REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Alum Tulcea, singura rafinărie de alumină din România, își vinde minele de bauxită din Sierra Leone

Alum Tulcea, singura rafinărie de alumină din România, își vinde minele de bauxită din Sierra Leone

Andreea VREJOIU 28 iunie 2023 | 00:00 5332

Alum Tulcea, parte a producătorului de aluminiu Alro Slatina, singura rafinărie de alumină din România, a fost închisă anul trecut din cauza costurilor mult prea mari la energie și gaze. Odată cu această decizie, peste 400 de oameni au fost disponibilizați. În prezent, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor urmează să se întâlnească pentru a decide vânzarea minelor de bauxită din Sierra Leone, după ce a primit o ofertă nesolicitată.

Alum Tulcea, singura rafinarie de alumina din Romania, isi vinde minele de bauxita din Sierra Leone

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor ALUM Tulcea se întrunesc în ședință pe 10 iulie 2023 pentru a decide, printre altele, aprobarea vânzării a unui număr de acțiuni reprezentând 100% din capitalul social al societății Global Aluminum Ltd BVI. Recent, societatea anunța investitorii și publicul interesat că a primit de la un investitor local din Sierra Leone o ofertă nesolicitată de cumpărare a 100% din capitalul Sierra Mineral Holdings 1 Ltd (SMHL), o societate înregistrată în Insulele Virgine Britanice, deținută 100% de către Alum SA prin intermediul societății Global Aluminium Limited, de asemenea înregistrată în Insulele Virgine Britanice. SMHL operează minele de bauxită ale grupului situate în Sierra Leone. Alum a preluat din 2011 Global Aluminium Limited de la Vimetco NV și este specializată în operațiuni de extragere a bauxitei din Sierra Leone.

Alum Tulcea, singura rafinarie de alumina din Romania, isi vinde minele de bauxita din Sierra Leone

Administratori ai Alum Tulcea sunt Dobra Gheorghe, Higer Igor, Popa Ioan, Cilianu Marin și Duralia Mihaela. În 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 501.771.469 lei, un profit pe minus și datorii de 139.998.138 lei.

Alum Tulcea, singura rafinarie de alumina din Romania, isi vinde minele de bauxita din Sierra Leone

Alum Tulcea s-a închis în august 2022

Singura rafinărie de alumină din țară, Alum Tulcea - parte a grupului Alro – s-a închis de la 1 august  2022 pentru 17 luni. Anunțul oficial a fost făcut pe Bursa de Valori București. Decizia de închidere a fost luată din cauza costului uriaș al utilităților. Aproximativ 500 de angajați ai rafinăriei au fost disponibilizați. Uzina va păstra un grup de specialiști pentru activități de cercetare-dezvoltare, logistică, întreținere și reparații. Ei vor asigura că Alum Tulcea poate reporni rapid atunci când condițiile se vor îmbunătăți pe piața de energie.

"Alum SA a ajuns la cheltuieli pe care nu le poate susţine. Costul cu energia şi gazele înseamnă 500 de dolari pe tonă, în condiţiile în care acum pe piaţă alumina se găseşte la 515 dolari pe tonă, dacă e adusă la poartă. Dacă adăugăm preţul minereului de bauxită, cel al sodei, al mâinii de lucru, al echipamentelor şi beneficiilor angajaţilor, ajungem la 913 dolari pe tonă", spunea liderul sindicatului din combinatul de alumină tulcean.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lovitura de stat fi 89 asta a vizat. Cui îi trebuia o tara bogata, fara datorii si care sa le faca concurenta ? Acum suntem o tara de consum, datorii cacalau, sclavi in toata lumea, economie ioc, cativa îmbogățiți trădători de tara si ce e mai rau inca nu a venit
2
0
Nu ma supara ocidentalii, eu traiesc de 42 de ani an Olanda. Dar eu vad ce fac astia cu bunurile Romaniei.
0
0
Totul s a distrus. Baa lesinatilor. Tehnol9gia 0e care o foloseau fabricile si uzinele amintite de voi ducea la un pret de productie urias si automat un pret de vanzare cu mult 0este media existenta. Adica produci cu 5 lei si vrei sa vinzi cu 10 le8 cand alti produc cu 1 leu si vand cu 5. Normal ca inchizi.aaaaa, ca putea fi retehnoligizata fabrizca uzina asta e alta discutie dar si aici intervin costuri ori dupa 89 tara a acumulat datorii uriase ori bani de inv3stititii nu au fost. Idiotii pamantului
4
2
Nu vor occidendalii bauxita din sierra leone,in africa sunt acum chinezii si rusii tai.Dar tu Batman....pe tine te supara occidentalii
3
0
Sa anchis ca peste un an sau doi s-o vanda la occidentali cu spaga.
2
3
Este pacat pentru industrial Romaneasca ca s-a inchis dar și multa poluare a creat în orașul Tulcea, erau perioade nici nu pute-ai respira în apropiere, au fost și oameni ce s-au îmbolnăvit de la aerul poluat. Bănuiesc ca erau soluții dar necesitau investiții și cum tipic romanesc mai bine luam șpagă și vindem pe 3 lei a fost cheia succesului pentru băieții destepti.
3
0
De unde credeti ca luam acum alumina pt Slatina? Surpriza din Rwsia
4
0
am distrus totul in tara asta , fabrici , uzine , combinate , am ajuns straini in tara noastra , acum se intoarce tot ce am distrus impotriva noastra , nu mai avem unde sa muncim , sa facem anii de pensie iar generatiile tinere sunt rupte complet de piata muncii si nu mai au respect sau cultul muncii , s au pierdut multe meserii iar invatamantul nu produce nimic , deduceti voi unde o sa ajungem ca eu stiu deja .
8
2
Ai perfecta dreptate! Tara a fost ruinata de iloti si de fanari, de gusati si inculti. Uite, de exemplu, la comentariul tau sunt doi care au dat dislike. Oameni seriosi, progresisti…vai mama noastra!
9
3
Inca un jaf marca Romania postrevolutionara. Probabil ca minele care se vand au un cost real mult maimare decat uzina de alumina de la Tulcea, estimez la cateva sute de milioane de dolari si se va vinde pe 10-15 milioane intrand pe mana unor investitori orientati care vor da spaga cateva milioane de $ . Si inca o perla a industriei facute de Ceausescu dispare.
18
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272