REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Alerta continuă! Atacatorul de la Unitatea Militară ar putea fi un fost angajat! Video

Alerta continuă! Atacatorul de la Unitatea Militară ar putea fi un fost angajat! Video

Replica API 21 martie 2022 | 11:31 6389

Forțele de ordine din județul Constanța se află de 2 zile într-o continuă stare de alertă după ce în cursul serii de sâmbătă, 19 martie a.c., în jurul orei 20:15, un militar a fost deposedat de un pistol mitralieră, dar și de un încărcător cu 30 de cartușe, de către un individ încă neidentificat până la acest moment. Mascat cu o cagulă, individul a pătruns prin efracție în perimetrul unității militare din Mamaia Sat și l-a atacat pe militarul din postul de pază și, după o luptă corp la corp, bărbatul a reușit să fugă. De îndată, oamenii legii, între care și jandarmii și mascații, au efectuat razii la intrările și ieșirile din Constanța, Mamaia, Ovidiu, Lumina și Năvodari. Totodată, filtrele au fost instituite la nivelul întregii țări, iar oamenii legii au deja primele indicii cu privire la anchetă.

Continuă cercetările în cazul atacului din cursul serii de sâmbătă, 19 martie a.c., din Mamaia Sat, acolo unde un individ necunoscut a pătruns și furat, de la militarul aflat în postul de pază, o armă, dar și un încărcător cu 30 de cartușe.

Nici până în aceste momente individul nu a fost găsit de către forțele de ordine constănțene, dar, iată că apar primele indicii cu privire la acesta. Se cunoaște faptul că este vorba despre un bărbat cu o înălțime de aproximativ 1,70 – 1,75.

Toate variantele au fost puse pe masă

Conform procedurile legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța, dar și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentelor. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.

Variante: fost militar

Potrivit informațiilor noastre, anchetatorii iau în calcul toate variantele. Una din acestea ar fi că individul este un fost militar care cunoștea foarte bine zona și modul în care se face paza. O altă variantă luată în calcul de către anchetatori este faptul că militarul ar fi adormit în post, ceea ce a făcut pe atât mai ușoară treaba atacatorului.

De asemenea, un alt lucru interesant este faptul că în declarațiile oferite de militar au existat neconcordanțe, acesta încurcând-se în cele spuse. Astfel, o altă suspiciune a anchetatorilor se conturează, și anume că militarul ar fi mână în mână cu agresorul.

Forțele de ordine au intensificat filtrele

De când a fost data alarma, oamenii legii, între care și jandarmii și mascații, alături de polițiști locali, au efectuat ample filtre pe raza județului Constanța. Mai exact, filtre au fost instituite în traficul rutier din stațiunea Mamaia, Ovidiu, Lumina sau Năvodari.

,,Am fost opriți la ieșire din Năvodari, iar după ce ne-a verificat mașina, polițistul ne-a transmis că urmează să mai fim opriți și de alte echipaje în drumul nostru. Un moment de panică a fost în momentul în care, la intrare în Lumina, un alt echipaj format din polițiști și jandarmi, ne-a oprit. Atunci ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva destul de grav.”, ne-a transmis un cetățean al orașului Năvodari.

Video:

Până când va fi găsit, individul umblă liber pe străzi cu un pistol mitralieră încărcat cu cartușe.

Polițiștii au continuat filtrele și în cursul zilei de duminică, 20 martie a.c., fără niciun rezultat, din păcate.

IGPR a dispus efectuarea unor astfel de filtre în toate județele până ce atacatorul va fi identificat și arma va fi recuperată. IPJ Neamț a organizat razii în trafic în Piatra Neamț și Roman în scopul găsirii atacatorului.

Colonel în rezervă: Ceva este în neregulă

Colonelul în rezervă Remus Macovei vine și el cu supoziții, precizând că incidentul ridică câteva semne de întrebare. ”Ceva este în neregulă cu acest eveniment. Un militar profesionist santinelă într - o unitate militară, super antrenat, înarmat cu pistol mitralieră, este atacat prin surprindere de un "ninja" înarmat cu un cuțit. După o luptă "aprigă" soldatul a fost dezarmat, iar agresorul a dispărut. Se pot lua în calcul două variante. Una - santinela era total nepregătită sau și - a încălcat consemnul, dormind în post. Doi - atacatorul era de-al casei, cunoscând zona și modul necorespunzător în care militarii executau serviciul de pază. Important este să se găsească rapid arma. Oricum Armata Română s-a mai înregistrat cu un eveniment stânjenitor, care ar trebui să dea de gândit responsabililor militari”, a spus colonelul în rezervă.

Remus Macovei

Cum s-a petrecut incidentul din Mamaia Sat

Un militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în seara zilei de sâmbătă, 19 martie, în timp ce executa serviciul de pază în unitate. O persoană neidentificată, cu cagulă și înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracție în perimetrul unității militare, în jurul orei 20.15, și l-a atacat pe militar.

Militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe.

După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității. Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.

Ce spune legea privind uzul de armă

Potrivit legii 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor, conform articolului 47, ,,Persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de armă, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sau a misiunilor militare, în următoarele situaţii: împotriva acelora care atacă militarii aflaţi în serviciul de gardă, pază, escortă, protecţie, menţinerea şi restabilirea ordinii de drept, precum şi împotriva celor care, prin actul săvârşit, prin surprindere, pun în pericol obiectivul păzit; împotriva acelora care atacă persoanele investite cu exerciţiul autorităţii publice sau cărora, potrivit legii, li se asigură protecţie; împotriva persoanelor care încearcă să pătrundă ori să iasă în mod ilegal în sau din unităţile, subunităţile militare ori din perimetrele sau zonele păzite - vizibil delimitate - stabilite prin consemn;”

Conform articolului 49, uzul de armă se face numai după somația legală. Somaţia se face prin cuvintele: «Stai, stai că trag!». În caz de nesupunere, se somează prin tragerea focului de armă în plan vertical sau într-o altă direcţie presupus sigură care să nu pericliteze viaţa, integritatea corporală sau bunurile oricărei persoane.În cazul în care, după executarea somaţiei legale, potrivit alin. 2, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia. În cazul prevăzut la art. 47 lit. h) şi i), se face uz de armă numai după ce s-a repetat de 3 ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia: «Părăsiţi ....., vom folosi arme de foc!».Prin excepţie de la prevederile alin. 1, în situaţiile prevăzute la art. 47 lit. a), b), f), j) şi k), precum şi la art. 48, se poate face uz de armă fără somaţie, dacă lipseşte timpul necesar pentru aceasta.În cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea, în scopul imobilizării acestora.”.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa vezi la marina cum erte
0
0
Noi la Cernavoda la tura de noapte dormim prin bosketi!
1
0
sau unul din raketii ucrainieni care au trecut granita cu shpaga la vamesi si este acum cazat in mamaia sat
0
0
Si eu la C_Voda am sub ordine doi indragostiti Pismis N si Ion V in loc sa faca ce trebuie fac s_x la munca.
0
1
Cica super antrenat...la ce antrenat? La facut tik-tok...
2
0
Militarul super antranat se juca pe telefon,cum fac toti gauzarii din ziua de astazi
0
0
De unde rezulta ca militarul era super antrenat?
3
0
cati fosti angajati sa fie. in 5 minute ai dat de ei. poate vreun ucrinean s-a cazat pe la vilele de visavis, i-a filat pe fraieri si acum cauta o banca.
0
0
Varianta un ucrainian nu v-a trecut prin cap?
0
0
Zero barat !
1
1
Asta este noua generatie , nascuti obositi , inculti dar aroganti .
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614