REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

A sunat primul clopoțel! Prima zi de școală, cu emoții și... modificări majore!

A sunat primul clopoțel! Prima zi de școală, cu emoții și... modificări majore!

Replica API 5 septembrie 2022 | 09:20 3136

Primul clopoțel! Aproape 3 milioane de copii din toată țara au revenit, cu emoții, în bănci, în timp ce alții au pășit pentru prima oară în sala de clasă, intrând astfel în universul cunoașterii. Emoții mari au fost și la Constanța, mai ales pentru școlarii din clasa pregătitoare, dar și la grădiniță, pentru prichindeii din grupele mici, care s-au despărţit cu greu de părinți, însă dascălii s-au străduit să le facă această zi cât mai frumoasă.

Încărcaţi de emoţie şi entuziasm, copiii şi părinţii au păşit împreună în prima zi de şcoală. La clasa pregătitoare și grădiniță, adulţii s-au desprins cu greu de boboci, mai ales că pentru aceștia noul an școlar înseamnă o nouă etapă din viața lor.

După mult timp, părinții și bunicii au putut însoți copiii/nepoții în sălile de clasă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat după ce sute de părinți au scris pe rețelele de socializare că au primit mesaje de la școli și grădinițe cum că ar exista un ordin al ministrului prin care părinții și bunicii nu pot intra în sălile de clasă.

Ministrul Educației favorizează purtarea unor însemne astfel încât elevii să își reprezinte mai bine școala în societate. „E bine să avem elevi mândri de școala lor. Putem purta o eșarfă, o insignă. Asta nu înseamnă uniformă obligatorie”, a precizat Sorin Cîmpeanu, în fața jurnaliștilor.

Ministrul a anunțat că elevii care susțin Bacalaureatul în acest an vor învăța pe baza programei școlare aflată în prezent în vigoare, urmând ca cei care vor susține anul următor Bacalaureatul să se ”bucure” de schimbări. Conform noilor Legi ale Educației, media anilor de la liceu nu va mai constitui 50% din ponderea notei cu care se intră la liceu, așa cum este în prezent.

"Cei care încep școala astăzi, vor susține examenul de Bacalureat așa cum a fost anunțat. Singura schimbare decisă e păstrarea programei în forma de dinaintea pandemiei. Vor susține examenele după platforma nouă doar elevii care vor începe școala în anul 2023. Nu schimbăm regulile în timpul jocului. Planurile cadru vor fi realizate. În spatele fiecărei discipline va trebui să existe un curriculum cadru", a spus Sorin Cîmpeanu.

Câtd espre schimbările din noul an școlar...„Vor fi schimbări din perspectiva planurilor cadru, a disciplinelor pe care elevii le vor face, din perspectiva curriculumului, din perspectiva modalității în care statul român este dator să sprijine în primul rând echitatea, dar și evidența, care se face în colegii. Ne dorim toate aceste lucruri începând de astăzi și continuând cu anul viitor”, a spus Cîmpeanu.

Principalele modificări

Eliminarea tezelor şi împărțirea cursurilor în module, intercalate cu vacanţe, sunt printre noutăţile aduse de noul an școlar, care a început luni, 5 septembrie. O altă modificare a fost anunţată pe ultima sută de metri: eliminarea mediei anilor de studiu din calculul mediei de admitere la liceu.

Potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) publicat în iulie în Monitorul Oficial, elevilor li se va încheia câte o singură medie şcolară anual, la fiecare materie.

Media anuală va fi rezultatul mediei aritmetice a notelor obţinute pe parcursul anului. Profesorii vor stabili modul de evaluare şi numărul de note acordate, însă vor fi cu cel puțin 3 note în plus faţă de numărul de ore săptămânale alocate fiecărei materii. Dacă un elev studiază 2 ore de fizică pe săptămână, va avea un minim de 5 note în catalog.

Modificările vin la pachet cu eliminarea obligativităţii tezelor semestriale, după ce acestea au fost suspendate, respectiv numărul acestora a fost redus, în precedenţii doi ani şcolari, marcaţi de pandemie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Autobuzul scolar din Eforie Nord pentru elevii liceului Carmen Silva din Fforie Sud EXISTA ???
0
0
mare panara ma de om, primaru asta.abar nu are ca noi elevii trebuie sa ne spalam, k de mancare in scoli nici o vorba..
0
0
La Cernavoda, e oprita apa calda de o saptamana, tocmai acum, cand a inceput scoala. Asta e respectul celor din CNE pentru cetateanul de rand, pentru copiii orasului. Ii doare fix in cur!
1
0
a sunat primul clopotel si copiii sunt nespalati de 3 saptamani
1
0
da de ce vrei tocmai la 28, mai sunt si alte scoli, du-l tata la abator, la poarta 6.
0
0
ce sa faca cu scoala? sa munceasca unde ?
0
1
Ce ziceti de lipsa de transparentza la repartizarea coopiili in clasa zero..La scoala 28 spaga a curs in valuri..
0
0
ca m-am saturat de atatia plozi!
1
0
Bulversare
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272