REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Analize pentru diagnosticarea infertilității la femei

Analize pentru diagnosticarea infertilității la femei

Replica API 8 mai 2021 | 00:00 857

Infertilitatea reprezintă incapacitatea de a obține o sarcină (de a concepe un copil). Ea este, în mod normal, diagnosticată după ce un cuplu a încercat să obțină, fără succes, o sarcină pe o perioadă de 12 luni, scrie doc.ro.

Sursă foto: shutterstock.com

Totodată, infertilitatea poate fi diagnosticată atunci când o femeie a reușit să rămână totuși însărcinată, însă nu a putut să ducă sarcina la termen (a avut un avort spontan).

Fertilitatea depinde de găsirea momentului perfect pentru că obținerea sarcinii să aibă succes, însă depinde și de interacțiunea multor factori. Hormonii produși de glande, inclusiv de hipotalamus, glanda pituitară și de glanda tiroidă, precum și ovarele femeii și testiculele bărbatului joacă un rol important în controlarea și susținerea reproducerii. Există mai multe analize și teste care pot fi folosite pentru diagnosticarea infertilității la femei. În funcție de caz, medicul specialist poate recomandă și alte analize pentru a pune diagnosticul, pe lângă cele enumerate mai jos.

Testele de sânge

O mostră din sângele pacientei poate fi testată pentru valorile hormonului progesteron, pentru a se verifică momentul când această este la ovulatie. Momentul testului este ales în funcție de cât de regulate sunt menstruațiile femeii.

Dacă pacienta are menstruații neregulate, în acest caz i se va recomanda un test pentru a se măsură nivelul hormonilor numiți gonadotropine, care stimulează ovarele pentru a produce ovule.

Testul pentru depistarea infecției cu Chlamydia

Clamidioza este o boală cu transmitere sexuală care poate afecta fertilitatea femeii. Un tampon special, similar cu bețișoarele de urechi, dar mai mic și moale, este folosit pentru a se preleva celule de pe cervixul pacientei (colul uterin), pentru a fi testate pentru bacteria Chlamydia trachomatis. Că alternativă, poate fi folosită analiză urinei. Pacientei îi vor fi prescrise antibiotice dacă se dovedește prezența bacteriei Chlamydia trachomatis.

Ecografia (ultrasonografia)

Un examen ecografic poate fi folosit pentru a verifică starea ovarelor, uterului și a trompelor uterine. Anumite boli care pot afecta uterul, cum ar fi endometrioza sau fibroamele uterine, pot împiedică sarcina, de aceea ele trebuie depistate la timp.

O ecografie pelvină poate fi folosită și pentru că medicul să vadă starea trompelor uterine (care leagă ovarele de uter). Medicul caută semne care să indice dacă trompele uterine sunt blocate, lucru care poate împiedică ovulul să circule prin ele și să ajungă astfel în uter.

Dacă ecografia sugerează un posibil blocaj, medicul tău te va îndrumă către un alt specialist, pentru a discuta despre următoarele controale, cum ar fi o laparoscopie.

În timpul unei ecografii transvaginale, un mic transductor (o sondă ecografică) este introdus în vaginul pacientei. Această metodă poate fi folosită pentru a verifică starea uterului și a ovarelor și pentru a se descoperi eventualele blocaje din trompele uterine.

Histerosalpingo Contrast Sonografia (HyCoSy) este un tip special de ecografie, folosită uneori pentru a verifică starea trompelor uterine. O cantitate mică de lichid este injectat în uterul pacientei, printr-un tub introdus în cervix (colul uterin). Ecografia este folosită pentru a se vedea lichidul, pe măsură ce acesta trece prin trompele uterine, pentru a verifică orice fel de blocaje sau anomalii. Dacă metodă sugerează un posibil blocaj, medicul tău îți va recomandă un specialist, pentru a discuta alte proceduri pe care trebuie să le faci, cum ar fi o laparoscopie.

Examenul radiologic

O histerosalpingografie este un examen radiologic (cu radiații X) al uterului și al trompelor uterine, după ce o substanță specială a fost injectată local. Metodă poate fi folosită pentru a se detecta blocajele din trompele uterine ale pacientei, lucru care poate să împiedice ovulul să circule pe aceste trompe și să ajungă în uter.

Laparoscopia

Această procedura implică o mică incizie în abdomenul pacientei, astfel încât un tub subțire dotat cu o camera de filmat la capăt (un laparoscop) să poată fi introdus, pentru că medicul să poată examina uterul, trompele uterine și ovarele. O substanță specială poate fi injectată în trompele uterine, prin cervix, pentru a se observă mai bine blocajele de la nivelul lor.

Teste importante de laborator

Analizele de sânge măsoară nivelul diverșilor hormoni, iar rezultatele acestora pot să ajute medicul să determine cauzele infertilitățîi femeii. Aceste analize de sânge includ:

- LH sau hormonul luteinizant

- FSH sau hormonul de stimulare foliculara

- Prolactina (PRL)

- Estradiolul

- Progesteronul

- Estrogenul

- AMH sau hormonul anti-Müllerian.

Deoarece modificările apărute în funcționarea glandei pituitare și glandei tiroide pot, de asemenea, să afecteze ciclul menstrual și ovulația, testele de sânge care măsoară funcția tiroidei (TSH și/sau T4 liber) și steroizii, precum testosteronul și dehidroepiandrosteron-sulfatul (DHEA-S ) sunt, totodată, factori importanți de care medicul ține cont, mai ales nivelurile mari ale androgenilor pot contribui la infertilitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272