REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.6° Constanța Vin., 24 Mai 2024
Anul XX Nr. 6739
22.6° Constanța Vineri, 24 Mai 2024 Anul XX Nr. 6739
 

Ancuța Popoviciu, judecătoarea lui Vlad Pascu, rămâne în funcție

Ancuța Popoviciu, judecătoarea lui Vlad Pascu, rămâne în funcție

A.F. 24 aprilie 2024 | 18:26 2227

CSM a decis. Judecătoarea Ancuța Popoviciu, care soluţionează dosarul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, rămâne în funcție. Astfel, cererea Inspecției Judiciare de a o suspenda din funcție a fost respinsă.

 Ancuta Popoviciu, judecatoarea lui Vlad Pascu, ramane in functie Vlad Pascu, Ancuța Popoviciu

Prin hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară nr. 8J din data de 24 aprilie 2024 a fost respinsă, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia.

În esenţă, pentru a pronunța această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, textul de lege menționat prevede expres două situații ce pot atrage această măsură, respectiv:

1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;

sau

2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege.

Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.

 Ancuta Popoviciu, judecatoarea lui Vlad Pascu, ramane in functieAncuța Popoviciu

Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare.

Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.

Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024.

 Ancuta Popoviciu, judecatoarea lui Vlad Pascu, ramane in functietinerii ucişi de Vlad Pascu

Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale.

Cea mai mare gafă a judecătoarei a fost la primul termen, unde magistratul care judecă acest caz, fiind vorba despre Ioana Ancuța Popoviciu, a întrebat dacă victima e în sală și a cerut buletinul băiatului mort. Această greșeală procedurală a condus la o cercetare disciplinară, în timp ce Ancuța Ioana Popoviciu a cerut recuzarea sa din caz, solicitare care i-a fost respinsă.

Reamintim că Vlad Pascu este judecat pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Când a făcut prezența, la termenul de joi, 22 februarie, judecătoarea Popoviciu a întrebat dacă la proces se află și unul dintre studenții uciși, făcând referire la Sebastian.

Acesta nu este primul incident disciplinar al judecătoarei Ancuța Popoviciu. Ea a mai fost sancționată în trecut, când i-a fost tăiat din salariu pentru o perioadă de câteva luni, tot din cauza unui comportament similar în sala de judecată.

De asemenea, familiile victimelor accidentului au cerut strămutarea dosarului la altă instanță, o cerere care până acum a fost respinsă. 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe cine sa pună la înaintare fatuca asta e sacrificata de mai-marii justiției care vrea mușamalizarea cazului ca băiatul care a savarsit accidentul sta bine financiar
0
0
Aveți rabdare oameni buni! In final va da o hotărâre corespunzătoare, legală , diareică o merita cel care a gresit!
1
0
Asta-i Justiția în r*mânia ! Cum sa mai avem încredere în instituțiile statului? Cazuri similare cu un singur mort si-au primit pedeapsa conform legii, iar acest drogat vrea sa studieze.Cu ce sa studieze? Creierul lui este prăjit de atâtea droguri.Justitie corupta,procurori corupți, banii vorbesc!
8
1
csm este un mare c***t,este acolo pentru a astupa toate hoiturile provenite din asa zisa justitie din romania mica, practic aceasta tara este condusa de fosta securitate care a acaparat justitia.
7
1
Baaa aia doi pro curori barosani au scapat de zeci de astfel de mascarade de la cate sesizari or fi avut. Nu vedeti ca tot la bbutoane sunt. Voi va agitati atat pt asta care e doar p*****a. Hehee
11
0
Sfidare pe fata. E clar cat de corupta e justitia, ne rad in fata. Si acolo au murit 2 copii... Ia deaici pensie speciala la 45 de ani si bagati-o in c*r
14
1
Scursuri ale societății sau ratări ale naturii
16
0
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost. Este câinele de pază! Care latră..... Contra Cost!!!!!!
5
5
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost. Este câinele de pază! Care latră..... Contra Cost!!!!!!
7
4
Aveți perfecta dreptate...JUSTITIA DIN ROMANIA UN CIRC ...
18
0
O adunătură de criminali la csm
17
1
DAR CE IMAGINE BUNA MAI ARE JUSTITIA ROMANA??? SUNTEM O TARA DE K....KAT...SA LE FIE RUSINE ACELORA CARE CRED CA MAI EXISTA CUVANTUL JUSTITIE IN ACESTA TARA ??? PACAT...PACAT DE SANGELE VARSAT IN....1989...
20
1
DAR CE IMAGINE BUNA MAI ARE JUSTITIA ROMANA??? SUNTEM O TARA DE K....KAT...SA LE FIE RUSINE ACELORA CARE CRED CA MAI EXISTA CUVANTUL JUSTITIE IN ACESTA TARA ??? PACAT...PACAT DE SANGELE VARSAT IN....1989...
19
0
Este pur si simplu o mafie! RUSINE CSM ului!
18
1
Judecatorii nenorociti platiti cu bani multi de tot isi iau apararea unul altuia nenorociti de oameni ce sunteti ajunsi pe pile si pe spaga dumnezei pe pamant.Voi sunteti mai drogati decat animalul ala care a omorat 2 ingeri voi ar trebui sa stati in puscarie animale nenorocite ce sunteti.
24
2
Aceasta decizie a CSM afecteaza imaginea justitiei !
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920