REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alertă! Au dispărut banii din contul firmei care asigură hrana la Spitalul Județean Constanța. Video

Alertă! Au dispărut banii din contul firmei care asigură hrana la Spitalul Județean Constanța. Video

Mirela PASCAL 17 noiembrie 2022 | 00:00 12456

Situație revoltătoare! Arimex Comexim 2000, societatea care asigură hrana pacienților din spitalele constănțene, a fost păgubită cu peste 250.000 de lei, bani furați chiar din contul pe care îl are deschis la Garanti Bank. Culmea, suma de bani a fost transferată într-un cont deschis la BCR, pe numele lui Dmitrii Stratulat. Cea care a sesizat escrocheria este contabila societății, care a anunțat imediat managerul firmei, Petre Preda, dar și funcționarii Garanti Bank, cât și polițiștii. Jaful a avut loc pe 31 octombrie, în jurul orei 12.00. Deși au trecut mai bine de două săptămâni, iar reprezentanții firmei au sesizat organele abilitate cu privire la fraudă, nimeni nu face nimic. În timp ce Petre Preda așteaptă un semn de la anchetatori, reprezentații BCR ridică din umeri și spun că nu pot oferi detalii cu privire la cont decât titularului sau polițiștilor.

Reprezentanții societății Arimex Comexim 2000, ce are ca obiect de activitate servicii de catering și deservește mai multe spitale din județul Constanța, din București, dar și școli, grădinițe și licee din capitală, s-au trezit cu contul bancar aproape gol, după ce suma de 251.142 de lei, din totalul de peste 290.000, a fost transferată din contul de la Garanti Bank, într-un cont BCR. Deși au trecut două săptămâni de la incident, nimeni nu spune nimic, toată lumea ridică din umeri... Suma a fost obținută în urma contractării de credite de la Garanti Bank, cu ipoteci imobiliare constituite și e absolut indispensabilă desfășurării  activității societății.  Fără acești bani, firma nu va putea achita salarii, facturile furnizorilor, contribuțiile către bugetul de stat, dar nu va asigura nici hrana pacienților din spitalele din Constanța și din București. De asemenea, nu va putea asigura hrana preșcolarilor, din grădinițele cu care are contracte, sau a persoanelor instituţionalizate ori a bătrânilor și va ajunge la faliment.

Cum s-a petrecut totul!

Pe 31 octombrie 2022, ora 12.13, persoane necunoscute au transferat, prin fraudă electronică, din contul societății Arexim Comexim 2000 suma de 251.142,00 lei, în contul RO37 RNCB 0672 2172 9697 ..... deschis la Banca Comercială Română pe numele Stratulat Dmitrii. Frauda a fost descoperită de contabila firmei de catering. Imediat, la ora 12:16, a fost înștiințată telefonic Garanti Bank că titularul contului nu a efectuat asemenea plată și a solicitat ajutor pentru blocarea transferului. Banca a transmis, la rândul ei, o informare către BCR, însă fără ca aceasta din urmă să ofere vreun răspuns concret.

sediul Garanti Bank

De asemenea, reprezentanții Arimex Comexim 2000 au formulat, imediat, plângere penală înregistrată la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Serviciul Investigații Criminale, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.

Plângeri la DIICOT, și sesizări către Mugur Isărescu

În timp ce aștepta un semn de la polițiști, pe 3 noiembrie a.c. societatea a formulat plângere penală la DIICOT pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și înșelăciune.  De aici, a venit rapid răspunsul: nu e de competența DIICOT.

Pe 7 noiembrie, societatea a formulat o adresă, cu nr.181/07.11.2022, către Banca Națională a României și în atenția Guvernatorului Mugur Isărescu, solicitând sprijin în vederea soluționării cu celeritate a acestei situații.

BCR acoperă un infractor... pentru că legea îi dă voie?!

solicitarea formulată către BCR

Pe 9 noiembrie, societatea a solicitat către BCR, Sucursala Constanța să-i comunice stadiul soluționării cererii formulate prin intermediul Garanti Bank - Agenția Tomis Constanța de a bloca transferul sumei de 251.142 lei.

BCR, sucursala Constanța

Două zile mai târziu, a fost informată că în conformitate cu dispozițiile OUG 99, banca nu poate furniza informațiile solicitate, acestea intrând sub incidența secretului bancar. ”Informațiile pot fi comunicate numai titularului contului băncii, instanțelor judecătorești sau organelor de cercetare penală”, se arată în documentul transmis societății.

răspunsul formulat de BCR

Dosarul de la Parchet...în așteptarea numărului unic

Tot pe 9 noiembrie, societatea a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, sub nr. de audiență nr.150/09.11.2022, adresa nr.421985/07.11.2022 emisă de Garanti Bank S.A. - Agenția Tomis și a solicitat informații privind numărul unic sub care a fost înregistrat dosarul penal, ”însă procurorul de serviciu nu a fost în măsură să ofere această informație motivând că “dosarul nu a primit încă număr unic, se află la mapă”, au trecut 15 zile de la data sesizării infracțiunii, nici una dintre instituțiile sesizate, nu a efectuat nici un fel de cercetare cu privire la frauda sesizată”,  a declarat Petre Preda, managerul societății.

Disperați, reprezentanții firmei au revenit, pe 14 noiembrie, cu adresă la Garanty Bank, însă au primit același răspuns ca de fiecare dată: ”întreprindem toate acțiunile din aria noastră, în vederea soluționării situației semnalate”.

răspunsul de la Garanti Bank

Petre Preda: Suntem șocați, suntem disperați!

