REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Agricultorii primesc, în sfârșit, banii promiși pentru perioada pandemiei

Agricultorii primesc, în sfârșit, banii promiși pentru perioada pandemiei

Victor ROTARU 7 noiembrie 2022 | 00:00 1212

La doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, în luna aprilie a anului 2022, Guvernul a alocat 450 de milioane de lei pentru sprijinirea fermierilor afectați de pandemie. Cu toate că au trecut mai bine de 7 luni de la anunț, banii abia au început să intre în conturile fermierilor, fiind o mică alinare având în vedere pagubele secetei din primăvara anului 2022.

În luna aprilie, 2022, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că agricultorii ar urma să primească despăgubiri pentru perioada pandemică, scopul fiind redresarea agriculturii și a industriei alimentare românești. Aceștia ar urma să primească 90 de milioane de euro.

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat că agricultorii au început să primească notificări cu privire la eligibilitatea proiectelor, urmând ca aceștia să primească banii în scurt timp: „A fost secțiunea de granturi pentru industria agroalimentară, iar de săptămâna aceasta au început să se primească notificările privind eligibilitatea proiectelor, și am înțeles că din perioada următoare se vor primi banii pe cont. Banii pentru PFA-uri și Micro Întreprinderi au fost până în 5.000 de euro, iar pentru societăți comerciale între 5.000 și 120.000 de euro, raportate în funcție de cifra de afaceri.

„După tot ce am strigat și noi, chiar se dau banii acum”

Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a mai declarat, că după lungi tratative, banii urmează să intre în conturile agricultorilor, justificându-și răspunsul astfel: „În agricultură, întotdeauna ne dorim mai mult, dar depinde de dimensiunea firmei. Banii sunt oferiți drept sprijin pentru reluarea activității din perioada pandemiei a fermierilor, și un sprijin care a venit ca un cumul de factori, și pentru seceta din 2020, și pe partea de reziliență și relansare ca urmare a pandemiei de COVID. Acum lucrurile, după discuțiile pe care le-am purtat, după rectificarea bugetară, după tot ce am strigat și noi, chiar se dau banii acum.

Așteptăm în continuare, pe partea de despăgubiri, dacă se vor da și pentru culturile de primăvară, acestea sunt cele mai grav afectate, atât la nivel de țară, cât și la nivel de Dobrogea, unde nu au fost prevăzute. Obiectivul nostru și dorința noastră este să se acorde aceste despăgubiri pentru culturile de primăvară.”, a mai declarat Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
multi se prefac ca fac agricultura doar pentru a incasa subventii!
2
1
face ti sisteme de irigatii cat mai performante , cu energie ieftina, pret convenabil ,nu asteptati sa ploua si sa ninga la ...mana Domnului!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212