REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Al patrulea caz de moarte suspectă a unui bebeluş, la Constanţa

Al patrulea caz de moarte suspectă a unui bebeluş, la Constanţa

Replica API 19 octombrie 2013 | 00:00 132

Ce spun medicii legişti despre aceste cazuri

Ce spun medicii legişti despre aceste cazuri

Un alt bebeluş a decedat în condiţii suspecte, la domiciliu, în dimineaţa de vineri, fiind deja al patrulea caz din luna octombrie. Micuţa avea doar două luni de zile, iar cadrele medicale de la Ambulanţă nu au mai putut face nimic pentru ea, fiind constatat decesul. Despre aceste cazuri, medicii legişti spun că s-ar putea să aibă legătură cu sindromul morţii subite infantile. În general, chiar dacă nu există cauze concrete, mai multe teorii arată că moartea survine mai frecvent la băieţi, prematuri, un factor important fiind şi condiţiile de trai ale familiei. Din nefericire, moartea sugarului de două luni nu este singurul caz, alţi trei copii murind în condiţii suspecte, de la începutul lunii octombrie.

Un alt copil a decedat în condiţii suspecte. Este vorba despe un sugar, în vârstă de două luni, a cărui familie a sunat la 112 în dimineaţa de vineri, 18 octombrie. Un echipaj al Ambulanţei a ajuns la faţa locului, pe strada Ion Alexandrescu din cartierul Anadalchioi, însă nu a mai putut face nimic pentru fetiţă, fiind constatat decesul. La orele 9.30 au fost sesizaţi şi poliţiştii, care au început cercetările, pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul. Menţionăm că pe trupul micuţei nu au fost găsite semne de violenţă, însă lucrurile se vor clarifica în urma rezultatului necropsiei. Familia este de etnie romă, cu o situaţie materială nu tocmai decentă. Din nefericire, acesta nu este primul caz înregistrat în luna octombrie, când un copil moare în condiţii suspecte. Alţi trei micuţi şi-au găsit sfârşitul într-un mod similar. Este vorba de doi bebeluşi distrofici şi un băieţel ceva mai mare, de doi ani şi 10 luni, în cazul lui fiind vorba de o boală netratată la timp. Primul caz a fost înregistrat la începutul lunii octombrie, în satul Urluia, comuna Adamclisi, familia fiind, de asemenea, una săracă. Micuţul avea doar o lună de zile, iar părinţii susţin că l-au găsit mort în casă. Cel de-al doilea eveniment nefericit a avut loc la Techirghiol, unde un bebeluş a decedat în incinta dispensarului, fiind dus la medic prea târziu. Însă, cel de-al treilea caz se referă la un băieţel de doi ani şi zece luni, care a fost găsit decedat în curtea casei, situată în Mereni. Mătuşa lui spune că a auzit doar o bubuitură, iar când a ieşit să vadă despre ce este vorba, a văzut băieţelul la pământ. Nefericitul eveniment s-a petrecut miercuri, 9 octombrie, în jurul orelor 11.00, când băieţelul se afla în spatele curţii, acolo unde familia Macovei îşi ţinea depozitat porumbul. Se juca, după cum susţin rudele, iar în timp ce a luat-o spre faţa casei, în fugă, a căzut secerat la pământ. Mama se afla în casă, la fel şi mătuşa, ieşind la auzirea bubuiturii. Tatăl copilului este plecat la muncă, în străinătate, iar familia este una bine văzută în comunitatea din Mereni. Dacă la început s-a vehiculat că moartea a survenit în urma căzăturii, rezultatul necropsiei a indicat cu totul altceva. Băiatul avea o amigdalită ulcero-necrotică mai veche. De aici a intrat în septicemie, de unde a survenit şi infarctul.

Ce spun medicii legişti despre morţile subite ale copiilor

Medicii legişti au declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că morţile subite ale bebeluşilor, la modul general, pot fi cauzate de sindromul morţii subite infantile. "Moartea subită a nou născutului sau sugarului este o entitate a cărei cauză nu este foarte bine definită, dar apare mai frecvent la sexul masculin, la prematuri, mai ales în sezonul toamnă - iarnă. Ar mai fi vorba şi de evoluţia foarte rapidă a infecţiilor virale. Repet, nu este o cauză clară, doar teorii", a declarat, pentru "Replica", medicul legist Marius Popa. Nici la necropsie, când este vorba de acest sindrom, nu sunt indicii sigure, apar leziuni la nivelul plămânilor sau a altor organe, rezultatul fiind unul interpretabil. De asemenea, de suferit au şi sarcinile cu probleme, imaturitatea centrului respirator, iar factorii sunt mulţi. Cert este că foarte important este şi mediul în care stă micuţul. Spre exemplu, mai spun medicii, alăptatul necorespunzător conduce la situaţii grave, ori hrănirea bebeluşului cu lapte de vacă îndoit cu apă - tehnică folosită de familiile nevoiaşe. De asemenea, un rol important îl reprezintă şi temperatura din locuinţe.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212