Sătul să nu fie băgat în seamă și să fie, efectiv, ignorată, o faptă atât de gravă, cu consecințe la fel de grave, Petre Preda a răbufnit: ”Așa stau lucrurile, din păcate. Suntem total șocați. Tranzacția s-a efectuat la 12.30 de minute, am anunțat banca, am depus plângere la Secția 3 (...) Am făcut corespondențe cu banca, am solicitat să ne țină la curent, răspunsul a fost la fel, că nu au primit răspuns de la BCR. Ne-am adresat BCR, ne-a transmis, prin mail, că e secret bancar (...)...Mi se pare total absurd. A dispărut din cont o sumă, este o fraudă... Am făcut mai multe demersuri, ne-am adresat domnului Mugur Isărescu, n-am primit răspuns, am formulat solicitări în toate direcțiile... Nu mai știm ce să facem. Nu este posibil, suntem tratați cu foarte mare nepăsare”.  Preda a ținut să precizeze că, dacă până la finele lunii, societatea nu va recupera banii, va intra în incapacitate de plată. ”Noi plătim lună de lună taxe, impozite, etc. Nu plătim, ne blochează conturile. Nu avem de unde să plătim. Nu avem conturi de rezervă. Banii accesați au fost în baza unor credite pe care le-am girat cu imobile. Suntem disperați, nimeni nu ne ajută. Vom ajunge, până la sfârșitul lunii, să nu mai putem desfășura nicio activitate”, a mai precizat managerul societății.

VIDEO complet cu declarațiile managerului Petre Preda:

Instituțiile abilitate au fost sesizate; toată lumea e în silenzio stampa, inclusiv polițiștii

Așa cum am relatat și mai sus, societatea Arimex Comexim 2000 a sesizat cele întâmplate tuturor instituțiilor posibile, inclusiv ministrului Justiției, Marian Cătălin Predoiu-Ministru al Justiției, Oanei Daniela Pâțu- Procuror Șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, și Gabrielei Scutea- Procuror General  al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și prefectului Silviu-Iulian Coșa.

Toată lumea este sub efectul tratamentului tăcerii, în timp ce societatea este pe cale de a se alege cu conturile blocate de A.N.A.F., pentru că nu-și va putea plăti furnizorii. Dacă nu va recupera suma de bani curând, 140 de salariați vor intra în șomaj, peste 1.800 pacienți internați, 680 persoane instituţionalizate (copii, bătrâni) și peste 500 de elevi vor rămâne fără hrană, iar Arimex Comexim 2000 ar putea intra în faliment! Vom urmări și noi firul problemei și vom reveni cu informații!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La ce mizerii se fac in ziua de azi si la câtă paranoia exista in mintea la toti astia cu functii si tabularasa platiti doar să dea cu BICIUL in unul si altul nu te mai miră NIMIC
1
0
V-ati intrebat cumva daca nu este greseala contabilei care a sesizat banca dupa ce a vazut ca a platit intr-un IBAN eronat (pt ca banii pleaca in contul IBAN, indiferent daca numele este sau nu acelasi cu cel de pe plata). Si ca sa nu pice dumneaei la mijloc, a dat vina pe beneficiar si banca beneficiarului si a invocat nu stiu ce frauda IT…. Haideti sa nu ne mai considerati copii… ca s-a mintit pana acum “poporul cu televizorul/presa”… vanatori de articole stupide!
5
2
Ati fost foarte tari, v-ati implicat si ati ajutat pagubitul. BCR nu e o banca serioasa, asa cum ati scris. Eu mi am scos tot ce am avut la BCR nu am incredere in ei deloc. Felicitari pentru ancheta jurnalistica, bravo
2
3
Se vor tot intampla astfel de fraude, atat timp cat patronii unei firme nu inteleg ca P.C.-urile de serviciu trebuie securizate cu soft-uri specializate antifrauda si cat timp angajatii firmei respective nu inteleg ca nu pot naviga pe Internet oriunde cu acel calculator. Altfel cum sa va agate infractorii si sa opereze in locul vostru? Bine, mai exista posibilitatea unui atac informatic impotriva bancii care a initiat tranzactia. Sau pur si simplu o furaciune ordinara din interiorul societatii respective.
4
2
Licitatie si reatribuire contract doar nu o sa asteptati 2 ani sa se rezolve problema.
1
1
Some need their asses beaten
6
0
Cipanzeala !
12
1
Nu vor ei totul on-line ca să se șteargă repede toate urmele! Hai banco-romatilor tat înainte!
8
3
bataie de joc din partea procurorului care are salariul mult peste cel mediu si va lua si pensie speciala; posibil sa fie si suprasolicitati dar cel putin sa aiba bunul simt sa comunice corect si cinstit cu victima si media; justitia se misca oricum de decenii ca ochiul mortului si are probleme uriase si escrocii din guvern si parlament se fac ca nu vad si nu fac nimic pentru ca este in interesul lor de infractori ca justitia sa mearga cat mai p***t sau deloc
18
0
S-a intamplat exact ce se intampla de cand l-ati omorat pe Ceausescu in ziua de Craciun , se fura.Cine fura?Nimeni.Au disparut si gata,fabrici,uzine,turism,comert,resurse curand si aerul dar nu se duce nimeni la puscarie sau macar sa plateasca ceva.Se duc unii la puscarie degeaba si prejudiciul intact.Un show ieftin pe banii,anii si sanatatea unor adormiti la propriu ba chiar si intepati de prostie si de altele din lumea medicala care ne vrea binele dar mai mult banii.
16
1
Nu va asteptati sa faca cei la investigatii crimANALE ceva.Poate DIICOT…
12
0
dar garanti ce face? de ce s-au transferat asa usor 50.000 euro?
19
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367