REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

7 poliţişti, arestaţi în dosarul mafiei din Portul Constanţa: luau şpagă în lei şi în natură

7 poliţişti, arestaţi în dosarul mafiei din Portul Constanţa: luau şpagă în lei şi în natură

Replica API 22 martie 2012 | 15:21 2165

Hoţii de fier şi uree, ajutaţi de "oamenii legii" să fure

Hoţii de fier şi uree, ajutaţi de "oamenii legii" să fure

Zi grea pentru cele 20 de persoane reţinute în cel mai proaspăt dosar care scoate Portul Constanţa, din nou, din rutina zilnică. După ce marţi au fost audiaţi poliţişti, hoţi şi paznici din port, până la ore târzii, fiind epuizaţi şi mulţi nervi din ambele părţi ale baricadei, ieri a început runda a doua de stres. Tribunalul a judecat propunerea de arestare formulată de procurori, atât pe numele poliţiştilor reţinuţi, cât şi a altor persoane, însemnând agenţi de pază sau hoţi. Şedinţa de judecată s-a întins pe mai multe ore, mai ales că erau multe persoane, iar fiecare a fost reprezentată de câte un avocat, apărătorii pledând, rând pe rând. Într-un final, în jurul orei 18.00, a venit şi pronunţarea: 20 de mandate de arestare pentru 29 de zile fiecare.

Astfel, Florin Silviu Ghica, Demirel Cadâr, Cosmin Buştiuc, Emil Boghiu, Cristian Moşoiu, Alex Tiberiu Neacşu, aceştia fiind poliţişti din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Maritime (SPTM) Constanţa, împreună cu Cristian Badea - agent în cadrul Secţiei 5, Simona Andrei, Cristian Dumitru, Vasile Bulgaru - agenţi de pază ai SC Tomis Protect SRL sunt acuzaţi că i-au sprijinit şi favorizat pe hoţii Carmil Şipoş, Daniel Corâciu, Ionuţ Arotăriţei, Marcel Crăciun, Iulian Dorel Munteanu, Constantin Acozmulesei, Georgian Ştefan Poenaru, Mihail Fângru, Andrei Botez şi Ciprian Stoica, în activităţile acestora privind sustragerea, transportarea şi supravegherea acestor operaţiuni ilegale. În ceea ce-i priveşte pe poliţişti şi pe agenţii de pază, acuzaţiile sunt: complicitate la furt calificat, luare de mită, primirea de foloase necuvenite, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, folosirea unor informaţii nedestinate publicităţii ori permiterea unor persoane neautorizate de a avea acces la ele, abuz în serviciu în formă calificată, trafic de influenţă şi alte fapte, toate comise în concurs real. Hoţii, în schimb, sunt acuzaţi de furt calificat şi dare de mită. Facem precizarea că, în afară de furturile de uree sau fier vechi din vagoanele care intrau în port, hoţii au spart şi locuinţe. Au fost date circa 10 astfel de spargeri, toate în perioada când iarna şi-a spus cuvântul la Constanţa, iar activitatea în port a fost paralizată din cauza nămeţilor.

Se anunţau reciproc, şi la bune, şi la rele

Din propunerea de arestare formulată de procurori, se pare că cele mai active persoane din acest dosar sunt agentul de pază Simona Andrei, care păstra legătura telefonică cu hoţii, dar care era intermediarul dintre aceştia şi poliţişti, dar şi hoţul Carmil Şipoş, prezent la toate "mişcările" care se desfăşurau în port. Nu se ştie de când anume opera această încrengătură, însă numai în ultimele 4 luni, cât au fost filate, persoanele implicate au reuşit să fure zeci de tone de fier vechi, sute de tone de îngrăşăminte chimice şi alte cantităţi substanţiale de mărfuri sustrase din vagoane. Modul de operare era simplu: agenţii de pază îi anunţau pe hoţi când aveau "marfă", hoţii îi anunţau pe poliţişti când vor veni pentru a încărca, apoi, cu maşinile burduşite, părăseau zona, beneficiind de protecţia poliţiştilor care îi însoţeau până în afara portului. În drum spre centrele de colectare a fierului vechi, hoţii se mai întâlneau şi cu alţi poliţişti, în speţă, Ciprian Enache şi Cristian Badea de la Secţia 5, şi Asan Taner, de la Secţia 4, care îi opreau în trafic sau îi aşteptau la centrele de colectare pentru a primi partea, asta pentru a nu le întocmi dosare de cercetare. Sumele de bani reprezentând "onorariile" agenţilor de pază şi poliţiştilor variau de la 50 de lei la 1.000 de lei, în funcţie de "producţie".

Poliţiştii luau şpagă şi "în natură"

Au mai fost şi cazuri în care hoţii erau sunaţi de poliţişti care comandau şniţele, Coca-Cola, ţigări, whiskey sau chiar... 10 kilograme de carne. O altă situaţie "amuzantă" este a poliţistului supărat că nu şi-a primit "partea" de la o hoţie, aşa că i-a transmis hoţului: "Bă, prietene, dacă azi, în seara asta, nu vii la mine...mă duc la mama ta şi îi dau drumul la hârtie şi cu asta basta!". Sau, cu o altă ocazie, un agent de poliţie s-a dus la uşa infractorului, pentru a-i aminti că are... "o datorie".

Enache de la Secţia 5, "prădător" la centrele de colectare

Un episod din activitatea infracţională a celor enumeraţi, descris de procuror, s-a petrecut în noaptea 22 - 23 noiembrie 2011 când, din supravegherea zonei şi din convorbirile telefonice, a reieşit că inculpatul Carmil Sipoş şi o altă persoană s-au deplasat în incinta portului unde, sub protecţia agentului de pază Marian Ristian Dumitru, au sustras din Dana 69 fier vechi pe care l-au comercializat ulterior la centrul de colectare de pe bulevardul 1 Mai vechi, nr. 53. Totodată în zonă a fost observat şi un autoturism al Poliţiei, care efectua pândă la acelaşi centru de colectare a fierului vechi. "Lucrătorul de poliţie aflat la volanul autoturismului a coborât din autovehicul şi după ce a stat câteva momente la poartă a intrat în incinta centrului de colectare. La ora 03:18, lucrătorul de poliţie a revenit la autoturismul propriu unde a lăsat ceva, apoi a intrat din nou în incinta centrului de colectare a fierului vechi. La ora 03:20 lucrătorul de poliţie a urcat în autoturismul propriu şi a părăsit zona. Imediat după aceasta autoturismul condus de Sipoş a părăsit şi el incinta centrului virând dreapta pe bulevardul 1 Mai Vechi. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că la volanul autoturismului inscripţionat "Poliţia" , înmatriculat cu MAI 28642 s-a aflat agentul de poliţie Ciprian Enache, fiind însoţit de plt. Cristian Gabriel Ciocan din cadrul I.Jd.J. Constanţa". De remarcat că 3 dintre indivizii enumeraţi anterior, respectiv Constantin Acozmulesei, Mihai Fânariu şi Ciprian Stoica se sustrag urmăririi penale, motiv pentru care s-a cerut arestarea acestora în lipsă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102