REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Alin Burcea, ANAT: În 2021 a trebuit să găsim soluţii pentru vacanţele românilor în condiţii normale

Alin Burcea, ANAT: În 2021 a trebuit să găsim soluţii pentru vacanţele românilor în condiţii normale

Replica API 28 decembrie 2021 | 00:00 583

Touroperatorii au fost nevoiţi, în 2021, din cauza pandemiei de COVID-19, să găsească rapid soluţii pentru ca vacanţele românilor să se desfăşoare în condiţii normale, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, scrie Agerpres.

Alin Burcea

"Per ansamblu a fost încă un an dificil, în care a trebuit să fim atenţi la tot ce se întâmplă şi să găsim rapid soluţii astfel încât vacanţele românilor să se desfăşoare în condiţii normale. Faţă de 2020, a fost o vară aproape normală, care a început cu o cerere peste aşteptări pentru vacanţe datorită dorinţei oamenilor de a călători, de a trăi momente de relaxare ca în vremurile normale. Pentru primăvară, toamnă şi iarnă am căutat să avem o gamă variată de programe, atât cât este posibil în pandemie, din care fiecare să îşi aleagă ce i se potriveşte", a declarat Burcea.

Comparativ cu anul precedent, Burcea, proprietar al agenţiei Paralela 45, a precizat că a înregistrat o creştere de 50% la nivelul societăţii: "Pentru noi, ca agenţie, 2021 a mers mai bine, avem o creştere de circa 50% faţă de 2020".

Reprezentantul ANAT a subliniat că cele mai mari provocări ale anului au fost reprezentate de restricţiile anti-Covid impuse în ţară şi în destinaţiile externe de vacanţă

"Provocările în activitatea noastră au fost restricţiile din România ori din zonele externe de vacanţă. Cele mai recente, valabile pentru perioada sărbătorilor de iarnă, ne-au pus în situaţia să ne mobilizăm rapid pentru a putea înlesni testarea pentru reîntoarcerea în ţară a turiştilor noştri din ţări non-UE simplu şi în timp. Partenerii noştri locali au parteneriate cu clinici locale, testul se realizează uşor, însă înseamnă un cost pe care turiştii trebuie să îl suporte. Ar fi fost cu mult mai ieftin pentru ei ca testarea să se realizeze pe aeroporturile româneşti, la întoarcere, dar, deşi ANAT a explicat absolut toate avantajele acestei situaţii, de la cele legate de confortul călătorilor la cele economice benefice pentru România, acest lucru nu s-a dorit", a adăugat Burcea.

Destinaţia "vedetă" a anului 2021 în opţiunile românilor a fost Egiptul, care a atras turiştii atât prin staţiunile de la Marea Roşie, cât şi prin circuitele cu croazieră pe Nil.

"Ca număr de persoane se pare că destinaţia vedetă a anului 2021 este Egiptul, cu zboruri charter tot timpul anului din foarte multe oraşe ale ţării, pentru vacanţe de relaxare în Hurghada şi Sharm el Sheik, la care s-au adăugat circuite cu croazieră pe Nil organizate periodic. Este un produs turistic bun, convenabil ca preţ, cu multiple variante de relaxare. O altă atracţie sunt excursiile care se pot face pentru o zi la Karnak şi Luxor, ori la Cairo, pentru vizitarea de temple şi piramide, cu o scurtă plimbare pe Nil, astfel încât turiştii sunt încântaţi că au avut o vacanţă complexă. Românii au mers vara aceasta şi insulele greceşti ori în Grecia continentală, în Antalya şi Bodrum, Bulgaria, clasicele destinaţii de vară. Spania şi Italia, din cauza restricţiilor la destinaţie, nu au atins cifrele din anii anteriori", a mai spus Alin Burcea.

Referitor la turismul intern, Burcea a precizat că sejururile pe litoral au depăşit nivelul de dinainte de pandemia de COVID-19.

"Turismul intern a mers foarte bine. În toate anotimpurile, fie ca ieşire de weekend ori în timpul săptămânii, românii au mers în staţiunile balneare şi la munte pentru relaxare. Sezonul pe litoral a fost peste cel din 2019, cu un număr foarte mare de turişti şi, implicit, un nivel ridicat al încasărilor", a subliniat vicepreşedintele ANAT.

El a precizat, de asemenea, că asociaţiile de turism din România susţin reintroducerea voucherelor de vacanţă, care au demonstrat beneficiile aduse salariaţilor şi economiei româneşti.

"Reintroducerea voucherelor este un lucru foarte bun, mai ales în această perioadă. Asociaţiile din turism susţin reluarea acordării voucherelor de vacanţă şi au arătat beneficiile pe care acestea le aduc salariaţilor şi economiei, de la creşterea motivaţiei acestora la locul de muncă la dezvoltarea comunităţilor unde se face turism, îmbunătăţirea fiscalizării domeniului, încasări suplimentare la buget din taxe şi impozite", a adăugat Alin Burcea.

În ceea ce priveşte anul 2022, reprezentantul ANAT a afirmat că este greu de făcut o predicţie, întrucât turismul depinde de evoluţia pandemiei.

"Este greu de făcut o predicţie atâta vreme cât nu putem anticipa cum va evolua pandemia. Ne dorim să revenim la un normal care să însemne că ne putem desfăşura activitatea fără perturbări şi că românii vor putea să călătorească când îşi doresc şi unde îşi doresc", a completat Alin Burcea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272