REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

ALDE cere Guvernului măsuri de natură economică şi financiară, în condiţiile situaţiei create de răspândirea coronavirusului

ALDE cere Guvernului măsuri de natură economică şi financiară, în condiţiile situaţiei create de răspândirea coronavirusului

Replica API 11 martie 2020 | 00:00 897

ALDE cere Guvernului adoptarea ''rapidă'' a unor măsuri de natură economică şi financiară, în condiţiile situaţiei create de răspândirea infecţiei cu noul coronavirus.

"Luând act că situaţia creată de răspândirea coronavirusului este, prin posibilele sale consecinţe, de o gravitate fără precedent, iar contracararea sa obligă la o intervenţie rapidă, eficientă şi de amploare, constatând că Guvernul interimar este preocupat cu deosebire de interesele sale politice, iar acţiunile de contracarare a răspândirii coronavirusului, adesea tardive şi sporadice, sunt îndreptate doar spre limitarea creşterii numărului de infecţii şi, de asemenea, constatând că Guvernul interimar este incapabil să identifice măsuri pro active pentru reducerea efectelor economice generate de extinderea infecţiilor cu COVID-19", conducerea ALDE a decis să transmită şi să ceară Guvernului adoptarea unor măsuri, se arată într-un comunicat al Alianţei Liberal Democraţilor, scrie Agerpres.

ALDE solicită ca Guvernul, împreună cu Camerele de comerţ, Consiliul Naţional al IMM-urilor şi celelalte asociaţii patronale reprezentative, să alcătuiască un registru-inventar cu domeniile şi, implicit, firmele a căror activitate este afectată de răspândirea coronavirusului, astfel încât acestea să poată fi sprijinite printr-un plan urgent de măsuri.

"Ministerul Finanţelor Publice să prezinte în cel mai scurt timp un program de măsuri privind evitarea blocajelor financiare ce ar putea fi generate de efectele economice ale răspândirii coronavirusului. În cazuri deosebite, se poate negocia cu firmele care au dovedit o conduită fiscală corectă şi se angajează să îşi menţină numărul de salariaţi posibilitatea reeşalonării unor obligaţii de natură fiscală. În acelaşi timp, Guvernul şi autorităţile centrale şi locale vor onora la timp obligaţiile financiare către mediul privat (constructori, transportatori, furnizori etc.) şi returnarea TVA, potrivit legii", cere ALDE.

Guvernul ar trebui "să identifice resursele necesare creării unui fond de salvgardare care să fie destinat finanţării unor cheltuieli curente (îndeosebi cu salariile pentru persoanele aflate în carantină sau obligate la autoizoare) ale firmelor afectate", urmând a se "stabili urgent nomenclatorul profesiilor care pot fi îndeplinite prin munca la domiciliu, recomandându-se firmelor, instituţiilor şi autorităţilor să procedeze în consecinţă".

Executivului i se mai solicită "să evalueze impactul financiar al majorării, pe o perioadă limitată, a voucherelor pentru turism, precum şi acordarea unor facilităţi de natură fiscală domeniilor afectate", iar "ca să nu asistăm la o escaladare a crizei Guvernul trebuie să prezinte, de urgenţă, un program de limitare a efectelor secetei".

"Având în vedere situaţia probabilă a reducerii importurilor, trebuie sporit gradul de acoperire din intern a cererii de produse alimentare, ceea ce obligă Guvernul la stimularea producţiei naţionale de prelucrare a materiilor prime, utilizând proiecte de tip start-up sau programe derulate prin intermediul Casei de Economii şi Consemnaţiuni", solicită ALDE.

Totodată, "Guvernul va prezenta măsuri care să susţină, prin colaborarea cu instituţiile de garantare şi contragarantare, accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniile afectate", Executivul trebuind "să restarteze programul de investiţii pentru marea infrastructură, pentru a implica, în acest fel, un număr cât mai mare de firme din domeniul construcţiilor şi transporturilor".

"Având în vedere condiţiile economice concrete ale României, îndeosebi provocările ce decurg din restabilirea echilibrelor macroeconomice, cerem Guvernului aplicarea rapidă a acestor măsuri, căci nu ne putem permite o încetinire a ritmului creşterii economice. Un astfel de program necesită din partea Guvernului voinţă politică, viziune şi capacitate managerială şi o strânsă colaborare cu Banca Naţională a României, cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu asociaţiile componente ale Consiliului Economic şi Social, cu Camerele de Comerţ şi Industrie şi Consiliul Naţional al IMM-urilor, dar şi cu Legislativul", se mai arată în comunicatul ALDE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272