REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Acupunctura, remediu pentru constipația severă

Acupunctura, remediu pentru constipația severă

Replica API 30 martie 2021 | 16:41 974

Un nou studiu sugerează că persoanele care suferă de constipație cronică severă ar putea să se simtă mai bine cu ajutorul unei tehnici moderne de acupunctură.

Sursă foto: Shutterstock

Studiul a arătat că după opt săptămâni de tratament cu electroacupunctură, care implică stimularea electrică, participanții la studiu au înregistrat o îmbunătățire considerabilă a simptomelor și a calității vieții.

Electroacupunctura presupune folosirea de ace subțiri introduse sub piele, atașate de un dispozitiv care trimite impulsuri electrice în organism. Rezultatele studiului sugerează o opțiune sigură și eficientă pentru pacienții dificil de tratat, după cum au precizat câțiva gastroenterologi.

„Este încurajator că există astfel de terapii alternative testate riguros, având în vedere că majoritatea sunt administrate în lipsa de dovezi” a declarat dr. Christopher Andrews. Acesta este profesor asistent în cadrul secției de gastroentrologie a Școlii de Medicină Cumming a Universității Calgary din Canada. Dr. Henry Parkman, profesor de medicină la Școală de Medicină a Universității Temple din Philadelphia, a declarat: „Pare a fi un tratament bun pentru pacienții refractari, cei care nu răspund la tratamentele medicale convenționale.”

La studiu au participat persoane care suferă de constipație cronică, severă „funcțională”. Aceste persoane au mișcări intestinale ocazionale, dificile, nu mai mult de două pe săptămâna, care nu se datorează afecțiunilor medicale sau medicamentelor pe care le iau, precum calmantele opioide.

Pentru desfășurarea studiului, cercetătorii au repartizat la întâmplare 1075 de pacienți în două grupe. Primul grup a urmat terapia prin acupunctură cu ace introduse în mușchii abdominali. Al doilea grup au urmat acupunctură de tip „sham”, cu ace subțiri introduse în zone care nu sunt considerate terpeutice în acupunctură (grupul „de control”).

Specialiștii în acupunctură din 15 spitale din China au aplicat atât tratamentele reale, cât și tratamentele „sham”, pe parcursul a 28 de sesiuni de jumătate de ora.

De-a lungul celor opt săptămâni de tratament, 31% din pacienții din grupul care a urmat terapia prin electroacupunctură au înregistrat în medie, trei sau mai multe mișcări intestinale într-o singură săptămâna. Doar 12% dintre pacienții din grupul de control au înregistrat aceleași rezultate. Trei mișcări intestinale pe zi până la trei mișcări intestinale pe săptămâna se încadrează în intervalul „normal”, potrivit American College of Gastroenterology (Colegiului American de Gastroenterologie).

Efectele au continuat și după încetarea tratamentului. Aproximativ 38% dintre pacienții tratați cu electroacupunctură au raportat în medie, trei sau mai multe mișcări intestinale pe săptămâna, pe parcursul perioadei de monitorizare de 12 săptămâni, față de 14% în rândul pacienților care au urmat tratamentul „sham”.

„Am fost într-adevăr surprinși când am văzut aceste rezultate” a precizat dr. Jia (Marie) Liu al Academiei Chinezești de Științe Medicale din Beijing. Această este una dintre autorii studiului și coordonatorul echipei de cercetare.

Liu a precizat două posibile explicații ale efectelor post-tratament. În primul rând, electroacupunctură are „un efect susținut, ceea ce reprezintă unul dintre avantaje” a spus această. În plus, echipa de cercetare a evaluat săptămânal mișcările intestinale pe parcursul perioadelor de tratament și monitorizare, nu doar rezultatele finale, așa cum s-a întâmplat în studiile anterioare.

„Durează până ce acupunctura devine eficientă, ajungând în punctul maxim după opt săptămâni de terapie” a precizat această. Dr. Daniel Hsu, care practică acupunctură în New York, a declarat că acupunctură, atât cea tradițională, cât și stimularea electrică, funcționează în două moduri. „Determina organismul să elibereze substanțele calmante naturale” și „ajută la calmarea sistemului nervos” a spus acesta.

Cu siguranță, stresul afectează digestia și cauzează constipația, a explicat Hsu. Acupunctură modifică răspunsul de fugă sau lupta al organismului, ducând la funcționarea normală a organismului, precum defecația, a precizat acesta.

Un potențial dezavantaj este frecvența tratamentului. Participanții la studiu au urmat între trei și cinci ședințe de electroacupunctură pe săptămâna timp de opt săptămâni, ceea ce pentru multe persoane ar fi problematic, după cum au recunoscut autorii studiului.

Pe de altă parte, deoarece efectele tratamentului au durat multe săptămâni, e posibil că pacienții să nu aibă nevoie de tratament continuu, a precizat Andrews. Este nevoie de studii suplimentare pentru a evalua rezultatele pe termen lung, au mai precizat autorii studiului.

În Statele Unite, specialiștii în acupunctură sunt licențiați în aproape fiecare stat, dar cei mai mulți lucrează în orașele mari, în special pe coasta de est și de vest, a spus Hsu. Acesta a mai adăugat că majoritatea colegiilor de acupunctură au în programa electroacupunctură.

Nici asigurările medicale Medicare, nici asigurările medicale Medicaid nu acoperă acupunctură, dar polițele anumitor asigurători privați acoperă un număr fix de sesiuni, a spus Hsu. „Mulți practicieni încheie o asigurare, dacă respectivele costuri sunt acoperite” a spus acesta. În caz contrar, pacienții trebuie să suporte singuri cheltuielile. Costurile tratamentelor pot varia considerabil de la un practician la altul. Tarifele variază în general, între 60 și 120 de dolari pe sesiune, scrie New York Times, citat de doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272