REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

5 superalimente benefice pentru diabetici

5 superalimente benefice pentru diabetici

Replica API 26 mai 2021 | 00:00 783

Include aceste alimente nutritive în regimul tău alimentar, mai ales dacă suferi de diabet, pentru a reduce concentrația de glucoză din sânge, pentru a arde grăsimea și pentru a reduce inflamația din organism. În plus, te vei bucură de numeroase alte beneficii pentru sănătate, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

1. Ciocolată neagră

Acest tip de ciocolată cu un procent mare de cacao are un conținut ridicat de flavonoide (o clasa de produși intermediari ai metabolismului, din plante) cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, iar cercetările arată că aceste substanțe nutritive reduc rezistență la insulină, îmbunătățesc sensibilitatea a insulină și scad nivelul de insulină. Însă nu toată ciocolată este la fel.

În cadrul unui studiu din 2008 realizat la Universitatea din Copenhaga, persoanele care au mâncat ciocolată neagră au recunoscut că au simțit mai puțîn nevoia de a consumă alimente dulci, sărate sau grase, comparativ cu voluntarii cărora li s-au dat tablete de ciocolată cu lapte, care avea niveluri mult mai mici de flavonoide. De asemenea, s-a dovedit că flavonoidele din ciocolată neagră reduc riscul de accident vascular cerebral, reglează tensiunea arterială și reduc riscul de atac de cord cu până la 2% în decurs de 5 ani.

2. Broccoli

Legumă această este un superaliment anti-diabet. La fel că alte legume din familia cruciferelor (kale și conopidă, de exemplu), broccoli conține un compus numit sulforafan, care declanșează câteva procese antiinflamatoare care îmbunătățesc controlul asupra glucozei din sânge și protejează vasele de sânge de acele leziuni sau daune de natură cardiovasculară, care sunt adeseori o consecință a diabetului.

3. Afinele

Micile fructe sunt foarte benefice pentru diabetici: afinele conțîn atât fibre insolubile (care elimina grăsimea din sistemul persoanei cu diabet), cât și fibre solubile, care încetinesc golirea stomacului și îmbunătățesc controlul asupra concentrației de glucoză din sânge.

De exemplu, un studiu american a arătat că persoanele care au consumat două căni și jumătate de suc de afine sălbatice pe zi, timp de 12 săptămâni, au reușit să își reducă nivelul glicemiei, au scăpat de depresie și și-au îmbunătățit calitatea memoriei. Cercetătorii spun că beneficiile acestea se datorează antocianinelor din afine, substanțe chimice naturale care micșorează celulele grase și care stimulează secreția unui hormon (adiponectina) care reglează nivelul glucozei din sânge.

4. Carnea de peste

Peștele este un adevărat "star" care subțiază silueta: bogată în proteine, carnea să te ajută să menții senzația de sațietate mai mult timp. De asemenea, carnea de peste conține un tip special de grăsime care ajută la reducerea inflamației din corp.

Numeroase studii au arătat că persoanele care au cele mai ridicate niveluri de acizi grași Omega-3 în sânge au inflamația mult mai puțin răspândită în organism, iar inflamația este cea care duce la diabet și la probleme cu greutatea și chiar le înrăutățește. O dietă bogată în peste poate, de asemenea, să reducă riscul de a dezvoltă boli cardiovasculare, în special de a suferi de un accident vascular cerebral, drept consecință a diabetului.

5. Uleiul de măsline

Dacă te hotărăști să adopți o dietă în stil mediteranean, bogată în ulei de măsline, această te va ajută să reduci riscul de diabet de tip 2, chiar cu până la 50%, comparativ cu o dietă săracă în grăsimi, potrivit unui studiu spaniol recent.

Un alt studiu, realizat de cercetătorii din München și din Viena, a constatat că uleiul de măsline a îmbunătățit senzația de sațietate cel mai mult, atunci când a fost comparat cu untură, untul și uleiul de răpită (canola). Să nu uităm că uleiul de măsline este foarte bogat în substanțe nutritive antioxidante, care protejează celulele și previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212