REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° ConstanÈ›a Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ai dureri abdominale constante? Poate fi o urgență medicală!

Ai dureri abdominale constante? Poate fi o urgență medicală!

A.F. 29 decembrie 2022 | 00:00 213

Durerile abdominale necaracteristice, difuze, pot fi semnul unei complicaÈ›ii grave, care nu are însă legătură cu tulburările digestive. Aceste simptome pot fi provocate de anevrismul de aortă, o dilatare semnificativă a aortei, cea mai importantă arteră din corp, care transportă sânge de la inimă spre întreg organismul. Dacă nu este diagnosticat la timp È™i tratat corespunzător, anevrismul se poate rupe, provocând o hemoragie masivă È™i moartea pacientului.

Anevrismul de aortă se formează în timp fără manifestări clinice evidente, dar sunt È™i situaÈ›ii în care poate creÈ™te rapid în dimensiuni, provocând dureri abdominale constante È™i chiar dureri de spate. Dacă durerea apare brusc È™i este foarte intensă, poate fi semnul disecÈ›iei anevrismului, o urgență medicală, sau al ruperii anevrismului, care evoluează rapid către deces în absenÈ›a unei intervenÈ›ii prompte.

Din fericire, avansul tehnologic permite tratarea modernă, minim invazivă, a celor mai multe afecÈ›iuni cardiovasculare, cu o recuperare rapidă È™i riscuri reduse de complicaÈ›ii. Astfel, anevrismul de aortă poate fi tratat endovascular printr-o procedură numită EVAR. Aceasta este o metodă intervenÈ›ională, care permite implantarea unei endoproteze în interiorul vasului de sânge, pentru a limita extinderea anevrismului. Abordul este minim invaziv, printr-o mică incizie în artera femurală.

Endoprotezarea prin tehnica EVAR este o procedură de cardiologie intervențională complexă, ce necesită o abordare multidisciplinară, echipa de evaluare a pacientului fiind formată din medici cu diferite specialități: imagistică, anestezie, cardiologie, cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, scrie stiripesurse.ro.

Repararea endovasculară a anevrismului de aortă este prima alegere în tratamentul acestei afecÈ›iuni, în prezent optându-se mult mai rar pentru tratamentul chirurgical clasic. EVAR se realizează în centre dotate cu angiografe performante, care permit montarea protezei în interiorul aortei sub control radiologic.

Față de intervenÈ›iile chirurgicale clasice, în cazul EVAR riscul de apariÈ›ie al unor complicaÈ›ii este mult redus. Astfel, după primele 24 de ore petrecute pe în secÈ›ia de terapie intensivă, pacientul este transferat în salon, iar după 72 de ore poate fi externat, urmând să revină pentru evaluări la o lună È™i la È™ase luni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272