cap”.

Durerea de la o migrenă poate fi foarte severă și poate interfera cu activitățile vieții de zi cu zi. La fel ca durerile de cap, migrenele pot fi scurte, durând doar câteva ore, sau durerea poate persista în jur de câteva zile.

3. Cofeina provoacă migrenă

Acesta este un mit; cofeina nu provoacă migrenă, dar poate fi un factor declanșator pentru unele persoane. Cafeaua și migrenele au o relație complexă.

După cum explică dr. Mikhael, „utilizarea excesivă a cofeinei poate declanșa migrenă. Cu toate acestea, cofeina, în general, poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, inclusiv a migrenei”.

Potrivit dr. McVige, „unii oameni consideră că consumul de cofeină la debutul unui atac scade intensitatea și poate ajuta la ameliorarea durerii, dar utilizarea regulată a cofeinei ca tratament nu este recomandată”.

4. Medicamentul pentru cefalee va vindeca migrenele

În prezent, nu există nici un remediu pentru migrenă, dar medicamentele cu siguranță te pot ajuta să ameliorezi durerea.

„Vindecarea nu este cuvântul, controlul simptomelor și prevenirea migrenei sunt termenii cei mai corecți”, a spus dr. Mikhael.

5. Niciun medicament nu poate ajuta în caz de migrenă

„Aceasta este o afirmație falsă; mai multe medicamente sunt disponibile acum pentru a ajuta și controla migrenele în mod semnificativ”, explică experții.

Dr. McVige a enumerat câteva medicamente care pot combate migrena, inclusiv analgezice fără prescripție medicală, triptani, antagoniști ai peptidei asociate genei care reglementează calcitonina (CGRP), medicamente antidepresive, medicamente anti-convulsive și beta-blocante. Sunt disponibile de asemenea și opțiuni non-farmaceutice eficiente.

Cel mai important lucru pe care îl poate face oricine pentru a evita declanșarea migrenei este să-și regleze stilul de viață cu alegeri sănătoase.

Dormiți cel puțin 8 ore în fiecare noapte, beți 8 pahare de apă pe zi, hrăniți-vă corpul cu o nutriție sănătoasă și eliminați cât mai multe surse de stres suplimentar posibil, pentru a va pune corpul pe calea expresă de a crește pragul de migrene. Acest lucru înseamnă că riscul de a dezvolta o migrenă este scăzut, chiar și atunci când este expus unui declanșator cunoscut, recomandă experții.

Dr. Williams recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, deoarece poate „elimina în cele din urmă nevoia de a lua medicamente prescrise pentru cefalee”.

6. Nu puteți diagnostica migrena fără un examen imagistic

Potrivit dr. Mikhael, aceasta este o „afirmație falsă. Migrena este un diagnostic clinic și nu are nevoie de imagistică pentru a fi confirmat. Imagistica este indicată numai dacă simptomele nu sunt clare sau dacă există simptome neurologice sau semne de avertizare. Acesta este momentul în care imagistica ar fi justificată pentru a exclude o patologie”.

„Nu există un test specific pentru diagnosticarea migrenelor”, a spus dr. McVige, „[pentru a pune un diagnostic precis], medicul trebuie să identifice un tipar de dureri de cap recurente, împreună cu simptomele asociate care continuă timp de cel puțin 3 luni.”

7. Nu pot lua medicamente împotriva migrenei dacă sunt însărcinată

„Medicamentele pentru migrenă, cum ar fi triptanii, sunt relativ sigure în timpul sarcinii, în special după primul trimestru”, a spus dr. Mikhael, „și acetaminofenul este sigur, dar unele dintre medicamentele preventive anti-convulsii ar trebui evitate din cauza riscului de oprire a sarcinii sau producerea unei malformații congenitale.

Dr. McVige a explicat: „Înainte de a rămâne gravidă, este important să se discute cu medicii despre planul de tratament al migrenei, indiferent ce tip de medicamente se iau”.

8. Dacă urmez o „dietă de migrenă”, migrena mea nu va mai reveni

Deși în zilele noastre, există o mulțime de diete care pretind că vindecă toate bolile, nu toate sunt eficiente sau susținute de dovezi.

În ceea ce privește așa-numita dietă pentru migrenă, dr. Mikhael nu este convins de eficiența ei. El a explicat că, deși „consumul de alimente sănătoase și evitarea anumitor tipuri de alimente care declanșează migrene pot elimina declanșarea episoadelor”, există și alți factori de luat în considerare. De exemplu, dieta nu poate compensa „lipsa somnului, stresul sau modificările hormonale”.

Pe scurt, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți poate reduce riscul de migrenă, dar un regim alimentar nu este în sine un remediu.

9. Suplimentele pot vindeca migrenele

Dr. Mikhael a respins acest mit, explicând că aceasta „nu este o afirmație exactă sau un fapt; suplimentele pot ajuta la migrenă sau pot preveni declanșarea acesteia, dar nu o vor vindeca”.

După cum s-a menționat mai devreme, nu există un remediu pentru migrenă, dar anumite suplimente pot ajuta la prevenirea migrenei pentru unii oameni.

Suplimentele, cum ar fi magneziul, vitamina D și vitamina B2 sunt un plus important pe piața tratamentului pentru migrenă, dar nu s-a dovedit că o vitamină sau un supliment ajută la prevenirea sau ameliorarea migrenei pentru toată lumea. Ajută unii oameni foarte mult și fac mai puțin pentru alții. Acest răspuns variabil al organismelor este similar cu cel la medicamentele clasice.

10. Dacă nu experimentați aura, nu este vorba de migrenă

Nu este adevarat. De fapt, potrivit dr. Mikhael, „majoritatea migrenelor sunt fără aură”. Potrivit Migraine Trust, 10-30% dintre persoanele cu migrenă au aură.

11. Cercetătorii au renunțat la investigarea migrenei

„Acest lucru este total fals”, a spus dr. Mikhael, „cercetătorii nu au renunțat niciodată și niciodată nu vor renunța. Există mai multe eforturi importante de cercetare în curs de abordare a fiziopatologiei migrenei și a noilor opțiuni de tratament.”

"Cu siguranta nu!" susține și dr. McVige, adăugând că „există […] inovații tot timpul în scena migrenei, în special în ultimii 4 ani. Recent, dispozitivele de neuromodulare au intrat pe piață. Un nou dispozitiv de la Theranica, numit Nerivio, are acum autorizație de la Food and Drug Administration (FDA) pentru tratamentul acut al migrenei. Dispozitivul este controlat de smartphone și este purtat în mod discret pe braț, oferind un tratament de 45 de minute”.

Potrivit dr. McVige, dispozitivul „modifică semnalele de durere din creier și este o alternativă bună la medicamente”. Ea conchide: „Găsim întotdeauna modalități de a încerca să oferim terapia fără a expune oamenii la efecte secundare negative”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272