REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Află ce boală se tratează cu iod radioactiv

Află ce boală se tratează cu iod radioactiv

Replica API 10 septembrie 2022 | 00:00 870

Terapia cu iod radioactiv este o metodă modernă de tratament, care se bazează pe faptul că țesutul tiroidian este singurul din organism care absoarbe iodul. Astfel, se administrează iod radioactiv pentru a ținti exclusiv celulele tiroidiene, atunci când acestea s-au transformat malign, pentru a le distruge, fără a cauza leziuni altor celule din corpul uman.

Iodoterapia este o terapie revoluționară, care se bazează pe capacitatea celulelor tiroidiene de a capta și reține preferențial moleculele de iod din sânge. În mod normal, tiroida utilizează iodul pentru a produce hormonii tiroidieni (T3 și T4), cu rol în reglarea metabolismului și a funcțiilor vitale ale organismului.

Cancerul de tiroidă este o afecțiune oncologică gravă, însă, datorită progresului medicinei moderne, vindecarea poate fi obținută în foarte multe cazuri. Tratamentele eficiente, în ordinea corectă, și accesul din ce în ce mai ușor la cele mai bune servicii de specialitate oferă pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular) șanse excelente de supraviețuire.

Aplicată ca etapă obligatorie în tratamentul cancerului tiroidian diferențiat, după tratamentul chirurgical, iodoterapia limitează răspândirea celulelor canceroase, distruge eventualele celule tiroidiene canceroase restante și metastazele de la nivelul nodulilor limfatici sau din alte regiuni din corp, scrie stiripesurse.ro.

Doza de iradiere nu este standard. În funcție de particularitățile clinico-biologice, de diagnostic, de stadiul bolii și de rezultatul investigațiilor de specialitate, medicul de medicină nucleară stabilește dozele de radioactivitate pe care trebuie să le primească pacientul. Pentru siguranța și reușita tratamentului, tratamentul este administrat în echipă, în strânsă colaborare cu medicul endocrinolog.

Pentru managementul optim al bolilor oncologice, inclusiv pentru cancerul glandei tiroide, este necesară o abordare integrată multidisciplinară, prin care pacientul să beneficieze de expertiza și experiența medicilor din mai multe specialități conexe. În cazul cancerului de tiroidă, din această echipă trebuie să facă parte medici endocrinologi, de medicină nucleară, chirurgi specializați în chirurgia endocrină cervicală, oncologi, radioterapeuți și nu numai.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272