REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

200 de artişti şi cercetători au lansat un apel public împotriva „revenirii la normal“ după pandemie

200 de artişti şi cercetători au lansat un apel public împotriva „revenirii la normal“ după pandemie

Replica API 7 mai 2020 | 00:00 993

Madonna, Robert De Niro, Isabelle Adjani şi Yann Arthus-Bertrand se numără printre cei 200 de artişti şi cercetători din lumea întreagă care au lansat miercuri în cotidianul francez Le Monde un apel împotriva "revenirii la normal" după pandemia de coronavirus, dorindu-şi "o transformare radicală" a societăţii umane pentru a combate "consumerismul", informează AFP, citată de Agerpres.

Madonna

"Ni se pare de neconceput 'să revenim la normal'", au scris semnatarii acestei scrisori publice, iniţiate de actriţa franceză Juliette Binoche şi de astrofizicianul Aurelien Barrau.

În opinia semnatarilor textului, pandemia de COVID-19 este o tragedie, dar "această criză are virtutea de a ne invita să ne confruntăm cu întrebări esenţiale". "Problema este sistemică", afirmă colectivul de semnatari, în care se regăsesc numeroase personalităţi artistice şi ştiinţifice, precum actorii Robert De Niro, Jane Fonda, Cate Blanchett, Marion Cotillard, Monica Bellucci şi Guillaume Canet, cântăreţele Madonna şi Angele, interpreţii Benjamin Biolay şi Bernard Lavilliers, regizorul de teatru Peter Brook, regizorul de film Bertrand Tavernier, fotograful Yann Arthus-Bertrand, dar şi numeroşi laureaţi ai premiilor Nobel pentru medicină, chimie şi fizică, în rândul cărora se regăseşte James Peebles, sau laureatul premiului Nobel pentru pace Muhammad Yunus.

"Catastrofele ecologice în curs de desfăşurare dezvăluie o 'meta-criză', întrucât consumerismul ne-a făcut să negăm viaţa însăşi: cea a plantelor, cea a animalelor şi cea a unui număr mare de oameni. Poluarea, modificările climatice şi distrugerea zonelor naturale duc omenirea spre un punct de ruptură", se afirmă în acelaşi text publicat în Le Monde.

Colectivul de semnatari îi îndeamnă "în mod solemn pe politicieni şi pe cetăţeni să evadeze din logica de neconceput care prevalează încă, pentru a colabora în sfârşit în vederea unei repoziţionări profunde a obiectivelor, a valorilor şi a economiilor naţionale".

"O transformare radicală se impune la toate nivelurile", însă aceasta "nu se va produce fără o angajare masivă şi hotărâtă", deoarece "este vorba despre o chestiune de supravieţuire, dar şi de demnitate şi de coerenţă", au concluzionat semnatarii scrisorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O dependenta de Adrenochrome!Pedofila ,satanista,complice la disparitia si sacrificarea multora,vezi cazul Haiti si fundatia Clinton
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272